1. Ka sina oled ainult inimene

Seda me kipume tihtipeale unustama ja eriti siis, kui me oleme paraja käki kokku keeranud, mida truudusemurdmine kahtlemata on. Kui sa teadsid juba ette, et sa pärast kahetsed, mille kuramuse pärast sa siis ikkagi selle tüübi voodisse sattusid?

Tavaliselt on petjad väga õnnetud. Neil on raske iseenda üles leidmisega, nad ei tule toime oma paarisuhtega ja nad ei suuda seda rahulolu- ja õnnetunnet kuidagi enda sees üles leida. See on päris vastik hetk elus ja kui su kõrvalehüpe toimus sellisel momendil, anna endale natuke asu ja suhtu endasse pisut leebemalt. Ka sina oled ainult inimene, kes tahab tunda õnne, heaolu ja naudingut. Sa püüad oma ebakindluse ja rahulolematusega toime tulla nii hästi kui oskad — mõni sööb, mõni joob, mõni ületab kiirust ja mõni petab. Sa ei ole kindlasti ainus, kes selle viimase tee on valinud. Aga see ei defineeri sind, see ei otsusta su kogu ülejäänud elu — see oli lihtsalt üks halb valik. Me kõik teeme mõnikord valesid otsuseid ja halbu valikuid, aga selle ühe eksimuse eest ei ole vaja iseennast üles puua.

2. See ei ole ainult sinu süü

Ilmselt oled seda oma peas sada korda kedranud — sina oled see, kes kohtus teise inimesega, teil tekkis side ja jõudsite voodisse. Jah, see kõik vastab tõele.

Aga ilmselt olid mingid põhjused, miks sa selle tee valisid. Tavaliselt petavad need, kes on oma suhtes õnnetud, nagu juba enne ütlesime. Aga suhtes on alati kaks osapoolt ja vastutus suhte toimimise eest lasub alati mõlemal. Kas kallim töötas liiga palju ja sa tundsid end üksikuna? Püüdsid asju parandada, aga teda ei huvitanud?

Üldjuhul ei plaani petjad oma afääre pikalt ette, need lihtsalt juhtuvad siis, kui inimene on väga õnnetu ja väga haavatav. Nii et palun mõista seda, et kuigi valiku teisega voodisse minna tegid sina, oli sellel mingi pikem eellugu ja sügavam taust ja seda ei loonud sina ainult üksinda.

3. Küsi abi

Petjad ei julge nõustamisele minna, sest esiteks ei julge nad iseendale oma tehtud vigu valju häälega välja öelda ja teiseks pelgavad nad nõustaja hukkamõistu. Esimene on mõistetav: väga raske on endale otsa vaadata ja tunnistada, et oled nii räigelt eksinud. Teine on aga põhjendamatu hirm, sest kõik väljaõppinud terapeudid, psühholoogid, nõustajad on seal selleks, et sind aidata, mitte hukka mõista. Nad aitavad sul jõuda põhjusteni, miks see kõik üldse toimus ja annavad sulle võtmed, mis avavad ukse endale andestamiseni ja endaga rahu sõlmimiseni.

Kui professionaalne abi pole kättesaadav või sa ei taha seda, räägi inimestega, kellel on sarnased kogemused. Ainult see, kes on sama läbi teinud teab, mida sa läbi elad, tunned ja mõtled ning suudab sinuga sammu pidada. Temaga vesteldes suudad oma emotsioonides orienteeruda ja korda luua ja lõpuks vihal ja enesepõlgusel minna lasta.

4. Lõpeta petmine

Väga palju lihtsam on iseendaga toime tulla, kui lõpetad käitumise, mis sind elusalt sööb. Eelpoolkirjeldatud tehnikad aitavad sul süütundega toime tulla, aga kui sa jätkad, siis ei ole sul lootustki end jälle normaalse inimesena tunda. Ainus võimalus oma valust üle saada ja häbi maha pesta on lihtsalt lõpetada see tegevus, mis sulle neid ebameeldivaid emotsioone põhjustab.

5. Ehita oma suhe uuesti üles

Tundub võimatuna küll, aga tegelikult ei ole. Mõtle nii: kui sul on tööl käsil mingi suur ja tähtis projekt, siis aga tuleb sinna üpris suur viga sisse, aga lõpuks saab see parandatud ja projekt on edukas. Just selline võiks olla ka su suhe. Kujutle, kui õnnelik sa selles suhtes oled, kui suudad selle uuesti õigele rajale suunata. Ja siis hakka selle nimel kõvasti tööd tegema.

Allikas: Your Tango