Ei vaidle vastu, et sageli see nii ongi. Rikas proua võib noorele mehele nii mõndagi võimaldada, alustades isiklikust autost ja lõpetades ülikooli õppemaksuga. Mis ta vastu saab, küsite. Tunnetada raha võimu ja tunda ennastki nooremana.

Iga suhe on alati unikaalne. Seda ka vanusevahest sõltumata. Armastus ei küsi vanust. Inimene, kes võtab hinge iga seljataga sosistamist ja sätib oma elu üldsuse arvamuse ja tõekspidamise järgi, ei saa sellest kunagi täit rõõmu tunda. Seadusesse ei ole ju kirjutatud, et naine peab mehest noorem olema. Nii tahaks vahepeal selle asemel, et inimesed üksteisele rohkem naerataksid, süstida neisse hoopis pisut rohkem tolerantsust. Et kaoksid ära need tohutud moraalikoodeksid, mis keegi kusagil paika on pannud.

Suhtlesin mingil eluetapil tihedalt ühe sõbraga, kes oli minust 3 aastat noorem ja umbes 7 cm lühem. Piltilus poiss, vaimukas ja tark veel pealekauba. Saime tantsitud kõik tantsud ja suudeldud kõik suudlused. Ükskord kuulsin pargis aga kõrvalpingil istunud memmekeste sosistamist. Vaene tüdruk, ei saa kõrgeid kingigi kanda ja mõtle kui inetud pulmapildid tulevad, mees ikkagi lühem. Lõin käega ja naersin selle peale, et voodis on kõik ühepikkused, kuigi tegelikult nii kaugele meie suhe ei arenenudki.

Seda küll lihtsalt elu keerdkäikude, mitte inimeste arvamuse pärast. Sedasorti sosistamist kuulsin aga väikeses alevis ringi liikudes rohkem kui korra. Mäletan, et korra hakkasin ühe eaka vanadaami peale toidupoes karjuma. Oli ta kõva kuulmisega või tahtiski , et tema arvamust kuuleksin. Igal juhul jäi talle ette nii minu vanus, kui pikkus, kui “keegi teine, kes sobiks” poisile paremini. Väikese koha viga, kus kõik arvavad kõike teadvat ja kõiki tundvat.

Ütlesin tookord prouale, et kui tema on nii kombekas ja moraali kütkes, siis miks on ta aastatega unustanud, et teiste asjadesse pole viisakas oma nina toppida? Pärast seda läks vanaproua iga kord mulle tänaval vastu tulles üle tee.

Suures linnas on inimeste suhted pisut privaatsemad. Kui tegu pole muidugi just tegelastega, kes kuus korra kollase ajakirjanduse veergudele satuvad.

Miks?

Mis aga on see, mis paneb noori kutte ööklubis endast 10 aastat vanemaid naisi rabama? Mina 20-ndates aastates naisena võin selle üle praegu vaid oletada. Muidugi kohtan ka mina vahel linnatänaval meeldivat 16-aastast naeratavat noormeest. Seda arvatavasti mitte sellepärast, et äratan temas ihalust kui vanem naine. Ehk hoopis selle pärast et vahel pipipatse kandes ei paista mu vanus välja.

Otsisin siis oma tutvusringkonnast noormehi, kel vanema naisterahvaga kasvõi üheöö suhe on olnud. Oma üllatuseks leidsin neid niipalju, et kahe käe sõrmedel üles lugeda ei õnnestunudki.

Seks. Esimene sõna mis noortel meestel pähe tuli. Seda kusjuures mitte sellepärast, et ses vanuses seks esmatähtis on. Seks elukogenud naisega pidavat lihtsalt parem olema. Eks sellel ole ka loogiline seletus – kogemused. Rohkem näinud ja kogenud naine tunneb oma keha ja teab, mis talle meeldib. Samuti on nad julgemad oma soove välja ütlema, kui noored naised, kelle seksuaalsuhted alles lapsekingades. Samuti teavad vanemad naised paremini ka seda, mis meeldib meestele. See kokku teebki seksi nauditavaks mõlema poole jaoks.

Arukus. Teine oluline omadus noore neiu east väljas naistel, mida mehed polnud kitsid kommenteerima. Ööklubist või baarist selgelt välja öeldes seksi otsima minev mees ei otsi sealt enamasti pikaajalist partnerit. Üks öö on see taks mis mees enda jaoks algul paika paneb. Kui seks on suurepärane ja mõlemad seda soovivad, pole ka edaspidised kohtumised välistatud. Kui asi on aga ainult seksis, siis ei saagi see millekski eriti pikaajaliseks areneda.

