Roseanne Barr

Ameerika televisiooni kõige naljakam naine Roseanne Barr - teleshowshow´l - telekanalis ABC-s aastatel 1988 - 1997 - oli muutumatult kõrge reiting. Roseanne ei kartnud naerda ameeriklannade hirmu üle paksuks minna, nende dieedipidamiste ning treeningute üle. Protestimärgiks saledate daamide võimutsemise vastu, avas Roseanne isikliku restorani, kus pakutakse eranditult maitsvaid ja kõrgekalorilisi toite. Kohad tema restorani on ette broneeritud mitmeks kuuks.

Aasta tagasi laskis Roseanne oma rindu väiksemaks opereerida. Ta teatas, et selleks sundis teda vaid praktiline vajadus - õlapaelad soonisid ta õlgu ning igas vanuses mehed toetasid endid pidevalt ta rindadele. Nii või teisiti, kuid Roseanne´i rinnahoidja mõõt vähenes 40DD-lt 36-B-le. Kõik muu jäi aga endiseks…

Lisa leiad siit.

Camryn Manheim

Näitleja ning dramaturg, seriaali "Practice" täht Manheim on saanud kõikide paksukeste inspiratsiooni ammendamatuks allikaks. Kõige üllatavam tema enda jaoks oli aga seik, et osadele meestest oli ta … mitte küllalt paks. Mõnedki klubid, mis olid mõeldud paksudele üksteisega tutvumiseks, jätsid ta ukse taha, kuna ta ei vastanud klubi standarditele.

Pärast kõike seda mõtles Debby Manheim endale välja ebahariliku lavanime -Camryn ning kirjutas näidendi ühele näitlejale: "Ärgake, ma olen paks!". See on naljakas ja liigutav lugu sellest, kui raske on tänapäeval olla ülekaaluline naine. Näidend esietendus 1993. aastal Brodwayl ning teda mängiti kaks aastat. Edu kindlustas Manheimile tee televisiooni ning täna on ta üks populaarsemaid naisi Ameerikas. Ameeriklastel on meeles tema lühike kõne 1997. aastal "Emmy" saamisel. Tõstes üles raske kuju, lausus näitlejanna muiates: "See on kingitus kõikidele paksudele Ameerika tütarlastele".

Siit saad juurde lugeda.

Oprah Winfrey

Ameerikas hüütakse teda lihtsalt Oprah´ks. Kõik teavad, kellest käib jutt. Kõige kõrgemalt tasustatavam naine lõbustuste tööstuses, viimase kahekümne aasta kõige populaarsem saatejuht televisioonis, kõige ebatavalisema saatusega naine show äris.

Sündinud abieluväliselt alaealise ema lapsena, sai Oprah lapsepõlves tunda nälga, viletsust, narkootikume ning seksuaalset vägivalda. 14-aastaselt sünnitas ta enneaegse lapse, kes peagi suri.

Tänu isa toetusele, leidis Oprah endas jõudu teha lõpparve oma endise eluga. Ta läks õppima ning asus tööle raadioreporterina. Neljakümneaastaselt sai temast kõige kõrgemalt tasustatavam naine show maailmas.

20 aasta jooksul tegi Oprah kangelaslikke jõupingutusi, et alla võtta. Ta palkas suure raha eest tööle kokad, kes valmistasid maitsvat madalakalorsusega toitu, tegeles erinevate jooga liikidega, võimles ja tegi aeroobikat. 1995. aastal oli ta piisavalt alla võtnud, et osaleda üleameerikalises maratonijooksus.

Ka tänapäeval loetakse teda paksukeseks - loomulikult Hollywoodi mõõtude järgi.

Josiane Balasko

On vale arvata, et paksukesi leidub ainult ookeani taga. Mitte sinnapoolegi. Prantsusmaal on üks populaarsemaid näitlejaid Josianne Balasko.

Näitleja, rezhissöör, kirjanik ning dramaturg ühes isikus. 47-aastane Balasko on kuulsaks saanud tänu salvavale huumorile pesulauana kõhnade tütarlaste pihta.

