Miks ta seda tegi?

Kui partner suudleb jõulupeol kolleegi seetõttu, et ta tunneb end sinu poolt unarusse jäetuna, suudad sa talle ilmselt lihtsamini andestada kui siis, kui ta on truudusetu vahetult pärast teie ühiselt veedetud romantilist ja sinu meelest täiesti õnnestunud puhkust.

Pane ennast tema kingadesse: kui sina tunneksid sama mida tema, mida sa siis teeks? Kas sa mõistad teda ja tema teguviisi? Kas see tundub tema puhul mõistlik ja temamoodi käitumisena või ole sa siiralt üllatunud, sest ei osanud seda uneski näha? Kui te olete juba pikalt õnnetud olnud ja kakelnud, on tõesti palju suurem võimalus, et annad talle andeks ja olete valmis edasi liikuma.

Millal ta seda tegi?

Suudlus eksiga pärast teie esimest kaht kohtingut on hoopis teise tähendusega kui igapäevane seks kolleegiga pärast kümneaastast abielu. Mis seisus on teie suhe ja kui kaua see kestnud on, kui ta kõrvalehüppe tegi?

Kas ta teadis, et ta tegu oli keelatud?

Soovitaksin kõikidel paaridel varakult selgeks teha, kust piirid lähevad. Ära eelda! Ole väga konkreetne, mis on sinu meelest lubatud ja mis keelatud ning tee selgeks, millise käitumise puhul näitad talle ust.

Kui oled ennast selgelt väljendanud ja su partner teab, et sa ei andesta talle seda, kui ta purjus peaga võõraid naisi suudleb, aga ta seda siiski teha otsustab, on see kordades hullem kui see, kui ta lihtsalt eeldab, et sul pole selle vastu midagi.

Muuseas — purjusolek ei ole kunagi mingi vabandus. Jah, meie otsustusvõime on alkoholi mõju all piiratud, aga niipalju suudab küll iga inimene alati ära tajuda, et kas ta on piire ületamas või mitte. Suurem osa neist, kes jõulupeol mõistuse kaotasid ja lolliks läksid, tunnistavad hiljem, et tegelikult olid nad juba varem valmis selleks, et olukord võib kontrolli alt väljuda.

Kas korduv petmine on andestatav?

Kui partner juba korra on sind petnud ja sa oled talle uue võimaluse andnud, siis minu meelest selleg apeaks asi piirduma. Kolmandad ja neljandaid võimalusi ei ole mõtet pakkuda.

Aga muidugi ei tohiks sa eeldada võimatuid või mõistusevastaseid asju. Kui sinu meelest on vastassooesindajale sünnipäevaks õnne soovimine või sõnumi kirjutamine petmine, siis ilmselgelt ei tule teie suhtest midagi välja. (Kuidas on lood ta õega? Koostööpartneriga? Lapsepõlvesõbrannaga?)

Kui kahtled, küsi usaldusväärselt sõbralt, kas see, mida su partner tegi, on ka tema meelest petmine. Kui ta nõustub, siis ilmselgelt ongi tegu truudusetusega. Kui sa oled teda hoiatanud, et sellisel puhul astud sa uksest välja, siis võta end kokku ja teegi seda.

Kui lased partneril korduvalt teiste naistega mürada ja andestad talle kogu aeg, annad sa talle sellega märku, et sul tegelikult ei olegi vahet, kuidas ta sinuga käitub, sa talud kõik vaikides.

Kui kaua see kestis?

Pikaajaline kõrvalsuhe on hoopis teise tähendusega kui üheöösuhe.

Kas sa märkaksid seda, kui see uuesti juhtuks?

Kõhutunne päästab su, kuula siis seda! Kui sa kahtlustasid juba varem ning su sisetunne osutus õigeks, võid kindel olla, et ta hoiatab sind ka järgmisel korral.

Mis sul kaotada on?

Nooremana oleks ma kohe suhte lõpetanud, kui oleksin teada saanud, et mu abikaasa on mind petnud. Nüüd aga oleksin ma valmis kuulama, mis tal öelda on, mis asjaoludel ja miks ta seda tegi ning kaaluksin asja erinevatest külgedest enne, kui otsustaksin meie imetoreda abielu lõpetada. Vanus muudab sind pehmemaks ja annab sulle uusi vaatenurki — sa õpid mõistma, et kõik teevad vigu ja hindavad hetkeliselt asju valesti. Me oleme inimesed, mitte robotid!

Mis on ka põhjus, miks me arvame, et me käitume ja ütleme ühtemoodi, kui saame petmisest teada, aga reaalsuses läheb see kõik hoopis teistmoodi.

Oluline on meeles pidada, et mitte kõik petjad ei ole halvad inimesed.Kui sul on kaasaga hea suhe ja pikk ajalugu, siis mõtle hoolega, miks ta otsustas kõrvalehüppe teha, enne kui valid, kuidas sa sellele reageerid.