Abielludes püüab loomulikult enamik inimesi oma vannetele truuks jääda ja teineteisele igavesti lojaalsed olla. Niinimetatud suhte seitsme aasta kriisist üle saamine võib aga olla keeruline ülesanne ka kõige tõsisemas suhtes olevatele paaridele. Just sellist terminit kasutavad psühholoogid, kirjeldamaks nähtust, et umbes pärast seitsme aasta pikkust abielu kaugenevad inimesed teineteisest veidi ning nende õnnetunne ja suhtega rahulolu hakkavad langema. Soov lahku minna hakkab suurenema.

Iisraeli teadlased hakkasid uurima, kuidas ja miks on suutnud inimesed, kellel on olnud kiusatus oma kaaslast petta, sellele tundele siiski vastu panna. Muuhulgas leidsid asjatundjad uuringu käigus, missugusel abielu perioodil võivad nii mehed kui ka naised oma partnerit kõige suurema tõenäosusega petta.

Uuringu käigus küsitleti 423 inimest ning paluti neil hinnata 29 erinevat põhjust, miks panna vastu tungile oma kaaslast petta. Lisaks paluti uuringus osalejatel ka anda teada, kui suure tõenäosusega nad oma kaaslast petaksid, kui see võimalus avaneks.

Tulemuste kohaselt on mitmeid põhjuseid, miks inimesed petmise võimalusele siiski järele ei anna. Selle hulka kuuluvad nii moraalsed väärtused kui ka hirm olla jälle vallaline. Teadlased leidsid lisaks, et naised võisid kõige suurema tõenäosusega oma partnerit petta, olles olnud suhtes kuus kuni kümme aastat. Meeste puhul näitas aga uuring, et kõige suurema tõenäosusega võisid nemad oma partnerit petta pärast üheteistkümne aasta pikkust abielu.

Sel aastal viidi läbi ka teine uuring, mille käigus küsitleti 2000 inimest nii Euroopast kui ka Ameerikast, et välja selgitada, miks mehed ja naised petavad. Üllataval kombel olid nii ameeriklaste kui ka eurooplaste põhjused samad. Nimelt naiste jaoks oli üldiselt peamine põhjus see, et nad tundsid, et ei saa oma partnerilt piisavalt tähelepanu. Meeste jaoks oli aga üldiselt peamiseks partneri petmise põhjuseks see, et uus inimene oli nende arvates vastupandamatult atraktiivne.

Allikas: IFLScience