Balasko karjäär algas humoristlike etteastetega kohvikutes. 1981. aastal esines ta oma stsenaariumi järgi vändatud filmis "Mehed eelistavad paksukesi". 80-ndate keskel debüteeris ta aga juba rezhissöörina. Prantslased märkasid teda filmis "Sinu jaoks liiga ilus", kus tema poolt mängitud kangelanna tuli osavalt toime Gerard Depardieu´ ülelöömisega tolle saledalt ja kaunilt kaasalt. Tõeline kuulsus jõudis naiseni 1995. aastal, kui ekraanile ilmus film "Neetud muru" (linasunud ka meie kinomajas), kus ta oli nii stsenarist, rezhissöör kui ka peaosaline. Saavutatud edu kasutas Balasko selleks, et propageerida ideed - paks olla pole häbi. 1995. aasta Prantsuse kinoakadeemia kõrgeim auhind filmi "Neetud muru" eest, tegi aga Josianne Balaskost kõige populaarsema paksukese kogu Prantsusmaal.

Siit leiad Balsko filmograafia.

Kate Winslet

Eelistades elada oma kodusel Inglismaal, ei tunnista Kate rasvavabu toite, kofeiinita kohvi ega kurnavaid treeninguid jõusaalides.

"Olen õnnelik sellisena nagu olen," räägib ta. "See, kas ma teistele meeldin või ei, on juba nende asi." Ometi tuleb tal siiski vahetevahel dieeti pidada, sest pakutakse huvitavaid osi, kus kangelanna peab olema sale ja sihvakas. "Titanicu" jaoks kaotas Kate 10 kilo, seejärel võttis aga kaotatu jälle tagasi. Eelmisel aastal võttis Kate radikaalselt kaalust alla markii de Sade´ist jutustava filmi võteteks. Niipea kui filmivõtted lõppesid, oli ka kaal tagasi. Suvi läbi kasvas Kate´i kaal geomeetrilises progressioonis - 12. oktoobril sünnitas ta tütre.

Winslet whispers pakub lisainformatsiooni.




Alicia Silverstone

Näitlejanna ja produtsent Alicia Silverstone armastab vastuvõttudel uhkelda oma lahtistes kleitides ning demonstreerida avalikkusele oma lopsakaid (ameerika standardite järgi) vorme. Aliciale on alati meeldinud hästi süüa, tema esimene elukaaslane, õpetas teda armastama ka peent idamaist kööki.

Alicia kaalust ei räägitud enne, kui ta sai Batgirli osa järjekordsesse "Batmani" seeriasse. Vahetult enne ametlikku teadet osa saamise kohta, ilmus Alicia järjekordsele peoõhtule tualetis, mis eriliselt ta vorme rõhutas. Järgmisel päeval nimetas press teda Batgirli asemel "Fatgirliks" ehk paksuks tüdrukuks.

Alicia oli väga solvunud, kuid näitas ennast tõelise võitlejana: enne võtteid treenis ta tugevasti ning liibuv kostüüm sobis talle ideaalselt - toonitades ahvatlevaid vorme, kassilikku graatsiat ning Alicia-Batgirli raudset jõudu.

Vaata lisaks Alicia Silverstone

*****

Kui nüüd hästi järgi mõelda, siis on ka Eestis mitmeid väljapaistvaid naisi, kes hoolimata kehavormidest omal alal edukad ja tunnustatud. Esimestena meenusid:

Anne Reeman

Nii nagu ta Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedri XIII lennu diplomietenduses potsaka, kuid elurõõmsa Annie`na (R. Rodgers "Oklahoma") publiku ette astus, on ta püsinud meeles ja seda sugugi mitte halvas mõttes.

Alates 1988.aastast töötab Linnateatris näitelajana. Abielus Elmo Nüganeniga. Peres kasvab kaks tütart.

Linnateatris osalenud 11 etenduses, väljaspool viies. Sealhulgas ka filmivõtetel.

Anne Reeman´i tööd on tunnustatud 1995. aastal Eesti Teatriliidu A. Lauteri nimelise preemiaga ja 1999. aastal sai ta vabariikliku teatrifestivali "Draama '99" parima naisnäitleja preemia.

Ivi Eenmaa

Naine, kes rahvusraamatukogu vanembibliograafist peadirektori tooli jõudis. Aastatel 1997-1999 Tallinna linnapea kohustusi täitis ja viimastel valimistel Riigikogusse valiti.

Ivi Eenmaa on ka Eesti Naisliidu Seltsi patron, IFLA parlamendi Sektsiooni Alalise Komitee liige ja Eesti Kultuurifondi juhataja

Avaldanud enam kui 140 teaduslikku artiklit jm publikatsiooni, neist võõrkeeltes 47.