1. Sinu keeleosaval kallimal tekivad tihti huultele külmavillid. Kas ta tohib siis sind sealt altpoolt rahuldada?

a. Ei. Oraalseks paneb ta huulevilli kipitama.

b. Ei. Ohatist tekitav viirus, mis põhjustab huuleohatist, võib ka su genitaalidele edasi kanduda.

c. Jah. Külmavillid ei nakka.


Õige vastus: b

Suu peale ilmunud külmaville tekitab herpeseviirus. Üks herpese vormidest (herpes simplex) pesitseb meeleldi su huultel, teine viirusetüüp tekitab probleeme aga genitaalidel. Siiski on lugu nii, et oma külmavilliste huultega sinu jalgevahes tegutsedes võib esimest tüüpi herpesviirus ikkagi ka sinna edasi kanduda. Niisiis, suuseks on ohatise puhul keelatud!


2. Juhhuuu! Sulle tuli meeldetuletus-SMS, et pead minema iga-aastasele kontrollvisiidile günekoloogi juurde. Millal on kõige parem aeg kontrolliks?

a. Enne “päevi”.

b. Nädal pärast “päevi”.

c. Millal iganes arst vaba aja leiab.


Õige vastus: b

Pane aeg arsti juurde kirja nii, et see oleks esimesel nädalal pärast päevade lõppemist. PAP-testi tulemust on lihtsam hinnata, kui veri rakumuutuste uurimist ei sega. Ka rinnad on päevadevahelisel perioodil vähem hellad ja pole muhklikud. Pea meeles, et 48 tundi enne läbivaatust pole soovitav seksida ega libestit kasutada. Kõik tupele mitte loomuomased ained ajavad piltlikult öeldes “lombi sogaseks”. Kui kahtlustad, et sul on suguhaigus, räägi sellest ka arstile, sest PAP-test paljastab vaid rakumuutusi, mis võivad põhjustada emakakaelavähki, suguhaiguste olemasolu see test aga ei näita. 


3. Vaidlete kallimaga spermaneelamise teema üle. Tema eelistaks viimast. Mida sperma sisaldab?

a. Sperma on sama kõrge kaloraaži ja rasvasisaldusega kui šokolaad.

b. See on täis vitamiine ja mineraale, mis juustele ja nahale hästi mõjuvad.

c. Sperma sisaldab aineid, mis kaitsevad rasedust ohustavate tõbede vastu.


Õige vastus: c

Spermas pole palju rasva, teelusikatäies peitub vaid 25 kalorit. Seemnevedeliku põhikoostisained on vesi, suhkrud ja… 100 miljonit spermatosoidi. Need tillukesed DNA-osakesed kaitsevad sind rasedust ohustava nähtuse preeklampsia ehk krambivalmiduse eest, mis aeglustab loote kasvu, võib esile kutsuda enneaegse sünnituse ja saada saatuslikuks nii emale kui ka lapsele. Arstid usuvad, et see potentsiaalselt ohtlik nähtus on su platsenta reaktsioon sinu kallima valkude suhtes ning võib põhjustada kõrget vererõhku ja enneaegset sünnitustegevust. Hiljutine Hollandis tehtud uuring näitas, et pikem kokkupuude mehe spermaga vähendab naise riske.

Aga kuulujutt sperma kasulikus mõjust juustele ja nahale on vaid müüt. Spermas on küll pisut C-vitamiini ning tsinki, kuid nähtava tulemuse saavutamiseks peaksid seda liitrite kaupa neelama.


4. Kallimal on selle nädala jooksul juba neli kondoomi katki läinud. Kas kumm oli tema jaoks liiga väike?

a. Jah, isegi keskmise suurusega peenis on mõne kondoomi jaoks hiiglaslik.

b. Ei. Ilmselt teeb ta midagi valesti.

c. Jah. Tema jaoks pole piisavalt suurt kondoomi tehtudki.


Õige vastus: a või b

Kui täiesti uus ja korralikult peale pandud kondoom ootamatult puruneb, võib olla tegemist liiga väikse kummiga. Kõik kondoomid pole ühesuurused. Mõnedes riikides toodetaksegi pisemaid, nii et kontrollige pakilt ka tootjariiki. Enamike müügilolevate kondoomide ümbermõõt on 52 mm (Classic), suurematel 53-54 mm (XXL) ja väiksematel 50 mm (Sultan Sensitive) või 51 mm (Mamba). Paljudel pakenditel ei ole kahjuks märkeid mõõtmete kohta. Need on reeglina odavamad idapoolsete tootjate omad. Standardset kondoomi pikkust ei ole, ka nende laius võib varieeruda.

Kontrollige, et kondoomide kasutustähtaeg ei ole möödunud ning selle pakendil on FDA, ISO, CE või British Standard Kite Mark märgistus. Kui kondom on vanem kui kaks aastat, pole see enam kasutamiskõlbulik. Libestit kasutades valige veesisaldusel põhinev libesti. Kuivad kondoomid purunevad kergemini ning õlise koostisega libesti nagu vaseliin võib põhjustada kummi purunemise.


