See selgitab osaliselt, miks meestele on tavaliselt abielu kasulikum kui naistele.

Enamiku meeste jaoks toob abielu kaasa suurema õnnetunde, parema füüsilise tervise ja rohkem rikkust võrreldes vallaliste sookaaslastega. Naised aga ei saa eeldada, et neile sama heaolu osaks saab — see, kas naistele on abielu või pikaajaline suhe kasulik, sõltub suhte kvaliteedist.

Kujuta ette, et oled suhtes kellegagi, keda pead elus endaga kaasa vedama, selle asemel, et olla koos partneriga, kellele saad loota. Praegu lõbusa ja seksikana näiv võib lõpuks muutuda raskeks koormaks, mida pead kandma lisaks lastele, majapidamistöödele ja rahalistele kohustustele.

Need on viis märki sellest, et oled võib-olla suhtes „lapsmehega“.

1. Pead tema järelt asju tegema

Siia alla käivad igapäevased asjad — riiete ja toidujäänuste üles korjamine ühises elamises — aga ka tõsisemad kohustused, nagu tema võlgade tasumine, arve tasumine enamikul kordadel või kingituste valimine tema pereliikmetele. Kui midagi läheb tööl või sõpradega valesti, oled sina see, kes ta hädast välja aitab: selgitad olukorda, et vähendada tema süüd või vastutust. Avastad, et vabandad teda välja, üritad põhjendada tema halbu valikuid ja pingutad, et näha asju rohkem tema vaatenurgast ja mitte enda omast. Kui inimesed ei saa täielikult täiskasvanuks, veeretavad nad täiskasvanuelu rasked ülesanded enda lähedaste õlule. See võib olla vaevu hoomatav, aga kui sa tood ettekäändeid, siis peatu ja mõtle, miks sa teed asju täiskasvanud mehe eest?

2. Lastest või pühendumisest rääkimine hirmutab teda

Kui olete juba mõnda aega suhtes olnud, võtad jutuks tuleviku. Ja sa näed kohe tema paanikat ja soovi põgeneda. Süüdistad selles oma lähenemist ja lubad endale, et järgmine kord tõstatad teema vabamas vormis. Räägidki siis sellest naljatledes — võib-olla samal ajal, kui vaatate komöödiaseriaali, kus parasjagu on teemaks potitreening, ütled naljatades: „Kui me lapse saame, siis sina vastutad potil käimise eest!“ Kuid tema poole vaadates näed silmis seda sama hirmu ja üsna pea pärast su nalja ta lahkub. Kui pärast mõistlikku aega (see ei peaks olema aastate pärast) ei saa sa mitte mingil tasandil rääkida tulevikust ja seda mõistlikult arutada, siis oled sa suhtes lapsmehega. Selline käitumine on kummaline — sa ju kõigest räägid tulevikust või sellest, mida sa tahad või ei taha, ning see ei tähenda, et need asjad kindlasti juhtuvad või sa üldse tahad, et nii läheks. See on kõigest vestlus ja sa väärid võimalust oma kaaslasega nendel teemadel rääkida, et saada teada, kas ta tahab sama, mida sina.

3. Näägutad lakkamatult

Sa kuuled end näägutamas, aga ei suuda seda lõpetada. Tunned, et kui sa ei tuleta mehele meelde, mida ta tegema peab, mida ta lubas teha või peaks tegema, siis ei tee ta seda kunagi. Avastad pidevalt, et oled pettunud ja sind on alt veetud, sest ta ei täida oma plaane või kohustusi. Mees ütleb, et lõpetaksid näägutamise, aga kui üritad tõsiselt rääkida sellest, mis sind häirib, ignoreerib ta sind. „Näägutamisel“ on halb maine, aga lähemal vaatlusel selgub, et näägutamist põhjustab see, et mõni isik ei vastuta täielikult enda ja oma tegude eest. Täpselt nagu teismelise kasvatamisel, võimendad sa näägutamisega iga kord tema käitumist. Selle asemel, et võtta omaks tegemata jätmised, juhib ta tähelepanu sellelt kõrvale, süüdistades sind näägutamises.

4. Ta väldib tõsiseid vestluseid

Kui lõpetad näägutamise ja üritad rääkida tõsisematest probleemidest või oma soovidest, teeb ta nalja, vahetab teemat, vahib oma telefoni või pöörab olukorra ümber ja hakkab rääkima sellest, mida sina suhtes valesti teed. Viimane asi, mida „lapsmees“ tahab, on arupärimine ja ta teeb ükskõik mida, et seda ära hoida. Kui üritad tema tähelepanu juhtida millelegi tõsisele, siis jälgi, kas lõpuks oled sina see, kes vestlusest taganeb ja vabandab oma eksimuse eest. Kas avastad, et su algse küsimusega ei tegeletudki ja lõpuks räägite sinu vigadest, mis tema halva käitumise esile kutsusid?

5. Tema huvid ja sõprused on nagu keskkooliealisel

Välja minnes ja sõpradega aega veetes muutub ta jälle teismeliseks. Ta ei suuda täiskasvanu kombel alkoholiga piiri pidada, tarvitab uimasteid, korraldab tüngasid või langeb lihtsalt keskkooli stiilis huumori tasemele. Sinuga koos olles ei lase ta oma naljakal-lõbusal iseloomul välja paista ja sa tunned end nagu tujurikkuja. Mehed, kes kunagi suureks ei saa, ei oska toime tulla täiskasvanud naistega, kes tahavad vestelda täiskasvanulikel teemadel. Nad pöörduvad tagasi oma teismeliseea käitumismustrite juurde, sest lähedus tekitab neis ebamugavust ja nad tahavad end kaitsta liiga lähedaseks saamise eest. Mida lapsikum on su mees, seda emalikumalt võid sina käituda tema läheduses. Raske on vabalt võtta, kui tunned, et oled ainus, kes piire jälgib. Veelgi raskem on olla edukas romantilises täiskasvanute suhtes kellegagi, kes idealiseerib oma kooliaastaid või tahab pidevalt kuttidega aega veeta. Võid avastada, et veedad rohkem aega üksinda kui tahaksid ja koos olles ei ole teil tegelikult lõbus ning te ei naudi teineteise seltskonda.

Allikas: Psychology Today