Küsimus 7. Õige vastus


Valgud on toidus väga vajalikud. Ilma nendeta ei tohiks mööduda ükski toidukord. Samas peab arvestama, et füüsilise koormuse korral on valkude vajadus suurem kui vaimse töö tegijatel. Sellega tuleb kindlasti arvestada, sest liigne valk toidus võib tekitada limaeritusega seotud haigusti (k.a voolus naistel).

Valke seeditakse ja omastatakse kauem kui süsivesikuid, seetõttu – süües valkude ja süsivesikute segu (näiteks piimaga putru) säilib täiskõhu tunne kauem kui süsivesikuterikka toidu puhul (sai ja klaas mahla). Suurem osa tarbitavast valgust võiks olla taimse päritoluga, kuna loomse päritoluga toidud sisaldavad palju küllastatud rasvu. Valke on parem ühildada liitsüsivesikutega: puu- ja köögiviljade ning teraliste toitudega.