5. Kui kallim su kliitorit stimuleerib, on mõnikord mõnu asemel hoopis hirmus valus. Mida teha?

a. Pead kallimale seksiõppetunni andma.

b. Peaks kasutama veepõhist libestit.

c. Kallim peaks su vastu õrnem olema.


Õige vastus: a, b ja c

Kuigi mehed eelistavad tugevamat stimuleerimist, vajab õrn kliitor eriti hella käsitsemist. Ilmselt puudutab tema sind samamoodi, nagu tahab, et teda puudutatakse. Suuna ta tähelepanu ka enda teistele erogeensetele tsoonidele, nagu huuled, rinnad, kõrvanibud või mis iganes kehapiirkonna puudutamine sind erutab. Kui ta hakkab sind hõõruma enne, kui oled juba erutunud, tunned hoopis häirivat valu. Palu tal järgmistel ringidel rahulikumalt võtta. Superõrn kliitor vajab eriti hella kohtlemist.


6. Päevadevahelisel perioodi märkad aluspükstel pruuni eritist. Kas peaksid end rohkem pesema?

a. Ei. Vagiina puhastub loomulikul teel, sa ei pea sekkuma.

b. Jah. Pese ära kõik, mis tundub räpane. Sa ei taha mingit vastikut märki oma ilusatele alukatele.

c. Ei. Peaksid minema arsti juurde PAP-testi tegema.


Õige vastus: a

Ilmselt on tegemist normaalse ovulatsiooniga seotud eritisega. Kaks nädalat enne päevi vabaneb munasarjadest munarakk, mis suurendab organismi östrogeeni- ja progesteroonitaset. Emakasein tiheneb ja sinna koguneb verd, sest emakas valmistub viljastumiseks. Selleks vajaminevavad ained segunevad omavahel ja seda eritist oma püksikutel näedki.

See võib küll üsna ebameeldiv tunduda, kuid niikaua, kui voolus halvasti ei lõhna ega sügelema aja (see võib olla märk põletikust), võta asja rahulikult. Sa ei pea oma tuppe mingite erivahenditega pesema, sest see  pole lihtsalt vajalik ning võib rikkuda normaalse bakteriaalse tasakaalu, mis vagiinat puhta ja tervena hoiab.


7. Valid rasestumisvastast vahendit beebipillide, rasestumisvastaste süstide ning Norplanti implantaadi vahel. Milline võib tulevikus rasestumisel takistuseks osutuda?

a. Rasestumisvastased süstid (Depo-Provera)

b. Beebipillid

c. Norplanti implantaat (hetkel Eestis saadaval ei ole)


Õige vastus: a

Enamikul naistest taastub fertiilsus kuu pärast implantaadi eemaldamist või beebipillidest loobumist, süsti mõju kestab aga aasta või isegi kauem. Süstid on kurikuulsad selle poolest, et päevi ei teki tükk aega. See aga ei tähenda, et neid kunagi ei tuleks. Uuringud on näidanud, et pooled naistest, kes lõpetasid Depo-Provera süstide saamise, rasestusid järgneva 10 kuu jooksul. 67 protsenti rasestus 12 kuu jooksul ning 93 protsenti 18 kuu möödudes.


8. Oled kuulnud, et rasedaks jäämise oht varitseb vaid paari päeva jooksul kuus, nii et unustad vahel pilli võtta. Millised on võimalused rasestuda, kui koguni terve aasta jooksul pille ei võta?

a. 14 protsenti.

b. 50 protsenti.

c. 85 protsenti.


Õige vastus: c

Kui sa pole steriilne ega kasuta pille, jääd ilmselt aasta jooksul rasedaks. Päevade lugemise meetod (ovulatsiooni päeval mitte seksimine) on parem variant, kuid mitte päris lollikindel. Kui kasutad ainult seda meetodit, on rasestumise võimalikkuse protsent 25. Niigi keeruline on arvestada, millised päevad on ohtlikud, ning veelgi raskem on neil päevadel seksist loobuda. Kui sa ei taha veel hommikuse oksendamise ja kõige sellega kaasnevaga tegeleda, ole hoolas ja kasuta rasestumisvastaseid vahendeid.


9. Sina ise arvad, et oled ülierutunud, kuid märkad, et oled alt täiesti kuiv. Milles siis asi on?

a. Partneris — teie vahel puudub igasugune keemia.

b. Sinus. Tõenäoliselt oled frigiidne.

c. Ravimites, mida tarvitad.


Õige vastus: c

Mõned laiatarberavimid põhjustavad tupe kuivust. Näiteks antihistamiinid, mida leidub külmetusravimites ja allergiamedikamentides, kuivatavad peale nina kõik limaskestad. Teisest küljest, dekongestandid, mis vähendavad ninalimaskesta turset, suurendavad jälle võimalust orgasmi saada. Ära kasuta ka liiga palju veel põhinevad libesteid ning palu kallimal seksides kannatlik olla. Kui oled beebipillide kasutaja, kontrolli kindlasti nende koostisaineid. Pillides sisalduv progestiin võib samuti tupekuivust põhjustada. Sel juhul palu arstilt rasestumisvastaseid pille, mille östrogeeni ja progestiini sisalduse vahekord oleks teistsugune kui nendel, mida sina kasutad.