1. Mees tohib lapsed hüljata, naise puhul on see välistatud. Kui suhe ei laabu, kõnnib mees perekonna juurest minema, ja see on igati mõistetav. Erandeid tuleb muidugi ette, ent reeglina jäävad lapsed naisele. Hea, kui isa pärast äraminekut enda võsukesi toetab, loota sellele aga ei saa.

Tegelikult vastutab naine laste eest ainuisikuliselt ja täiel määral. Kui ta peaks oma perekonna hülgama, mõistab kogukond ja avalik arvamus ta karmilt hukka.

2. Mees tohib lüüa, naine mitte. Meestele andestatakse vägivaldsus kergesti, seevastu kui naine kellegi vastu käe tõstab, on maailma lõpp käes. Igaühe tutvusringkonnas leidub naine, kes on kannatanud perevägivalla all, paraku peetakse seda kuidagi loomulikuks. Enamasti arvatakse, et naine on ise selles süüdi, et peksa saab.

Kui aga naine peaks meest lööma, kirjutavad sellest ajalehed. Eks õpetata ju ajakirjanikele: uudis pole mitte see, kui koer hammustab meest (mees lööb naist), vaid see, kui mees hammustab koera (naine lööb meest).

3. Mehele jääb isaks saades õigus tegeleda hobidega edasi, naine peab ennast oluliselt piirama. Mees ei jäta laste pärast ühelegi reisile või väljasõidule minemata. Vahet pole, kas talle meeldib tennist või sõpradega pokkerit mängida — meest ei takista seda tegemast tõbine laps ega magamatusest kurnatud naine.

Naine seab seevastu elu laste järgi. Sageli loobub ta huvidest ja hobidest üleüldse, sest enese pidev jagamine töö ja perekonna vahel ei jäta ööpäevas ainsatki tundi enda jaoks. Süüdi on selles loomulikult tema ise, sest tänapäeva naine lihtsalt peab kõike jõudma. Mehel on seevastu lubatud pühenduda ainult tööle.

4. Mehel on lubatud minna paksuks, naisel mitte. Ülekaaluline mees on täiesti normaalne nähtus, millele ei vaata keegi halvustavalt. Seeavstu vaadatakse tüsedamat naist kõõrdi: näed, on ennast käest ära lasknud. Küll on alles laisk, võtku ometi midagi ette!

5. Mees võib südamerahus vananeda. Seevastu naine peab elu viimse tunnini pidama võitlust nooruslikkuse eest. Rikkamad meist jäävad vigaseks ilukirurgide noa all, kõhnema rahakotiga naised näpistavad pere kõrvalt raha noorendava kreemi jaoks — ja lähevad suurest hirmust vanaduse ees näost enneaegu halliks.

6. Kui mehel läheb halvasti, siis on tal kehv naine. Kui naisel on näiteks niru tervis, on ta selles ise süüdi ning kohustatud kohe midagi ette võtma. Aga kui mees on haige, kasimata või muidu vilets, siis on süüdi tema naine — kes mehe eest küllalt hästi ei hoolitse, nõnda et karv tervisest ja heast toidust läigiks.

7. Mees tohib juua palju tahab, alkoholi tarbiv naine on ära teeninud kogu ühiskonna hukkamõistu. Naisele on alkohol õigupoolest keelatud ajast, mil ta lapsed sai. Emad ometi ei joo. Seevastu isad joovad küll. Hea, kui nad teevad seda harva, aga kui joovad sageli ja palju, on kah veel õigupoolest kõik korras. Sama kehtib suitsetamise kohta.

8. Mehele on abieluvälised suhted lubatud, naisele mitte. Mehele on monogaamia juba loomu poolest vastunäidustatud ning abieluväline seks on pigem reegel kui erand. Naiselt seevastu eeldatakse üldiselt truudust ühele partnerile. Kui naine selle ootusega vastuollu läheb, on ta hoor, kes ei suuda ihasid kontrollida.

9. Kodused tööd jäävad igavesti naise pärusmaaks. Kui mees peseb naise mõnikord nõud, võib tänada jumalat. Seejuures aga ei tasu loota, et see hea põli jätkuks.

Allikas: Naisteka arhiiv