Seiklus, ükskõik milline see ka poleks, on alati kutse jätta selja taha harjumuspärane, tuttav, rutiinne. „Elu ongi risk, mille võtame midagi mõtlemata enda kanda“, ütleb filosoof A. Dufourmantelle. Ta kirjutab: „Null-risk, milleni me püüdleme, on surmatoov. See võtab inimeselt vastutuse oma tegude eest, muudab ta impulsiivseks olendiks, kes riskib kõigega nii, et teda tuleb kaitsta tema enda eest, ning mõistuslikuks olendiks, kes ei käitu iialgi mõistlikult“. Ent olles ka psühhoanalüütik, teab A. Dufourmantelle suurepäraselt, et kui loobume riskist, tähendab see ka loobumist oma soovidest, seega ka elust.

Tegelikult oleme oma elu alguses kõik avantüristid. Laps, kes on joobunud elust, selle saladustest, selle avastustest, ei lõpeta riskimist, seikluste otsimist, oma piiride laiendamist. Teda paneb liikuma uudishimu. Kui laps areneb ohutus ja heatahtlikus maailmas, siis tema lõputu võime imestada ja rõõmu tunda iga uue üle, aitab tal kasvada ning toetab tema soove. Ning vastupidi, kui tema kihk seikluste järele on surutud karmidesse raamidesse, siis ta soovid hävivad.
Seega peaksime uuesti omandama, tugevdama või arendama oma avantürismi, kuna see anne on elus edasiviiv jõud, milles on ühendatud mõte ja rahulolu. Erinevatele inimestele ilmutab seiklushimu ennast erinevalt. See sõltub isiklikust loost, kultuurist, iseloomu eripärast. Tähtis on seda mõista, et endale liitlane saada.

Küsimused

Märgi alltoodud väidete seast ära need, millega oled nõus või millised oleksid võinud ise välja öelda.

1. Minu prioriteediks on paremini tunda iseennast. A
2. Mulle meeldib väga uute inimestega tutvuda. B
3. Mulle meeldib tunda tugevaid emotsioone. C
4. Minu elu liikumapanevaks jõuks on uudishimu. D
5. Mind veetleb see, mis erineb tavapärasest. D
6. Tunnen, et olen julge. C
7. Kuulan oma emotsioone. B
8. Ma vajan aega unistamiseks ja mõtisklusteks. A
9. Mulle ei meeldi üksindus. B
10. Mind võlub tundmatus. C
11. Olen harjunud radikaalsete muudatustega. D
12. Tunnen, et arenen pidevalt. A
13. Mulle meeldib ületada oma isiklikke piire. C
14. Suhtun tähelepanelikult oma unenägudesse. A
15. Kiindun väga kergesti. B
16. Mul pole raske oma harjumusi muuta. D
17. Mõistan harva teiste üle kohut. D
18. Minu elus on tähtis koht eksistentsiaalsetel küsimustel. D
19. Mulle pakub suurt huvi teiste inimeste elu. B
20. Igavus on mulle täiesti vastu näidustatud. C
21. Mulle ei meeldi tegevusetus. C
22. Pettun inimestes väga sageli. B
23. Kõige imelisemad reisid on sisemised. A
24. Reisimine on mulle tähtis. D
25. Minu tagasihoidlik isiksus ei huvita mind. D
26. Tunnen end rahvarohketes kohtades hästi. B
27. Mind huvitab psühholoogia ja isiksuse arendamine. A
28. Mulle meeldib heita väljakutseid autoriteetidele. C
29. Mulle on tähtis mediteerimine. A
30. Olen pigem impulsiivne inimene. C
31. Mind võluvad uued ideed. D
32. Allun kergesti ahvatlustele. B
33. Üritan ilmutada ja arendada oma loomingulisi võimeid. A
34. Õpin end tundma, sealhulgas suheldes teistega. B
35. Mul on raske taluda rutiini ja piiranguid. C
36. Tunnen suurepäraselt ennast ümbritsevate inimeste maitseid ja ideid. D
37. Olen alati maalimas toimuvaga kursis. D
38. Minu kireks on lahendada keerulisi ülesandeid. C
39. Igasugustes suhetes saabub ühel hetkel igavus. B
40. Vajan sageli vaikust ja üksindust. A

Tulemused

Enamus A-sid

Seesmised otsingud

Unistada, lugeda, mediteerida, süveneda endasse, et end paremini tundma õppida …

Pole kahtlustki, et sinu jaoks on peamised rännakud sellised, kus ei ole tarvidust kohalt liikuda. Kõige haaravamad seiklused toimuvad sinus eneses. Just vaikuses ja üksinduses näib sulle, et suudad avastada maailma saladusi. Kust tuleme, kuhu läheme? Sinu mõtte otsingud on väsimatud . Need varjutavad kõik sinu teised huvid ning määravad sinu valikud.

Kaldud välist reaalsust vaatlema kui teatrit ning püüad sellest võimalikult vähe sõltuda. Välise vahu asemel eelistad sügavuse vaikust, sellist, mis laseb mõtiskleda enese olemusest. Sa oled selles maailmas pigem vaataja kui näitleja, ning see rahuldab sind täiesti.
Ent on olemas risk sulguda täielikult endasse või muutuda igapäevaelus liiga passiivseks. Rikkaliku sisemise elu jaoks on aga vajalik ka suhtlemine ning info vahetamine.

Tasakaalu saavutamiseks tuleks praktiseerida seesmise ja välise vaheldamist. See tähendab emotsionaalsete ja sotsiaalsete sidemete hoidmist. Tuleks osa võtta ühiskondlikust elust ning jagada oma sisemiste otsingute kogemusi lähedastega. Aga ka kõikide teistega enda ümber, kes on samuti otsustanud asuda seesmisele rännakule, leidmaks hingelist rikkust ja elu mõtet.

