Kas polegi siis kõige olulisem tunda ära enda jaoks õige inimene ja elada temaga õnnelikult, kuni surm meid lahutab?

“Mulle tundub, et see on suhetes kanda kinnitanud müüt, et on üleüldse võimalik leida õige inimene ja mingeid probleeme armastajate vahel ei tulegi. Justkui vastutus suhte õnnestumise eest lasuks alati teisel, sellel väljavalitud inimesel,” kahtleb nõustaja. “Pigem on võimalik saada ise õigeks inimeseks.”

Kodutohtri novembrikuu teemad:
* 28 energianõksu igasse nädalasse

* Õnneliku kooselu võti

* Hooldekodu: võimalus või paratamatus?

* Kolesteroolitõed klaariks

* Ilusate kõhulihaste dieet

* Naise head ja pahad päevad

* Tervisesportlaste vigastused

* Kontoriroti kõhutäide

* Hommikuvirgutus voodis

* Kaunis nahk igas kümnendis

+

Lapse tervise lisa:

Toimetulek hirmuga, molluskid nahal,

pere kodune apteek, immuunsüsteemi areng,

väikelapse kõrvaprobleemid

Väike pingutus on vajalik

Kui tahame lille kasvatada, siis lisaks seemne mulda panemisele on vaja peenart rohida, kasta ja väetada. Sama on ka kooseluga — see ei toimi ilma pisikese pingutuseta. “Õnnelikuna saab hoida teadlikku suhet. Lootus, et kõik loksub paika iseenesest, ei pruugi täituda. Just sellises roosas mullis võime langeda iseenda ohvriks ja kogeda hoopis võõrandumist. Väikene pingutus peab suhtes olema. Pingutus või sirutus mugavustsoonist välja. Midagi, mida tahan oma kalli heaks teha,” mõtiskleb Jane Rannamets.

Kahjuks kipume selle lihtsa asja unustama või siis pole kunagi mõelnudki, kuidas suhet elavana hoida. “Ühel hetkel on oht hakata võtma armastust liiga enesestmõistetavalt. Justkui ei pea enam embama, suudlema, pai tegema, ning tasahilju kaovad õrnusavaldused ära. Samas ihaldavad mõlemad pooled olla alati armastatud,” usub terapeut. Seepärast ongi oluline mõelda, kuidas väikeseid tähelepanuavaldusi elus hoida, ning kui need on ununenud, siis need oma päevadesse tagasi tuua.

“Suhtega on rohkem rahul need paarid, kes võtavad koos ette põnevaid asju. Muidugi on see erinev, mida keegi põnevaks peab. Mõnede jaoks elustab romantilist kirge koos reisimine, kasvõi sukeldumiskursustel osalemine, koos naermine. Teiste jaoks aga on spontaanne jalutuskäik piisav. Romantilise armastuse võib uuesti vallandada, kui võtta koos ette midagi ebaharilikku ja ergutavat, variante on palju.”

Kuulamine on tähtis

Kui anname endale aru, et armumine ei kesta igavesti ja ükski suhe ei toimi pingutuseta, siis on võimalik probleeme vältida ja lähedust säilitada.

Millele võiks tähelepanu pöörata, et suhet hoida? Jane Rannamets arvab, et väga tähtis on suuta ja osata oma kaaslast kuulata. “Lähedus on tänapäeval oluline väärtus, mida kinnitavad väga erinevates ühiskondades tehtud uurimused. Intiimsust suurendavad neljasilmavestlused, usalduslikud saladuste jagamised, kõrvuti töötamine ja tegutsemine — neid asju on palju.”

Eriti tõstab terapeut esile tundlikku tähelepanu. “Teineteise mõistmise alus on kuulamine. Mitte ainult sõnade, vaid ka meeleolu ja vajaduste kuulamine. Tihti on nii, et me kuuleme küll, aga ei oska tähelepanuga kuulata. Kui teine räägib, hakkab kuulaja oma peas kohe sellele jutule vastust vormima, olemata tähelepanelik teise tunde suhtes, vaid otsides võimalust tekkinud pausikohas oma asja rääkida. Nii püüab ta kinni võib-olla ainult esimesed kaks lauset, aga väga palju teise sõnumist läheb kaotsi — kõik see, mis on sõnade vahel: emotsioonid, miimika, alltekst ning tagamaad. Sellises dialoogis märkab alateadvus, et kaaslane vaatab küll otsa, aga tegelikult ei kuula. Sealt hakkavad kuhjuma pisikesed pettumused ja rahulolematus.”

Millised on õnneliku kooselu olulised komponendid, loe novembrikuu Kodutohtrist.