Kui oma magamistoa voodipehmusest telgipõrandale maandumine tundub liiga järsu üleminekuna, võiks proovida glämpimist ehk glamuurset telkimist. Tavaliselt ei seostata telkimist eriliste mugavustega, kuid ajutises kilemajas ööbimine ei pea tingimata tähendama ebatasasel pinnal kangeks magatud selga või sääsearmee üles küntud otsaesist.

Mis on glämpimine?

Glämpimise idee on ühendada mugavus looduskogemusega. Kui klassikaline mitmekesi telgis ööbimine tähendab, et magatakse nagu kilud karbis, siis glämpimine on hoopis teistsugune. Püsti pannakse suured telgid, mis on varustatud pehmete voodite, diivanite ja tugitoolidega. Unustage igasugune magamiskotti pugemine ning heitke hoopis värskete linade vahele, soojade tekkide alla. Tuleb välja, et looduses käies ei peagi mugavust ohvriks tooma – glämpimine seob linnaluksuse loodusromantikaga.

Loomulikult saab sellise telkimise glamuurinuppu alati juurde keerata – erinevaid võimalusi on palju, oleneb, kes kui luksuslikult metsas ööbida soovib. Taimaale on näiteks rajatud Four Seasonsi hotelliketiga seotud glämpimiskoht, kus saab ööbida 54-ruutmeetristes telkides. Õhtusöögi jaoks on eraldi toad, ruumides töötab konditsioneer, lõõgastuda saab mullivannis ning lisaks pakutakse erinevaid spaateenuseid.

Foto: Adam Griffith, Unsplash

Glämpimine Eestis

Eelmisel aastal Eestis glämpimisteenust pakkuma asunud Risto Oitmaa sõnul hakkab see praegu juba populaarsust koguma. Kui alustati 50 telgiga, siis sel aastal plaanitakse 100 telki juurde osta. Mujal maailmas tema sõnutsi glämpimist enam tutvustama ei pea – eriti populaarne on see USA-s, Inglismaal ja Austraalias. Eestis toimub glämpimine peaasjalikult suvel toimuvatel festivalidel.

„Lihtsalt telkimiseks on seda isegi vähe nimetada,” räägib Risto Oitmaa ning selgitab, et pigem on see rändav majutusteenus. Mehele tuligi idee sellist teenust pakkuda, kui nägi kodukohas, kus pidavat toimuma umbes kolm pulma nädalas, et külalistel pole kusagil ööbida ning paljud sõidavad ööseks kaugemale hotellidesse.

Oitmaa meeskond pakub nii-öelda täielikku teenust – inimene võib festivalile tulla kaks kätt taskus ega pea muretsema telgi ülespaneku või mahavõtmise pärast. Telgid on 20 ruutmeetrit suured, varustatud voodite, toolide, laudade ja valgustitega. Uks käib tabalukuga kinni, olemas on voodilinad ja isegi hambaharjad. Eraldi paigaldatakse ka tualett- ja duširuumid. Glämpimisalal on 24 tundi ööpäevas avatud baar, kust saab vajadusel keelekastet või rentida näiteks vesipiipu.

Ühenda glämpimine piknikuga

Loomulikult ei pea glamuurne telkimine toimuma alati festivalidel või teiste rahvaürituste raames. Asjale võib läheneda ka eestlaslikumalt – vaiksesse metsanurka perega puhkama minnes. Või siis veel eestlaslikumalt – üksinda luksustelgis öö hääli kuulates. Liiati kui glämpimiskraami saab siitsamast Eestist osta.

Glämpimine annab võimaluse looduses ööbida, mitte telkida. Suvel tuleks kindlasti pidada ka piknikke, see tähendab õues süüa. Kauaks neid palavaid päevi ikka jätkub! Miks mitte ühendada glämpimine piknikuga ning seeläbi looduslähedaselt, ent siiski mugavalt aega veeta. Tõesti, miks mitte süüa värskes õhus võileibu, juustu, juua veidike veini ning hiljem pehmesse voodisse linade vahele magama heita. Ja seda telgis! Looduses!