Marylandi, Texase ja Lõuna-California ülikoolide teadlased tegid uuringu ja jõudsid järeldusele, et abielunaised on lihtsalt imeinimesed. “Abielus olevad emad püüavad vastata võimatutele standarditele: eeldatakse, et nad peavad iga päev toime tulema tervisliku koduse toidu valmistamise, rõivaste pesu ja triikimise ning kodu säravpuhtana hoidmisega ning samal ajal vastama kõikidele tingimustele, mis teevad naisest hea töötaja, abikaasa ja naise,” selgitasid uuringu autorid Joanna Pepin, Liana C. Sayer ja Lynne M. Casper.

Kuigi jutt võrdsusest ja võrdsustamisest kõlab kõikjal laialt, on päevselge, et kodudes see praktikasse küll jõudnud ei ole.

“Abielu on jätkuvalt institutsioon, mis keerleb ümber uskumuse, et naine on kodu hing ja süda ning seetõttu jääb kogu kodusse ja lastesse puutuv justnimelt tema õlule. Mehed ei panusta kodusse viisidel, mis tooks majja võrdsust ja annaks naistele puhkust,” märgivad autorid.

Meestele, kes siinkohal ohkima hakkavad ja oma panuse demonstreerimiseks sajaseid luftitama kipuvad, tuleb nüüd üks oluline punkt.

Mida rohkem mehed koduseid töid teevad, seda rõõmsam ja rahulikum on naine ja seda parem on paari seksielu. Naine, kes on väsinud, tülpinud ja surmani tüdinud toidu valmistamisest, laste kantseldamisest ja koristamisest, tahab õhtul ainult magada. Naine, kes on saanud korraks ennast ka iseendana tunda ning hetke puhata, on palju rahulikum ja valmis väikesteks vallatusteks. Nii et äkki ikka tasuks korra see tolmuimeja kätte võtta ja enda järelt see leivapuru ära koristada?

Nii et tegelikult ei ole asi ainult selles, kes on päev läbi kodus või kes kui palju raha majja toob. Oluline on, et kodus valitseks sõbralik ja tervislik õhkkond, mitte et mees pole naise jaoks veel üks laps, kelle eest hoolt kanda.