Sa kiusad partnerit, et oma tahtmist saada
Kiusamine on vanim ja levinuim ahistamise vorm ja kui seda ilmneb suhtes tihti, on see ilmselgelt väga suur probleem. Kiusaja püüab end partnerit alandades ja tema tunnetest üle sõites võimsa ja tähtsana tunda ja tavaliselt ta saabki oma tahtmise, aga mis hinnaga? Jah, mõnikord tõesti ei lähe asjad nii nagu sina tahaks, aga see ei anna sulle mitte mingit õigust end partneri peale välja elada ning teda selle eest kiusata, ahistada ja sõimata.

Pöörad partneri sõnad tema vastu
Üks räige ahistamise vorm on pöörata partneri sõnad ja teod tema vastu, pannes teda uskuma, et tema emotsioonid ja kogemused teie suhtes ei ole õiged. Ehk lühidalt: manipuleerimine eesmärgiga partnerit end hulluna tundma panna.

Ahistajad kasutavad seda tehnikat üsna tihti, et enda tegudelt ja sõnadelt tähelepanu kõrvale juhtida ja keskenduda sellele valele, mida nad püüavad parnterile pähe määrida. “Sa kujutad seda ainult ette, seda pole olnud, sa said valesti aru” jne on levinumad väljendid, mida sellistel puhkudel kasutatakse.

Su tunded lendavad üles ja alla
Võimatu on olla normaalses suhtes kellegagi, kes ühel päeval on tulikuum ja järgmisel jääkülm ja seda kõike veel nii, et teisel poolel pole õrna aimugi, mis selle muutuse nüüd siis järsku esile kutsus. Selline emotsioonide virvarr on üks vastikuimaid emotsionaalse ahistamise vorme, sest sel moel kontrollib ahistaja täielikult oma ohvrit ja tema käitumist ning paneb ta enda järele jooksma. Näiteks keeldud sa temaga ühel päeval rääkimast, ei selgita, mis sul häda on ning siis, kui ta o lõpuks alla andnud ja loobunud, muudad sa järsku meelt ning pingutad ninast vere välja, et tema tähelepanu ja armastust tagasi võita. Selline jo-jo mäng on väga ebatervislik.

Sa kontrollid ta iga liigutust
Ahistajatel on peamiselt üksainus suur soov: omada kontrolli. Kõik teised ahistamise liigid ongi põhjustatud suurest kontrollivajadusest. Ahistaja tunneb, et ta peab suutma kõike ja kõiki kontrollida, et ta saaks iseennast oma mõtetes paremini tunda. Ta vajab kontrolli, sest ei suuda taluda, kui keegi teine on juhtpositsioonil — tema ju ometigi on see kõige suurem, tähtsam ja targem! Sellistel tunnetel ei tohiks üheski normaalses suhtes kohta olla.

Manipulatsioon ja hirmutamine on su peamised relvad
Kui oma tahtmise saavutamiseks kasutad peamiselt alatuid võtteid, oled sa kohe kindlasti ahistaja. Suhete alustalaks peaks olema austus ja armastus ning hirmutamisel ja partneri alandamisel ei tohiks küll kohta olla.

Sa kasutad füüsilist vägivalda
Kõik. Rohkem ei peagi midagi ütlema. Löömine, kriimustamine, tõukamine, hammustamine vms on vägivald ja absoluutselt välistatud!

Teed teda maha, et ennast paremini tunda
Seda teevad ainult need inimesed, kes ei ole endas kindlad — upitavad ennast teiste heaolu arvelt. Väga nõme käitumine ja absoluutselt hävitav.

Oled pidevalt armukade
Pisike armukadedusepiisake on igas suhtes teretulnud, sest annab märku, et tunded on endiselt kuumad ja sa jätkuvalt hoolid oma partnerist nii palju, et mõte sellest, et keegi teine ta kallale läheb, ajab juuksed püsti. Aga armukadedus muutub hävitavaks siis, kui see võtab üle terve suhte. Ehk kui sa pead teadma kõiki, kellega ta suhtleb ning hakkad ette kirjutama, kellega, millal ja kuidas ta tohib või ei tohi läbi käia, on asi kurjast.

Partner ei tohi kellegi teisega suhelda peale sinu
Mida rohkem sa kardad, et keegi võib ta sinult ära röövida, ja mida rohkem sa teda enda külge aheldad, seda hullem see psühholoogiline vägivald sinu poolt on. Ahistajatel on kombeks süüdistada, nutta, karjuda ja draamatseda seni, kuni nende teinepool ei julge enam ninagi toast välja pista, sest iga kellegi teisega vahetatud sõna viib suure tülini.

Tema on kõikides teie hädades süüdi
Ahistajad ei suuda mitte iialgi tunnistada, et nemad ise on midagi valesti teinud. Alati on süüdi partner, kes on asjadest valesti aru saanud. Ahistaja ei vaata peeglisse ega tunnista, et seekord pani tema puusse, ta leiab võimaluse see partneri kraesse valada ja sinna juurde suur draama püsti panna. “Ma petsin sind sellepärast, et sina olid loll!” Kui sinagi selliseid võtteid kasutad, ei ole sa veel piisavalt küps, et suhtesse astuda.

Allikas: Madame Noire