Hoppet on kaljas kahe mastiga, nagu ühes kuulsas mereteemalises laulus lauldakse. Aga soolalasti asemel on tänapäeval hea proviant ja kenad inimesed.

Ruumi on laevas palju rohkem, kui väljast laeva vaadates arvata võiks. Purjeka “Wabariigi Kaunimaks Laevaks” nimetanud reeder Pekka Rooväli ütleb, et purjede alla on merele seiklema oodatud korraga kuni 50 inimest. Pooltele on koikohti, lisaks kambüüs, tualetid, duširuum jne.

„Meitel saab seada paaritunniseid nn suwitajate lustisõite, seilata päikeseloojangus, nautida kontsertsõite või viia huvilisi loodusvaatlustele ja ööbida saarel. Hoppet saab silduda ka Abrukal või teistel piirkonna väiksematel saartel. Ainulaadses keskkonnas rännates saab korraldada laagreid, suvepäevi, meeskonnatöö motivatsiooniüritusi ja muidugi tähtpäevi ja pulmi.”

Rooväli lisab, et laev näeb välja nagu uus ja seal on „parimad vöimalikud mugavused, aga samas pakub 1920. aastate ehedat öhkkonda ja tunda kuidas sajad aastad seilati sedasi merd ja ehitati üles rannaelu”.

Laeva meeskonda kuulub tavaliselt kuni neli inimest, aga alati saavad ka reisijad oma oskusi ja jõudu rakendada, kui vaid huvi on - näiteks purjeid heisata ja julgemad saavad masti ronida.

Pardal üllatab külastajaid Saaremaa EHTNE tunnustusega Admiral von Bellingshauseni salongi proviant saarte oma mahemenüüga ja Skandinaavia mereandide, käsitöö märjukeste ja eksootiliste jookidega. Kapteni käe all valmivad kalaäkised ja ulukiroad ning vöimalik korraldada mereandide töötuba vöi lausa väikesaare ranna öös küpsetada vanade traditsioonide järgi lammast ning kohalikku värsket kala. Pekka Rooväli ütleb, et sõit enam kui 90 aastat vana purjelaevaga on rännak nii ajas kui ruumis – merel.

Sel ajal, kui see laev ehitati, oli tegemist kaubalaevaga, ning esimene reis toimus kartulilastiga Stockholmi turule. Laev tegi rahvusvahelise kultuuriprojekti raames suure ringi peale ka Euroopa meredele. “Eestis oleme ainulaadne, kuid loodame et ka siin tuleb au sisse niisuguste laevade korrashoidmine ja merendustraditsioonide taaselustamine,” räägib Rooväli. “Tule pardale ja saa osa Eesti merendusajaloost.”

Jaga
Kommentaarid