Lapse sünd võib lähendada paare hämmastaval moel. Aga kui te olete beebi koju toonud ja peate temaga toime tulema, siis võivad teid tabada ootamatused, mis seavad kooselu surve alla ning panevad vastsed lapsevanemad imestama, mis küll kustutas sädeme nende vahel.

Rasedus ja lapse sünd on üks põnevamaid kogemusi, mis mees ja naine võivad teineteisega jagada. Samas võivad lapsevanemaks olemisega seotud kohustused olla ootamatult suured. Kogemusteta vanemad võivad teha lühinägeliku otsuse “abielu tagaplaanile lükata”. Ometi just sellel üleminekuajal määratlevad mees ja naine end isiksustena ja loovad uutel alustel suhte, mis on kooselu alalhoidmiseks eluliselt oluline.

Püüdke probleeme ette näha

Väga vähe on kooselusid, milles lapse sünd probleeme ei tekita. Kui aga teada, et muutus on tulemas, ning suhtuda elustiili muutumisse positiivselt, siis võib probleemidest üle saada enne, kui need üle pea kasvavad ja paari lahku lähevad.

Kuigi on üldteada, et beebid nõuavad palju tööd ja hoolt ööpäev läbi, on see vastsetele vanematele ikkagi šokk, kui nad seda omal nahal kogevad. Kuigi enamik inimesi oskab arvestada, et nad väsivad, ei kujuta nad endale siiski enne ette, mis tunne on olla üleval kogu öö. Järgmisel päeval, ise täiesti liimist lahti, tuleb ju jälle kõigega hakkama saada. Ja isegi kui laps magab kogu öö, on mõned vanemad ikka ärkvel. Kus tita majas, seal ei magata enam kunagi nii hästi kui tite-eelsetel aastatel.

Polegi siis ime, et unepuudus ning esmasündinu eest hoolitsemine, lisaks veel majapidamis- ja töömured muudavad lapsevanemad niisama pahuraks kui nende väsinud väikelaps. Väsinud inimesed, olgu suured või väikesed, ei ole nemad ise. Ja sedamööda, kuidas vanemad õpivad ära tundma, millal laps on väsinud, peavad nad aru saama sellest, et väsimus vaevab ka kaasat. Unepuuduses vaevleva inimese käitumine on aga teadagi kõike muud kui ideaalne.

Muidugi tunnevad vastsed vanemad rõõmu ja uhkust. Aga tavatud ei ole ka kurbus ja pettumus ning eneses kahtlemine. Õigupoolest kipuvad need tunded olema isegi tavalisemad. — Oluline on, et paarid teaksid: sellised tunded on normaalsed. Hormonaalsed muutused, rinnaga toitmise probleemid, rahamured, lapse hooldamine ja sada üks lahendamist vajavat pisemat asja muudavad emotsionaalse taaga veelgi rängemaks.

Looge uut armastust

Paarisuhte muudab veelgi keerulisemaks see, kui seksuaalsuhted jäävad täiesti tahaplaanile — olgu siis keisrilõike, muude sünnitusprobleemide või lihtsalt hormonaalsest tasemest tingitud libiido kadumise pärast. Hea uudis on see, et tavaliselt möödub see paari kuuga. Aga mõnikord pärsivad teineteise suhtes tekkinud viha ja pahameel seksuaalsuhte taastamist.

Selle vastu aitab ainult suhtlemine. Paari jaoks on palju olulisem istuda maha ja vestelda kui lugeda läbi iga viimane kui raamat lapsehooldusest. Ainult nii on võimalik et uuesti luua armastust, mis teid omal ajal kokku tõi. Kooselu aitavad tugevdada pisiasjad, näiteks päeva jooksul kogunenud probleemide jagamine, igal juhul tähelepanelikkus teineteise suhtes.

Oluline on, et vastne ema leiaks aega jalutamiseks, tervisejooksuks või kas või vanniskäimiseks. Enamikul emadel on lapse kõrvalt nii vähe aega, et nad leiavad vaevu aega duši all käia.

Hinnake väärtused ümber

Enamikul vanematel on kindlad ootused ema ja isa rolli suhtes. Need võivad põhineda nende oma vanemate rollidel või ettekujutusel ideaalsest perekonnast. Igal juhul võib nende ootuste täitumatajäämine põhjustada tarbetut stressi ja pettumust. Kui paarid arutavad omavahel läbi, millised on nende rolliettekujutused, siis leiavad nad vältimatult vastuolusid. Samas aitab see defineerida realistlikumad rollid.

Väärtuste ümberhindamine on paratamatu. Paarid võiksid keskenduda nende jaoks kõige olulisematele asjadele, pidades meeles, et pereelu toimib teistmoodi kui näiteks efektiivne äriettevõte. Mõnikord võiks lihtsalt püüda teha oma elu lihtsamaks: näiteks eraldada päevakavas aeg ja koht, et paar või perekond saaks segamatult koos olla. Kõik inimesed tunnevad lähedusevajadust, aga see tunne on kerge kaduma, kui ta toitu ei saa.

Leidke aega omaette olla

Kuigi noorele emale on oluline mitte lapsest lahus olla, vajab paar ka omaette olemise aega. Paarid peavad mõistma, et lapse vajadused on kõige tähtsamad, aga samas tuleb neil leida ruumi ka omavaheliste suhete jaoks. Paarina veedetud aeg ei pea tingimata tähendama beebist eemal veedetud aega. Paar võib paarina koos olla ka siis, kui beebi magab või kui käiakse lapsega jalutamas.

Oluline on, et vanemad hoolitsevad ka iseenda eest, mõistes, et nad ei pea sugugi oma suhet lapse jaoks ohverdama. Kui veedate paarina kvaliteetselt aega, siis on see ka lapsele positiivne kogemus. Kui peres on rohkem kui üks laps ja kui lapsed kasvavad suuremaks, siis on omavahel olemise vaikseid hetki muidugi raskem leida. Muutumine lasteta paarist lapsevanemateks nõuab enamat kui head hingamistehnikat (kuigi abi on sellestki).

Kui suhte püsimise nimel tehtud kõvast tööst ja mõistmisest kujuneb kooselu vundament, on see on väärt kogu valu, mis sellega kaasnes.

Vaata veel: