Riskifaktorid: kergesti tekkivad päikesepõletused, hele nahk, tedretähnid, päikesele aklimatiseerumata naha ebaregulaarne eksponeerimine intensiivsele päikesekiirgusele (e.näiteks põhjamaalase-kontoritöötaja puhkus Vahemere ääres jm lõunamaades, suusapuhkused mägedes), perekonnas esinenud pahaloomulised nahakasvajad, heledad või punased juuksed, sinised või rohelised silmad.

Vaatluseks vaja: suurt (võimalusel täispikkuses) peeglit, käsipeeglit, head valgustust, tooli ja fööni.

Miks, mida ja kuidas otsida

Vaatluse eesmärk on võimalikult varajane nahal esinevate pahaloomuliste muutuste avastamine.

Olemasolevate sünnimärkide, pigmendilaikude ja tedretähnide puhul pöörake tähelepanu nende

  • asümmeetriale - kui ühe poole kuju ei ole vastavuses teise poole kujuga
  • serva ebakorrapärasustele - serv on sakiline, sälgustunud, hägune
  • värvuse erinevusele ühe pigmendilaigu piires - tavalisele pruunile või mustale on lisandunud valget, halli, sinist, punast või muud värvust
  • suuruse muutustele - laigu laienemisele ja eriti paksenemisele, naha sisse või nahast kõrgemaks kasvamine, vallikujulise äärise tekkimine
  • põletikutunnustele, leemendustele, veritsustele, sügelemisele, lõhede tekkimisele.
Kontrollige, kas Teil on tekkinud uusi sünnimärke või pigmendilaike, kas nahal on paapuleid, sõlmi, naaste, mis ketendavad, leemendavad, haavanduvad, on kattunud koorikuga.

Alustage näo ja peanaha kontrollimisest peegli ees. Juustealuse naha kontrollimise hõlbustamiseks võite kasutada fööni. Vaadake üle oma käed - õlgadest sõrmeküünteni, eest ja tagant. Siis kael, rinnakorv, kõht, jalad, labajalad ning selg. Käsipeegliga kontrollige üle ka genitaalid.

Kui leiate eelpoolkirjeldatud tunnustega ebatavalisi moodustisi, konsulteerige dermatoloogiga või perearstiga võimalikult kiiresti.

Pigmentsünnimärgid pidevale traumatismile (n. habemeajamisel) allutatud kohtades tuleks eemaldada. Eelnevalt on vaja konsulteerida dermatoloogi või onkoloogiga.