Stiihiate põhimõte on tuttav paljudele põliskultuuridele. Hiinlased nimetavad viit stiihiat (osa tekstides ka viit elementi) järgmiselt: Maa, Metall, Vesi, Puu ja Tuli. Iga selline stiihia sisaldab endas yin- ja yang-energiat, millest omakorda on loodud energia (qi). Need viis stiihiat esinevad maailmas, looduses, inimeses endas, kõigis protsessides ja energiavahetuses meie ümber ja meie sees. Ideaalis peavad energiad olema tasakaalus. Kui mõni energia on liialt ülekaalus, kaob tasakaal ja tekivad probleemid. Nende energiate tasakaalustamine ja rohkendamine ongi feng shui peamine praktiline ülesanne.

Need viis stiihiat on erinevad, kuid üksteisega tihedalt seotud. Stiihiate vahel toimub ühtne ja loomulik liikumine ehk tsükkel. Vastavalt vajadusele saab erinevaid elemente ja energiat lisada või vähendada, üksteist toetada, kuid kindlasti mitte lõhkuda. Feng shui energiaõpetus on suunatud rohkendamisele, mitte vähendamisele.

Stiihiate kirjeldus:

Maa on kindel ja stabiilne, toetub alati nelja jalaga maale. Märgusõna on kindlustunne.

Metall on samuti kõva ja kindel materjal, kuid kõrgel temperatuuril sulab. Metallist tehakse teravaid esemeid, mis omakorda lisab otsekohest ütlemist. Märgusõna on kvaliteet.

Vett iseloomustab pidev liikumine, voolamine oma eesmärgi poole. Kui üks tee ei sobi, haarab ta kinni uuest võimalusest. Ta jääb alati selleks, mis ta on, kuigi oma eesmärgi nimel proovib erinevaid vahendeid. Märgusõna on voolavus.

Puu kasvab alati ülespoole, ikka valguse poole. Hea aasta puhul kasvab rohkem, kehvema puhul vähem. Märgusõna on kasv.

Tuli on vaheldumine ja muutumine. Tule abil luuakse uusi materjale ja võimalusi. Märgusõna on muutumine.

Kui Puu põleb, saab Tuli energiat juurde, seega Puu toidab Tuld. Tule abil tehti alepõllundust, nii sai Maa jõudu juurde. Maapõues „kasvavad” metallid. Seega on Maa ja Metall loovas tsüklis. Vesi sisaldab palju metalle ehk mineraalosakesi. Ka hõbedast jooginõu puhastab Vett. Seega on Metall otsene Vee elemendi toitja ja Vesi on otsene toiteallikas Puule.

Viie stiihia loova ringi eesmärk on leida energia, mille abil on võimalik lihtsate vahenditega kujunenud olukorda parandada ja inimese füüsilist, emotsionaalset ning vaimset enesetunnet turgutada. Kuid esineb olukordi, mil mingi element on liiga tugev või isegi domineeriv teise suhtes. Sellisel juhul tuleb tasakaalustamisse kaasata viie stiihia kontrolliv tsükkel. Siinjuures tuleb märkida, et kontroll ei ole tahtlik, vaid alateadlik. Kui Puu on liiga tugev, siis hakkab ta oma juurtega Maad nõrgestama. Eks me kõik oleme näinud, kuidas asfaldiga kaetud kõnnitee on puude juurte tõttu murenenud ja konarlik. Siin kontrollib Puu energia Maad. Liiga kuiv Maa imeb kõik Vee endasse ja ainult kõrb jääb järele. Maa stabiliseerib Vee liigset jõudu. Liiga kuum Tuli sulatab ka tugevaima Metalli, mille tulemusena muutub metall kergesti vormitavaks. Seega vähendab Tuli Metalli energiat. Liiga terav metallist kirves raiub ka jämeda Puu maha ja nii ei jätku Puul jõudu üha uuesti ja uuesti kasvama hakata. Metall hoiab Puu liiga kiire kasvu kontrolli all. Liiga palju Vett kustutab ka suure Tule ning järele jääb aurav ja suitsev pinnas. Seega jahutab Vee energia Tule jõudu.

Elementide tasakaalutus

Kuidas viie stiihia tasakaalutus meie igapäevaelus väljendub?

Palju Maa energiat tekitab liiga asjaliku ja tõsise õhkkonna. Inimene võib muutuda raskemeelseks, tõsiseks ja sulguda endasse. Seevastu nõrk Maa element tekitab segadust, korratust, selguse ja sensuaalsuse puudumist. Loovat ja kontrollivat ringi lihtsustatul kujul appi võttes kasutame Maa energia tugevdamiseks Tuld, rahustamiseks Metalli ja nõrgestamiseks kontrollivas tsüklis olevat Puud.

Palju Metalli tekitab vaimse jäikuse, suurendades kangekaelsust ja suutmatust töötada meeskonnas. Metalli energia puudumine soodustab otsustamatust ja tegevuste edasilükkamist, sest inimene ei suuda valida. Taas kord loovat ja kontrollivat ringi kasutades lisame Metalli energia tugevdamiseks Maad, rahustamiseks Vett ja nõrgestamiseks kontrollivas tsüklis olevat Tuld.

Palju Vett vähendab produktiivsust ja inimene muutub ülemäära avatuks ning vastuvõtlikuks. Vee energia puudujääk tekitab ärevust, stressi ja inimesed kalduvad rivaalitsema ning muutuvad sarkastiliseks. Loovat ja kontrollivat tsüklit appi võttes kasutame Vee energia tugevdamiseks Metalli, rahustamiseks Puud ja nõrgestamiseks kontrollivas tsüklis olevat Maad.

Palju Puu energiat võib tekitada ülekoormatuse tunde, inimese produktiivsus väheneb, ta muutub ebapraktiliseks, kuid samas pealetükkivaks. Puu elemendi vähesus nõrgestab inimese võimet maailmaga kontakti luua, kaob optimism ja eiratakse kohustusi ning reegleid. Loovat ja kontrollivat tsüklit kasutades lisame Puu energia tugevdamiseks Vett, rahustamiseks Tuld ja nõrgestamiseks kontrollivas tsüklis olevat Metalli.

Palju Tuld kutsub esile rahutu ja impulsiivse käitumise. Selline inimene tegeleb korraga mitme asjaga, kuid tüdineb neist ruttu ega vii alustatut lõpule. Nõrk Tule energia vähendab suhtlemisvõimet. Sellise inimese emotsioonid on pigem melanhoolsed, ta nutab tihti ja on kohati isegi dramaatiline. Loovat ja kontrollivat tsüklit kasutades lisame Tule energia tugevdamiseks Puud (ka Tuld), rahustamiseks Maad ja nõrgestamiseks kontrollivas tsüklis olevat Vett.

Raamatuga saad lähemalt tutvuda siin!