Lugeja kirjutab:

Oleme mehega 10 aastat koos olnud ja nii pika aja jooksul on ikka kivisid ja kände ette tulnud. Siiani oleme neist üle saanud, kuid praegu on meie vahele tekkinud üks suur probleem, mis on probleem ainult minu arust ja tema ei saa arugi, millest ma räägin. Mida päev edasi, seda rohkem tundub mulle, et ta üritab minust n.ö üle sõita. Ta vaidlustab või seab kahtluse alla iga mu otsuse, kahtleb igas mu lauses või väites ja annab endast parima, et tõestada, et ma eksin.

Kui varem oli ta nõus täiesti mõttetutes küsimustes (no näiteks mõne hittlaulu ilmumisaasta, filmi peaosatäitja, vorsti hind poes) järele andma ja vaidlusest loobuma, siis nüüd sõidab ta mulle koha kätte näitamiseks poodi vorsti hinda pildistama ja näitab siis näägutamise saatel kodus pilti õigest hinnast. Kui ma eksisin lapse trenni kuupäevaga, tuletas ta mulle seda neli korda veel meelde! Kui võtsin lasteaiast valed kummikud, mitte meie lapse omad, tuletati mulle igal hommikul nädala vältel meelde, et “ära täna selline lammas ole!” Võite ette kujutada, kui palju tüli meil kodus on, kui isegi nii väikene ja tähtsusetu detail meest närvi ajab.

Mis suuremates küsimustes (näiteks suuremaid oste puudutavas, laste trennide ja kooliasjadega seonduvas) toimub, on läinud täiesti üle piiri. Ka siis, kui mul on õigus ja ta pärast vaidlust taipab seda, ta vihastab ja üritab end õigustada. Sama probleemi teine külg on see, et minu arvamus on täiesti tähtsusetu. Viimane suur tüli oli tolmuimeja ostu pärast. Minule meeldis üks mudel ja selgitasin talle detailselt, miks see meie kodusse hästi sobib. Tema ei võtnud mind kuulda, pidas nõu oma sõpradega ja saabus koju hoopis teise masinaga, mis meie allergilise poja vajadusi arvestades tegelikult meile ei sobi. Ja nii edasi. Ka väga paljudes teistes küsimustes, mis puudutavad meie pereelu ja heaolu, on viimasel ajal saanud olulisemaks kellegi teise (ta isa, ta sõprade või kolleegide) arvamused.

Olen temaga sellest rääkinud ja palunud tal vähemalt viisakaks jääda, sest me kõik eksime, ka tema, kuid ta ei saa aru, “miks ma hüsteeritsen”, tema tahab lihtsalt tõde välja selgitada ja alati õigeid otsuseid langetada. Arusaadav, aga miks ta varem  on suutnud seda viisakalt teha ja nüüd äkitselt kohtleb mind kui põrandakaltsu?

Oskate ehk nõu anda, mis võib sellise käitumise taga on ja mis võis selle vallandada? Mainin ka, et ma ei ole teda petnud, talle valetanud või teda alt vedanud — ühesõnaga, ma pole andnud talle põhjust minuga niimoodi käituda.

Suhteabi selgitab:

Te küsite, miks tema nii käitub. Ma küsiks teilt, mida teie teete või olete teinud, et ta nii käitub. Ma ei pea silmas seda, et te olete milleski süüdi, aga pere on süsteem ning kõik mõjutavad kõiki ning mitte ainult suurtes asjades nagu ausus ja truudus. Võib-olla mängib mingit rolli ka laste käitumine, seda saab perekonna psühhoterapeut kohtumiste käigus uurida. On ju tihti nii, et teismeline laps räägib oma sõpradega hoopis teise tooniga kui vanematega ja et mees kohtleb oma ema teisiti kui naist jne. Üks kaasa võib teises tuua esile nii positiivseid kui negatiivseid käitumisjooni.

Miks on hea pigem lähtuda sellest, mida ise olete teinud, on see, et kui teil midagi turgatabki, siis seda muutes ei saa ka mehe teguviis samaks jääda. Hea on endast alustada, sest teist inimest lõpuni kontrollida ei saa.

Kui märkate oma lähedase käitumises drastilist muutust, mis kestab mõnda aega, siis alati tasub mõelda ka sellele, mis siis veel toimus, kui te hakkasite tundma, et teie arvamus enam tähtsust ei oma. Kas läksite pärast lapsepuhkust tagasi tööle mistõttu mees hakkas ennast seetõttu üksikumana ja vähem hoolitsetuna tundma, ning trots väljendub nüüd sellisel kujul nagu kirjeldate? Kas tunneb mees ennast teie silmis ebapädevana ja püüab suhet võrdsustada teie vigu teile kätte näidates?

Pealiskaudse analüüsi põhjal võib oletada, et ehk on siin tegemist võimuvõitlusega, aga siis tekib ka küsimus, et mida see reguleerib ehk miks on seda vaja? Ma ei imesta, kui mees ise on ka teie pingestatud suhete pärast õnnetu, aga ta ei oska midagi muuta. Soovitan pöörduda paarinõustaja poole, et neid teemasid üheskoos arutada.