Kui ma ühel päeval avastasin iseenda, oli see meeldiv kogemus. Ma sain aru, et ma olin teda otsinud terve igavik, kuid täiesti valest kohast. Jõel, millel ulpisin, tuli järsku vastu kallas ja ma puudutasin varbaga maad. Alguses valdas mind kummaline tunne — kõik oli nii uus ja võõras. Ma olin üksi ja ma olin lahti lasknud vanast. Kuigi ma olin ihuüksi oli mul siiski pind jalge all ning võimalus edasi astuda. Ma tegingi seda! Ma sain hakkama ja ma kiitsin ennast. Ma olin vaba kõigest ja kõigist. Järsku õppisin ma armastama ennast ja teisi ning seda tingimusteta!

See on ehe tunne ja emotsioon minu seest kuid tagasi. Ma mäletan, et peale kolmandat etappi, milleks oli valu ja hirm, tõmbusin ma endasse. Ma kogesin meeletut hirmu, et kõik, mis ma ette võtsin, oli asjata — tundsin end jälle üksi ning hirm, et mind ei armastata, oli veel suurem, kui enne.

Kui me kogeme hirmu ja valu, siis nende tunnete järelmõjud jäävadki veidikeseks meie sisse edasi. Need kaks tunnet on nii võimsad, et neid ei lahustu kiirelt mitte miski. Neljandas etapis kutsun sind kogema vabanemist ja armastamist — kahte imelist tunnet.

Vabanemine

Vabadus on miski, millest leiab ühe peatüki igast raamatust. Sellegipoolest ei tea me vastust, mis on vabadus. Me ei tea täpselt, milline see tunne on ja kuidas seda enda sees saavutada. Ometi me ihkame seda nagu päikest igasse oma päeva.

Mis seostub sulle vabanemisega? Tunne, et sa oled võimeline kõigeks? Teadmine, et sa oled vaba terve selle suure maailmaruumi ees? Vabadus on igaühe jaoks erineva mõõtmega ning sellele ühest seletust anda on raske. Raske pole aga mõista seda, et vabadus on see, mida otsib terve inimkond ning võibolla jääbki otsima. Kui me selle ka leiame, on raske seda hoida ning leida põhjust, miks see nii kergelt käest libiseb.

Tea, et sellel teel on vabadus üks olulisemaid ja samas ilusamaid tundeid, mida tunda. Sel hetkel, kui oled mõistnud, et negatiivsust su elus on olnud palju, siis vabanemine on see protsess, mida sellest eemaldumiseks vajad. Vabadus on miski, mis annab sulle justkui tiivad. Sa tunned, et sa ei sõltu enam kellestki ega millestki. Tea, et nüüd on sul tõeline vabadus teha oma elus uusi valikuid.

Kui sa ei armasta oma tööd, siis jumala eest, ära enam seda tee! Sul on nüüd vabadus! Sul on vabadus lõpetada see vastumeelne tunne enda sees ja valida midagi muud. Ära mõtle takistustele, et äkki sa ei leia uut tööd või sul pole enam leiba lauale panna. Tuletan meelde, et peale iga ukse sulgumist avaneb uus ja parem, isegi kui see algul tundub võimatu.

Kui sa tunned, et sa oled oma suhtega täiesti ummikus, siis vabane sellest. Ära ela illusioonis, et äkki nüüd saab kõik korda. Tea, et kui kõik pole siiani korda saanud, siis ei saagi. Sul on vabadus teha uus valik ja muuta oma elu. Sul on vabadus teha valik, mis on sulle kõige parem.

Kui sa tunned, et sa sooviksid minna maailma reisima ning vaadata, mis elul sulle pakkuda on, siis tee seda. Nüüd on sul ju vabadus! Sind ei takista enam midagi, sa oled vaba kõigist eitustest enda sees ning sinu kätes on vaid vabadus, mida kasutada oma unistuste täide viimiseks.

