Tegelikult ei saa teise tunnetes iialgi absoluutselt kindel olla, sest need on tema tunded — tema rõõm ja tema kurbus, ning need pole üldse sarnased rõõmu ja kurbusega, mida sa ise tunned. Läbielamiste sügavus, taju, oskus väljendada oma mõtteid ja tundeid on kõikidel inimestel erinev.

Seetõttu erineb sinu „Olen hingepõhjani vapustatud“ oluliselt sõbratari vapustustest, ning su „endast väljas“ pole kaugeltki see, mida su ülemus sel puhul tunneb. Kõik see puudutab kahjuks ka selliseid tundeid nagu „meeldima“, „tahtma“, „unistama“, „armastama“.

Sageli tuleb ette, et üks armastab teist, teine aga ei tunne armastust sootuks. See on muide ohtlik, kuna armastus on inimese põhivajadus. Ja kuigi psühholoogid ei oska siiani anda täpset vastust küsimusele, mis siis meie jaoks tähtsam on — kas armastada ise või olla armastuse objekt, kinnitavad uuringud siiski, et need, kes on armastatud, on palju elujõulisemad kui need, kes kannatavad vastamata tunnete tõttu. Esimesed tunnevad end õnnelikumana, nad elavad kauem ning on ka tervemad.

Tehkem siis armastus oma lähedasele inimesele kättesaadavaks. See aga tähendab, et selgitanud välja olulised erinevused tema ja enda armastuse vahel, võime leida tee, mis meid kiiremini teineteise poole viib.

Mehed armastust ei tunne?

Teatavasti pole meeste ja naiste vahelised erinevused kaugeltki mitte ainult füsioloogilised. Meil on teistsugune tajumine, erinev kõneaktiivsus, erinevad emotsioonid, mälu ja tähelepanu…

Üldiselt oleme niivõrd erinevad olevused, et rääkida vastastikusest arusaamisest sõna otseses mõttes on täiesti vale. Psühholoogide meelest saavad mehed armastusest aru, kuid nad ei tunne seda. „Ta on minu kõrval, vaatab mind, räägib ilusaid sõnu, seksib minuga. Ta armastab mind!“ Umbkaudu selline skeem peitub mehe mõtteis.

Naisele on oluline tunda armastust sügaval emotsionaalsel tasandil, seda saavutada on aga üpris keeruline. Ega keskmise mehe käitumises just erilist romantikat ei leidu. On muidugi erandeid, kes kuulnud, et tal laps tulekul, kukuvad rõõmust nutma ning rääkima oma armastusest.

Kuid millisest armastusest käib jutt, kui reaalne mees kratsib vaid kukalt ning vastab titeuudisele: „Kas tõesti?“On tõestatud, et vaatamata suurele armastusele oma partneri vastu võib mees:

  • vastata teatele lapse saamisest midagi sarnast ning samas kukalt sügada;
  • unustada ära oma tutvumise ja pulmade kuupäeva;
  • ilmutada huvi teiste naiste vastu;
  • armastusest mitte kunagi rääkida.

    Teel mõistmisele. Iseloomu ei saa muuta, ometi on ka häid uudiseid: mehi saab edukalt õpetada. Seetõttu ära varja oma emotsioone, ole neile eeskujuks, õpetades soojust ja hellust. Aeg-ajalt võiks koos vaadata liigutavaid armastusfilme ning kiita seejärel meest romantilise käitumise eest.

    Saatuslikku fraasi „Sa ei armasta mind üldse!“ ära ütle rohkem kui kord aastas. Sedagi tuleb teha koketeerides. Tõsiselt ja sageli öeldult tekitab see vaid agressiivsust ning rikub suhted.

    Perekondlikud erinevused

    Mis on armastus ning mil moel peab seda väljendama, saame teada väga vara — peaaegu juba sünnihetkest alates. Vanemad ja lähedased demonstreerivad tervet kompleksi inimsuhteid, suheldes meiega ning omavahel.

    Ometi on kõik perekonnad erinevad, ning seetõttu erinevad meie arusaamad ideaalsetest suhetest üsnagi oluliselt. Sina võid arvata, et pärast tüli kingitud lilled on peamiseks tingimuseks, et ära leppida. Just lillekimp on sinu jaoks tähtsaim armastuse tõestus, kuna teie peres oli see nii. Partneril aga ei pruugi sellise žesti tegemine isegi mitte mõttesse tulla, sest tema peres oli käibel hoopis teistsugune tava — karjunud ja nutnud, istuti köögis ning arutati üksikasjalikult läbi kõik konflikti põhjused.

    Veel keerulisem on olukord siis, kui teie perekonnad erinevad ka struktuurilt. Inimene, keda on kasvatanud üksikvanem, mõistab reeglina vastutust teise inimese eest hoopis teisiti kui see, kelle jaoks oli igaõhtune pere kogunemine ühise söögilaua äärde väga oluline rituaal.