Enamus B-sid

Emotsionaalne avantürism

Erutuda, olla võlutud, imestada, alluda ahvatlustele, olla elevil seoses uute kohtumistega …

Oled aldis emotsionaalsetele seiklustele. Just emotsioonidest leiad sa kõige tugevamaid ja rikastavamaid muljeid. Tunned huvi endast erinevate inimeste vastu, otsid stiimuleid ja inspiratsiooni suhtlemises ning kohtumistes. Sind ei hirmuta miski nii, kui tunne, et sinu suhted on rutiini takerdunud. Niipea kui adud, et suhted on ammendunud, suundud uute otsingutele.

Kui vaadata kõrvalt sinu positsioonile, siis võiks arvata, et oled professionaalselt ebastabiilne või lausa kergemeelne, tegelikult aga pesitseb sinus idealism.

Sa tahad ju kollektsioneerida sündmusi ning elada emotsioonidega rikastatud elu. Sinu entusiasm ning keeldumine jääda ühele kohale pidama on üheaegselt sinu liikumapanev jõud ja ka paljude pettumiste põhjus. Tunne, et suhted ja olukorrad ei ole enam huvitavad, on seletatav sellega, et sul on raske vastu võtta vältimatuid vaikuse perioode - neid hetki, mil me oleme üksi iseendaga ning tunnetame ka eksistentsiaalset tühjust.

Tasakaalu saavutamiseks tugevda oma emotsionaalset autonoomiat. Selleks lepi tõsiasjaga, et vahel on tarvis üksinduses üle elada aeg, mil jääb vajaka tegevusest ja uudsusest. Pööra tähelepanu sellele, mida tunned (hirmu, igavust, ärevust …)

Et saada sisemiselt vabaks ning säilitada häid suhteid, tuleks oma üksinduse tunnet samm-sammult ohjeldada, kasutamata seejuures ravimina teisi inimesi või uusi muljeid.

Enamus C-sid

Ekstreemsed seiklused

Julgeda, riskida, laiendada oma piire, tunnetada teravaid aistinguid …

Oled sünnist saati seikleja. Et tunda end tõeliselt elavana, pead olema äärmuslikus olukorras. Ning kui oht on jäänud selja taha ning katsumus auga ületatud, on see sinu jaoks parim tunne. Oled julge, impulsiivne, loominguline ning väldid mugavust ja rutiini. Armastuses, töös ning meelelahutuses oled alati esimene, kes innustab ning motiveerib teisi inimesi. Nemad aga peavad võtma sind just sellisena, nagu oled või tuleb neil ilma sinuta hakkama saada. Teistsugust valikut sa neile ei jäta.
Oled hüperaktiivne ning sul on alati käsil mitu projekti. Sinu parim motivatsioon on täita „võimatut missiooni“. Sind juhib adrenaliin ning kui erutus väheneb või miski sind pidurdab, siis see on sulle väljakannatamatu. Ilma raskete ülesanneteta näib argielu sulle igav.
Tegelikult üritavad riskijad mitte niivõrd lisada värve oma ellu, kuivõrd „taltsutada“ või „ära petta“ surma. See, kes piisavalt ei tunneta elu, tunneb riski tekitatud ärevust ning murede suurust ja ei suuda end tugevana ega ka mitte elavana tunda.

Tasakaalu saavutamiseks tuleb kehtestada piirid ning võtta kasutusele ettevaatusabinõud. Tuleks valida vaid need suhted, olukorrad või ülesanded, mis valmistavad rõõmu ega sea sind ohtu. Sama oluline on selgeks teha motivatsioonid: mida sa otsid, mida väldid ning kuidas leida elu mõtet, minemata seejuures viimse piirini. Ja veel üks hea nõuanne – hoolitse rohkem nende eest, kes su kõrval on.

Enamus D-sid

Inimlik teekond

Avastada, imestada, rõõmustada, seada küsimärgi alla oma veendumused ja harjumused …

Sinu seiklushimu on ilmselt suunatud kõigele ebatavalisele ning unikaalsele. Oled reisija oma hingerännakutel ning mitte miski muu ei innusta sind rohkem kui süvenemine kultuuri ja mentaliteeti, mis ei sarnane sinu omaga. Ja seda mitte üksnes reisides, vaid ka lugedes, näitustel või kohtumistel. Sinu kultuuriline uudishimu on ääretult suur. See saadab sind iga päev ning levib isegi sinu elukorraldusse. Köök, kirjandus, muusika … Kõikjal püüdled sa eksootiliste maitsete poole.
Pead end maailmakodanikuks ning miski ei hirmuta sind nii kui endasse suletus ning suutmatus vastu võtta võõrast arvamust. Selline avatus avaldub sinu igapäevastes suhetes, kus ilmutad palju empaatiat ning uudishimu. Sa püüad suhtuda maailma eelarvamusteta ning oled alati valmis eksperimenteerima ning omandama midagi uut. Muutumatutena püsivad traditsioonid pole sinu jaoks. Sa vaatad maailma „algaja pilguga“, ning see pilk pole kunagi risustatud eelarvamuste või kordustega.
Tasakaalu saavutamiseks hoia oma sisemaailma. Ühenda see välisega – reisid, kohtumised … Koostades oma avastuste nimekirju ning teadvustades endale, kuidas need muudavad vaateid meie elule ning meie tegevusele, võime end tõeliselt rikastada. Vastasel juhul jääme vaid eksootika tarbijateks, originaalsuse ja uudsuse kollektsionäärideks.

Allikas: Psychologies