Mõnele piisab ühest südamesõbrannast, kellega kord kuus kohtuda ja kõigest rääkida. Mõni peab päeva jooksul vestlema kümnete inimestega. Mõni pühendab end kogu hingest tööle ja rahuldub täiesti tööalaste kontaktidega mõnede kolleegidega.
Loe värskest Lilitist:
  • Edda Paukson uue ilusa elu alguses
  • Tarokaardid räägivad alati tõtt
  • Kallistustest tunned inimest
  • Kuidas leida oma lemmikparfüümi

  • Mehenaine, kes loobub tema nimel sõbrannade, töökaaslaste ja lähedastega suhtlemast, tunneb end palju üksildasemana kui meheta naine oma sõbrannade ja tuttavate ringis.

    Kui elad üksi ja see sulle meeldib, ära pea end hädavareseks või veidrikuks

    Pole vaja piinelda ja enda kallal näägutada: “Miks on minul kõik teisiti kui teistel inimestel?!“ Antud hetkel on see sinu valik. Ja kui sa mõistad, mis selle dikteerib, tunned end palju õnnelikumana. Vaata, millisesse üksi elada eelistavate naiste kategooriasse sa ennast võiksid liigitada. Loomulikult on igasugune lahterdamine lihtsustamine, kuid see sunnib meid mõtisklema, millised me oleme ja mida oma saatuselt ootame.

    Kes valivad üksinduse, ja miks

    VABADUSSE RABELENUD ENDINE ABIKAASA: mitte kellestki sõltuda, hingata täiel rinnal ja teha kõike, mida süda lustib

    Taolise metamorfoosi teevad läbi mitte ainult head ja kuulekad, vaid ka kõige isepäisemad ja riiakamad naised, kes peavad end abielu nimel veelgi enam alla suruma ja ohjeldama kui me ülejäänud.

  • Tulevikuväljavaated: neist ainult 15% söandab teistkordselt abielluda. Ülejäänud ammutavad oma rõõmu vabast armastusest ja hobidest.

    UUDISHIMULIK: ühtki võimalust käest laskmata kõik oma nahal järele proovida

    22 aastat elas Malle ema-isaga koos, ostis siis endale korteri ja andus marulistele “poissmehepõlve“ rõõmudele. Nüüd on ta 28, tal on teda aeg-ajalt külastav kallim, kuid piigal pole plaaniski temaga abielluda, kuigi mees on talle sellise ettepaneku teinud.

  • Tulevikuväljavaated: 90% juhtudest abiellub pärast 30., kui on tundma õppinud kõiki vabaduse ja üksinduse rõõme.

    TÖÖNARKOMAAN: armastatud töö, karjäär või kõrge positsioon ühiskonnas.

    Mitte vähem usinalt pühenduvad oma tööle ka mõned pangatöötajad, õmblejad-disainerid, õpetajad ja arstid. Neile on mistahes edusammud karjääriredelil abieluõnnest väärtuslikumad.

    Tulevikuväljavaated : umbkaudu 30% töönarkomaanidest läheb mehele pärast 36. eluaastat. Enamasti abielluvad nad kolleegi või ülemusega, kusjuures ainult siis, kui on tööalaselt teatud edu saavutanud. Ülejäänud elavad iselaadset, karjääri külge vangistatud elu ja on omal moel väga kütkestavad.

    UNISTAJA: ideaalne mees (tema isikliku ettekujutuse põhjal)

    Ta planeerib mehele minna sellele, kes vastab pikale nõudmiste nimekirjale: on sale ja rühikas, siniste silmadega, ametilt jurist, laialdaste huvidega — sümfoonia, räpp ja mäesuusatamine. Teistsugust ta oma abikaasana näha ei soovi. Taoliste daamikeste kohta tavatsetakse ironiseerida: “Ootab printsi valgel hobusel, nii elu mööda lendabki.“ Kuid tegelikult ei saa unistaja “sobimatute“ meestega õnnelikuks. Miks siis ühendada oma saatus sellega, kes südant põksuma ei pane? Parem on üksi olla. Unistaja on alati hoolitsetud ning reeglina tark ja haritud. Tema elu on täis elavat suhtlemist, üsna põnev ja “nukrast ootusest“ lõpmata kaugel.

  • Tulevikuväljavaated: 20% kõige visamatest ja kannatlikumatest läheb sõbrannade raevukaks hämminguks mehele just sellele, kellele tahtis. 35% laseb aastate jooksul lati madalamale ja lepib kehvema mehega. Ülejäänud harjuvad üksindusega ja avastavad endas jahedavõitu kiindumuse venna või sõbranna perekonda, või heategevuse.

    ABITU JÄNKUKE: endise abikaasa materiaalne toetus

    See on üksikute naiste uue kategooria esindaja. Üksinduse valis ta pärast lahutust seepärast, et seni, kui tal kedagi pole, toetab teda tema jõukas, südametunnistusega ja helde eksmees. Ta annab naisele raha korteri, auto, hilpude tarvis. Kui suhtest sündis ka laps, siis kullatakse nad üle. Mees peab end tema eest vastutavaks, sest tööl naine abielu ajal ei käinud, tal pole elukutset ega sissetulekut. Ta teab, et kohe, kui tekib alalise partneri õigustes mees, lõpetab eelmine abikaasa talle raha andmise. Vabadust talle vaja ei ole. Stabiilse sissetulekuallika nimel loobub ta uue mehe otsinguist.

    Õpib palju ja pikalt — käib disaineri- või psühholoogiakursusel ning võtab inglise ja rootsi keele tunde — kuni on pisut julgust kogunud. 3-4 aasta pärast leiab kas uue mehe või töö. Või nii ühe kui teise.

    Naise üksinduse peamine saladus

    …seisneb selles, et üksindus on mööduv seisund. Sellesse saab siseneda, sellesse võib jääda seni, kui tahtmist on, ja kui prioriteedid muutuvad, saab sellest ka väljuda.

    Mu kolleeg Leeni ei olnud kunagi abielus olnud ja rääkis meie esimesel viiel tutvuseaastal pidevalt, kuiväga rahul ta ikka oma vaba eluga on: töö on huvitav, komandeeringud pikad, kallim elab Oslos ja käib kolm korda aastas külas, aga seni kui teda pole, tuleb ette igat sorti meeldivaid juhuslikke kohtumisi. Kuuendal aastal ta abiellus. Seejuures kinnitas ta veel novembris meile, kui tore on olla vaba ja sõltumatu, jaanuaris aga sõlmis abielusidemed, ja mitte sellega, kes Kiievis elas, vaid hoopis ühe teisega, kellega oli kõigest kuu aega tuttav olnud. Sõbrannad olid nördinud: “Miks sa meile oma üksinduse- ja iseseisvusearmastuse kohta valetasid ja siis mehele läksid?“, mille peale Leeni vastas: “Ma ei valetanud. Aga siis kohtasin huvitavat meest, kelle pärast võin end koomale tõmmata ja kellele eraldada poole oma voodist ja pooled riiulid kapis.“ Täname geštaltterapeuti Irena Golubit