Tekib küsimus, miks sellega siis kohe ei tegeletud, kui juba algul oli selge, et sellest teemast võib mingi jama tekkida? Põhjuseid on mitmeid.

Esiteks pigistame armudes väikeste kiiksude puhul silma lihtsalt kinni, mõtlemata, et needsamad väikesed kiiksud hakkavad meid väga tõsiselt häirima, kui esimene armumistuhin üle läheb.
Teiseks ei taha me ise tüli üles tõsta ning sellega muidu edukalt kulgevat suhet ära rikkuda. Me ei soovi oma murede väljendamisega partnerit solvata või ärritada.

Ja kolmandaks laseme paljudel probleemsetel asjadel suhte algul lihtsalt minna ja olla, sest me ei ole kursis selle kõige sügavama ja olulisema suhtetõega. Suhe on nagu betoon, mida saab vormida, kui see on värske, aga see kuivab kiiresti ja muutub jäigaks ja kangeks ja siis ei muuda sa enam midagi. Suhtega on sama: need ootused, mis me oleme algul seadnud, need asjad, mida me oleme minna lasknud, rollid, millesse oleme end seadnud ja harjumused, mille oleme omaks võtnud, settivad ja jäigastuvad ja mida aeg edasi, seda keerulisem (võimatum) on neid muuta.

Kui sa ei räägi asjadest, mis sind häirivad, kohe suhte algul, võib teisele jääda mulje, et need on sulle vastuvõetavad ja sa oledki olukorraga rahul.

Kuidas siis kohe varajases staadiumis piirid paika panna?

1. Kui kaaslase käitumine on kergelt ebameeldiv, leia viis, kuidas pehmelt tähelepanu juhtida. Näiteks kui kaaslane jääb kohtingule hiljaks, aga ei anna teada ega isegi ei vabanda, küsi, kas te peal olid suured ummikud? Nii annad talle märku, et tema käitumine ei ole sulle vastuvõetav.

2. Kui käitumine on pisut jõhkram, ebameeldivam ja talumatum, peab sinu sõnum olema tema teoga samaväärne. Esimese tüli käigus tulevad tavaliselt välja kõige ebameeldivamad iseloomujooned, näiteks komme partnerit halvustavate nimedega nimetada, alandada, karjuda või uksi paugutada. Sellistele asjadele tuleb reageerida kohe ja kiiresti ning väga konkreetselt ja üheselt mõistetavalt selgeks teha, et sina sellist asja ei talu.

3. Aga tegude ja sõnade juures, mida sa silmaotsaski ei kannata ja mis ei tule sinu jaoks suhte arenedes enam kõne allagi, tuleb sul väga selgesõnaliselt välja öelda ja seda ka mõelda, et nii ei saa! Ainult hoiatades ja siis oma sõnadest taganedes annad sa selge suunise, et ta võib vabalt edasi teha — sulle küll ei meeldi, aga tagajärgi ei tule. Nii ebameeldiva käitumise puhul ei tohi jääda kahtlusevarjugi, et järgmine taoline tegu viib lahutuseni.

Lühidalt kokkuvõtteks: suhte esimesed paar nädalat on need, kus pannakse paika see, mis edasi toimuma hakkab. Siis pannakse paika piirid ja reeglid, mis jäävad püsima ja neid muuta on tulevikus ülimalt keeruline. Seega tee parem kohe õigesti.

Allikas: Psychology Today