Seetõttu ei oota mees, kes baaris tutvunud naisega korra vahekorras olnud ja kõiki turvaseksi nõudeid täitnud, et naine järgmisel päeval helistaks. Staazhika naise puhul on see vastastikune. Ta ei võpata pärast seda iga telefonihelina peale ja ei tunne noormehe häält telefonis kuuldes südant meeletult põksumas. Ta on endale täiel määral aru andnud, et asi oli puhtalt seksis ja tunneb end pigem rahuldatuna kui solvatuna.

Paljud noored naised on need, kes lasevad end ööseks ära meelitada ja nutavad siis hiljem silmad peast ja teevad kõikvõimalikku telefoniterrorit, kui noormees järgmisel päeval nende vastu huvi kaotanud on. Samuti ei oota vanemad naised erinevalt noortest kutse järel koos ööd veeta, et nendega räägitaks. Mehed väidavad, et ainult seksi peale välja minnes ei oskagi nagu midagi öelda. Keda huvitab siis mida naine tavaliselt õhtuks sööb, või kas ta paneb magamiseks puuvillased sokid jalga.

Noored neiud seevastu usuvad ilma igasuguse põhjuseta, et kui mees nendega magada tahab, siis järelikult on mängus tunded ja nii tüütavadki nad oma lakkamatu jutuvadaga mehe lihtsalt ära.

Suutlikkus mõista ja teise soovidega arvestada. Nende omaduste puhul endast vanema naise juures polnud midagi tegemist seksiga. Mehed, kes on või olid vanema naisega püsisuhtes, hindavad sügavalt vabadust, mis neile anti. Keegi neist ei öelnud, et naine mõne tuttava noore piiga pärast armukadetses, või sõpradega õlut jooma minna ei lubanud. Seda küll nendel puhkudel kui vanusevahe juba oluliselt suurem oli, s.t. 7-10 aastat. Naised lihtsalt andvat endale aru, et mehel ei pruugi nendega pidevalt koos olles huvitav olla.

Seetõttu lasevad nad partneril käia oma käimisi ja suhtlevad sel ajal ka ise oma tutvusringkonnaga. Nad ei oota, et mees neid oma 20-aastase sõbra sünnipäevale, kus kogu seltskond samas vanuses, kaasa kutsuks. Samuti ei trügi nad eriti vanaemadele-vanaisadele külla, kellest vähesed on piisavalt tolerantsed sedasorti suhete osas.

Hukule määratud

Suurema vanusevahega suhted määratakse teiste poolt hukule juba alguses. Esimeses nooruses pole vanusevahel tõesti erilist tähtsust. 30-aastane pole veel nii vana, et ei mõista endast 10 aastat noorema tundeid ja ei jaga tema elustiili. Kui aga naise vanus jõuab 45-ni ja mees seal kõrval on 30-ne? Selles vanuses arvatakse meest, kel kõrval endast vanem naine, hakkavat juba ise oluliselt noorematele piigadele silma heitma. Siis tekib juba mehel see soov tunda ennast nooremana ja olla suhtes valitsev. Kahjuks ei suuda kõik 50-60 aastased naised näha välja nii nooruslikud ja võluvad nagu näiteks Cher.

Millised on aga need naised, kes loovad suhte endast oluliselt noorema mehega?

Mõned neist peavad ennast võimukateks. Noorema partneriga olles tunnevad nad, et kontroll on nende käes. Seda nii igapäevastes tegemistes-käimistes kui ka seksis. Vanema ja kogenumana on neil võimalus juhtida ja suunata. See annab teatava liidripositsiooni. Miks muidu kirjutatakse seebiseriaalide stsenaariumitesse noori mehi jahtivateks naisteks keskealised tippjuhid.

Vajadus tunda, et noorus pole veel lootusetult kadunud ja pidada sammu kontoris ilutsevate noorte sekretärineiudega tõukabki rahakad ja võimu ihkavad naised noort kaaslast otsima. Vahel kasutatakse selleks äärmuslikke võtteid nagu loo algul mainitud materiaalseid vahendeid. Vahel aga hoopis vanamoodsat võrgutamise kunsti. Kord õnnestub, kord saab valusa tagasilöögi. Igal juhul pole kellelgi õigust öelda, et liiga noor ja lüüa käega.

Kõik keskealised naised ei ihalegi noorte meeste järele ja kõik kuldsesse keskikka jõudvad mehed ei hakka otsima noort nukukest, kellega eakaaslaste ees eputada. See ei anna aga õigust hukka mõista neid, kes seda teevad.