Kas see siis tähendab et ajalugu aina kordub ja jääbki korduma?

Inglise suhtenõustaja Paula Hall ütles, et kui inimene on teadlik oma võimalikust käitumisriskist, siis saab ta ennast teadlikult jälgides halvema ära hoida.

„Tuleb hoida silmad lahti võimalusele, et asjad võivad viltu minna, see aitab sul kiusatusele vastu panna.“ Paula Halli arvates tuleks üleaisalööjate lastel hoiduda ägedast flirtimisest, vastassugupoolega emotsionaalsetest vestlustest ja südamepuistamisest ning vältida võimaliku “ohvriga“ nelja silma alla jäämist.

Samuti aitab siis oma suhtega tegelemine, eriti kui see on hakanud juba oma esimest sära kaotama. Hall hoiatab samas, et kui oma püsisuhe hakkab käest minema, ei tohiks kõigele käega lüüa ja kõiges ainult geene süüdistada.

Kuidas peatada truudusetuse/lahutuste jada oma suguseltsis?

Meenuta hoolega oma sugupuud. Kui vähemalt üks sinu vanavanem pluss vähemalt üks vanem on olnud truudusetu/lahutatud, siis võid seda enda puhul lugeda kõrgendatud riskiks.

Kui ainul üks vanavanem või vanem on „kõrvalt võtnud“, ähvardab sind keskmine risk. Kui teie suguseltsis pole teada truudusetuse juhtumeid, kuid on olnud lahutusi või mahajätmisi, oled madala riski kategoorias.

Kõrge risk

Hoidu kandmast seksuaalselt provotseerivaid riideid. Mitte iial ära pea „südamest südamesse“ vestlusi või veeda kahekesi aega koos vastassugupoole esindajaga, kui sul on omal püsisuhe. Oma püsipartneriga olge avameelsed, räägi talle alati, kui sul on temaga igav hakanud või ta on sind haavanud.

Keskmine risk

Sa ei pea otseselt hoiduma võimalikest „ohtlikest situatsioonidest“, kuid kohe kui tunned, et vastaspoolega hakkavad „sädemed lendama“, tõmbu tagasi.

Madal risk

Ära muutu hooletuks enda suhtes. See, et sul ei jätku silmi kellegi teise kui oma praeguse kaaslase jaoks, ei tähenda, et teie suhe oleks perfektne. Suhet peab hoidma ja toitma.

Polegi riski?

Ole nüüd ikka. Me kõik, olenemata geenidest, oleme truudusetuseks võimelised. Hoia ja kaitse oma suhet, unustamata lisada vürtsi voodielule — siis ei hakka ka su partner oma võimalike geenikombinatsioonide peale mõtlema.