Noored võivad tulla nii individuaalsele kui ka paarinõustamisele. Keskustes võtavad vastu naiste- ja meestearstid, psühholoogid, ämmaemandad ja sotsiaaltöötajad.

Seksuaaltervis on oluline osa üldisest tervise ja heaolu tundest. Kui hästi aga tänapäeva noored oma seksuaaltervist hoida ja kaitsta oskavad?
Palusime kevadel meie Amor Noorte Nõustamiskeskuste külastajatel vastata kolmele küsimusele neljal erineval seksuaaltervisealasel teemal. Noorte nõustamiskeskuses üle Eesti vastasid nendele küsimustele kokku 649 inimest.

Pane ka ennast proovile ja vaata, kas oskad neile küsimustele enne vastuste lugemist ära vastata.

1. Kas naised põhjustavad oma riietusega ise vägistamise ohvriks langemist?
2. Kelle poolt pannakse enamus vägistamisjuhte toime?
3. Kas vägistajat motiveerib peamiselt seksuaalne iha?

Esimese küsimuse juures, milleks oli seksuaalvägivald ja kas naised põhjustavad oma riietusega vägistamise ohvriks langemist, oldi enamikes linnades seisukohal, et naiste riietus võib põhjustada nende vägistamise ohvriks langemise. „Jah. Kui nad riietavad end seksikalt või paljastavalt, võib see mehi rohkem ahvatleda ja ligi tõmmata.“ „Mõnikord ka naise loomulik ilu.“ Raplas tuuakse välja ka, et see ei ole õigustus vägistajale. Üks vastaja Jõhvist ütles, et riietus ei saa kindlasti olla põhjuseks.
Viljandis, Tartus ja Pärnus olid siiski üle poolte vastused, mis ütlesid, et naised ei saa oma riietusega kuidagi põhjustada vägistamise ohvriks langemist. Tuuakse välja, et see on rohkem vägistaja peas kinni.

Seksuaalvägivalla teise küsimuse osas vastasid paljud, et enamus vägistamisjuhte pannakse toime meeste poolt. Pakutud on ka : „Nooremad mehed.“, „Pigem keskealised mehed.“, „Ohvri tuttava või sugulase poolt.“ Vastusena toodi välja ka, et ebastabiilsete ja alkoholijoobes inimeste poolt. Palju pakutakse ka, et tegemist on inimestega, kellel on psühholoogilised probleemid või kes on ise olnud seksuaalkuriteo ohvrid. Vastati ka narkomaanid või isikud, kellel on kahjustatud psüühika ning ebanormaalsed ja mitteadekvaatsed inimesed.

Seksuaalvägivalla kolmanda küsimuse juures arvatakse üldiselt, et vägistajat motiveerib seksuaalne iha. Samas toodi välja, et seal võib olla ka muid põhjuseid:
„Jah. Arvan, et lisaks ka psühholoogiline omamisiha ja muud häired.“
„Seksuaalne iha ja võib-olla meeldib vägistajale teisele valu tegemine.“
„Mitte alati, aga enamus ajast siiski jah. Ka vaimselt haiged inimesed võivad selle kuriteo toime panna.“
„Ilmselt küll. Ning see, et saab kellegist tugevam olla.“
Narvas toodi põhjustena välja ka vägistaja võimaliku elutrauma, oma eluga mitterahulolemise ja kättemaksu soovi. Saaremaal tõdeti, et „Mina ei tea, mida vägistaja mõtleb.“

Kuidas Sina vastasid?

Õiged vastused:
1. Kas naised põhjustavad oma riietusega ise vägistamise ohvriks langemist?
Seksuaalvägivallale ei ole mitte kunagi mitte mingisugust õigustust.
2. Kelle poolt pannakse enamus vägistamisjuhte toime?
45% juhtudest on vägistamise toimepanijaks ohvri partner või endine partner. 31% on selleks tuttav, kolleeg või sõber ning 24% juhtudest võõras.
3. Kas vägistajat motiveerib peamiselt seksuaalne iha?
Vägistamine ei ole kantud seksuaalsest kirest. Seksuaalvägivald on agressiivne tegu, mida motiveerib peamiselt viha, võimu ja kontrolli vajadus, seksuaalne iha võib küll kaasneda, kuid pole peamiseks ajendiks. Vägistamine ei ole seks, vaid seksi kasutamine võimuvahendina. Seetõttu pole õige rääkida vägistamise kontekstis „seksuaalvahekorrast“ või „väidetavast vägistamisest“, mis laseb mõista, et tegemist võis olla konsensusliku seksuaalvahekorraga.

Osale ka auhinnamängus ja võida kinopileteid! Kuidas mängus osaleda, vaata SIIT!

Amor Noorte Nõustamiskeskuste arengusammu toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.