Kas pole mitte vabadus tore? Mul on tunne nagu lendleks oksalt oksale.

Armastamine

Ja nüüd see imeline armastus — tunne, mida soovivad kõik kogeda, kuid vähesed leiavad selle tõelise olemuse.

Esitan sulle paar väljakutset.

Mis oleks, kui me pööraks oma pilgud sissepoole ning avastaks oma imelise olemuse? Mis oleks, kui me hakkaksime igapäev ütlema endale peegli ees ilusaid sõnu? Oma igapäeva elus jätame me iseenda unarusse, sooviga kõigile meeldida. Mõni meist teeb hullumelseid tegusid, et teistele meeldida ning kaotab läbi selle iseenda. Ära tee seda!

Tee algust iseenda armastusega ning märka, kuidas maailm sinu ümber muutub iga hetkega, iga pisikese hetkega. Kui oled selgeks saanud iseenda armastuse, pööra pilk väljapoole — esmalt võta jällegi ette väikesed sammud. Armasta maas olevat kivi, õide puhkevat puud või merekohinat. Liigu samm-sammult edasi inimesteni. Armasta trollis kurvalt istuvat vanaprouat ning saada talle mõttes armastust. Armasta iga päev üha rohkem oma perekonda ja lähedasi. Tee midagi ilusat nende heaks, tingimusteta ja armastusest.

Iga päevaga üha enam ja enam hakkan mõistma elu suurimat tõde — ainus, mis meid elus edasi viib on ENESEARMASTUS JA AUSTUS! Olla tasakaalus endaga ning nautida üksiolekut — need on hirmuäratavad tunded ja tekitavad paanikat, kuid tegelikult on sama olulised, kui vesi või toit.

Kunagi ma ei teadnud, mis tähendab ennast armastada. Minu jaoks olid alati teised olulisemad — mees, tööandja ja inimesed minu ümber. Ma aitasin teisi ka siis, kui tegelikult vajasin hoopis ise abi. Mulle ei läinud korda, kuidas mina end tunnen — oluline, et teistel oleks hea.

Sain aru, et see pole armastus, vaid orjameelsus. Hakkasin õppima enesearmastust ning nüüd teen asju teisiti. Püüan igas olukorras esmalt küsida endalt, kas mul on hea. Mõistan ja tunnistan, et mina ise olen siin maailmas kõige olulisem. Seda mitte egoistlikuse tasandil, vaid just enesearmastuse tasandil.

Kuidas jõuda enesearmastuseni?

Avasta see, milles hea oled!
Sa oled alati unistanud laulmisest või õmblemisest? Tee seda! Proovi ja avasta, et oledki selles hea! Vaarita kodus süüa isegi siis, kui pole seda kunagi tahtnud teha. Võid avastada, et see on just see, mis sulle meeldib. Tõesta iseendale, milleks võimeline oled ja mida oskad — just nii saad teada, et oled parem ja osavam kui arvasid!

Vaata peeglisse ja ole ilus!
Sa ei vaja imelisi lisandeid või abivahendeid, et särada. Tea, et ilu saab alguse sinu seest. Need, kes seda ei mõista, pole sinu inimesed. Ka siis, kui sulle on lisandunud paar kilo, oled sa ikka ilus ja väärtuslik. Kui enam ei saa kanda S suuruses teksaseid, vaid pead valima hoopis M-i või L-i, oled endiselt ilus! Sa oled naine ning ei ole oluline, kas oled vormikas või vähem vormikas, naiselik vägi tuleb sinu seest!

Kui ma leidsin enda seest üles vabaduse, hakkasin korda saatma suuri tegusid. Suured teod panid mind mõistma, et mul on suur soov armastada iseennast ja teisi. Ma hakkasin armastama ja minust sai uus inimene. Soovin, et sinagi kogeksid seda. Oled jõudmas oma unistuste eluni. Sa oled peaaegu kohal. Kas püsid ikka samal rongil minuga või oled valinud teise sihtpunkti?