    Teel mõistmisele. Looge ise endale rituaalid ning reeglid, ärge orienteeruge sellele, mis oli teie peredes. Loomulikult võib ju üht-teist ka sealt kaasa võtta, kuid vaid juhul, kui see sobib teile mõlemale. Väga isiklikud ning vaid teile kahele mõistetavad sõnad ja tegevused (mis teistele võivad näida kummalisedki) liidavad. Samas on need paari jaoks ka parimad tõendid armastusest.

    Erinevused isiksuste tasandil

    Millises järgnevas näites on mehel tugevamad tunded naise vastu?

  • Ta ronib katusele, et visata kallima rõdule lilli. Ta korraldab armsamale sünnipäevapeoks õhupallisõidu. Ta ei unusta iial kallima fraase: „Ma unistasin…“, „Tahtsin juba väiksena…“, ning püüab neid soove siis täita. Öösiti aga kirjutab naisest luuletusi.

  • Üldiselt suhtub ta naisesse üsna hästi, kuid eelistab sellest mitte eriti rääkida. Enamgi veel, teiste juuresolekul muutub ta käitumine peaaegu et hoolimatuks — naljade ja irooniliste märkustega naise aadressil. Tema lemmikajaviiteks on arvuti taga istumine, ning kui ta seal tööd teeb või mängib, on temaga võimatu rääkida. Ta pole eriti armukade ning võib südamerahus saata oma sõbratari koos sõbraga kahekesi turismireisile. Ta kingib lilli vaid siis, kui seda talle meelde tuletatakse või otseselt nõutakse.

  • Ta on väga armukade ning korraldab stseene iga talle arusaamatu kõne või tänaval kohatud tuttava pärast. Rääkides oma tunnetest, kasutab sageli väljendeid, millel ei paista olevat mingit seost armastusega. Tema käitumine kallimaga sõltub otseselt tema tujust, ning see on kas väga hea või väga halb. Need, kes on näinud tema halba tuju, hakkavad sellele paarile kaasa tundma.

    Vastus oleks otsekui ilmne, ometi on see tõest kaugel. Tegelikult vastust ei olegi, kuna meie käitumist ei määra mitte niivõrd suhtumine inimesse, kuivõrd meie enda iseloom ning närvisüsteemi tüüp.

    Kui temperamenditüüpe on neli, iseloomu tüüpe aga arvatavalt viiest kuni kahekümneni, siis saab vaid ette kujutada, kui omapäraselt võib oma tundeid väljendada iga konkreetne inimene. Selles kõiges selgusele jõuda on vägagi keeruline.

    Teel mõistmisele. 2-3 aasta pärast on selgusele jõudmine siiski võimalik. Just nii palju kulub meil aega, et partnerit tundma õppida — selgusele jõuda tema harjumustes ja käitumismaneerides, temaga harjuda (loomulikult siis, kui te pidevalt suhtlete või elate koos). Inimesed hakkavad aegapidi aimu saama kallima meeleolu väikseimatestki varjunditest, tema enesetundest ning suhtumisest partnerisse.

    Peab ainult arvesse võtma, et isiksuse eripärad alluvad väga raskelt muutmisele, paljut ei saagi muuta. Järelikult, kui miski sulle juba suhete alguses ei meeldi, ei tasu eriti loota, et see hiljem muutub.

    Tunnetuslikud erinevused

    Püüa meenutada mingit episoodi oma kooliajast. Jutusta see valjusti või endamisi endale ümber. Mis on su mälestustes peamine? Kas oled keskendunud sõnadele ning mäletad pisiasjadeni, kes ja mida sellel hetkel ütles? Aga võib-olla näed „otsekui praegu“, kuidas kõik tookord toimus ning suudad kirjeldada isegi seda, mis värvi olid kardinad? Või tulevad meelde iseenda aistingud — meeldiv soojus kevadisest päikesest akna taga või külmavärin, kui õpetaja kutsus tahvli juurde, sina aga polnud tunniks valmistunud?

    Jah, meil on töös kõik tundeorganid, ometi miski alati domineerib. Kui sul on kõige tähtsam kuulmistaju, siis on olulised sõnad ja armastus pole armastus ilma sõnadeta, ilma pikkade telefonikõnedeta. Sellele, kelle jaoks on tähtsaim nägemine, on vaja kõike näha — sinu nägu, sinu käitumist. Kompamise kaudu maailma tajuv inimene tunneb armastust puudutustes ja kallistustes — temale pole vaja midagi rääkida.

    Teel mõistmisele. Tuleb leida partner, kes tajub maailma sinuga sarnaselt ning polegi mingeid probleeme… Vaevalt aga, et sellest midagi head välja tuleb, sest millegipärast eksisteerib seaduspärasus, mille kohaselt meile küll meeldivad inimesed, kes meiega sarnanevad, ometi ei ärata nad meis tugevaid tundeid. Armastus ühendab sageli just vastandeid.

    Teada saanud, mil moel partner maailma tunnetab, tuleb sellele orienteeruda ning vastavalt käituda. Samas tuleb temalegi oma soovidest teada anda.

    Allikas: Mini