Ei, mitte drifti-Kalled ja teised bemmivennad, aga häirivad putukad — kihulased ja sääsed. Me kõik teame ju kui ebameeldiv on peale looduses veedetud nädalavahetust minna uuele töönädalale vastu koledate punaste punnidega, mis pealekauba veel ka sügelema kipuvad. Eriti valusad on varasuvised putukahammustused ja reeglina tekitavad need hammustuskohal ka suurema ja sügelevama kubla kui ülejäänud suveajal.

Me kõik ilmselt teame põhitõdesid, kuidas putukahammustusi vältida.

Millised meetmed appi võtta ja mida teha, kui olete juba hammustada saanud?
Pane valutavale ja turses kohale midagi külma, näiteks jääkuubikuid.
Hammustuste leevendamiseks oleks hea sisse võtta allergiavastane tablett (võimalusel juba ennetavalt) ja tupsutada sääsehammustusi teepuuõliga. Sobib ka Bunshield geel, mis tegelikult mõeldud põletuste esmaabiks, kuid vähendab tunduvalt sääsepunni kihelust ning turset.

Tõhusaid abivahendeid leiab ka koduköögist
Tõhusaid abivahendeid võid leida köögist, näiteks äädikas või õunaäädikas. Sellega võid kuplasid tupsutada, samuti võib seda lisada vannivette. Kui leiad kapist mett, oled õnnega koos, asjata pole see paljude kreemide-salvide koostisosa.

Põletikuvastane toime on ka sidrunil. Kasutatud teekottidestki võib olla abi, need aitavad kiheluskohtades paistetust alandada. Ka söögisooda võib aidata, see aitab naha normaalset pH-taset taastada, leevendades samuti põletikku. Rahustava kompressi saab, segades võrdsetes osades piima ja vett. Peale sääsekuplade on sellest kasu päikesepõletuse puhul.

Uskumatult tõhus sääsepeleti on naistenõges. Väidetavalt aitab see kümme korda paremini kui poest ostetavad putukatõrjevahendid. Hankige koju sidruneukalüptiõli, kuid ärge määrige seda alla kolmeaastastele lastele.

Kui köögikapis midagi ei leidu, nopi peenralt basiilikut, hõõru puruks ning suru kupladele.

Samas tundub, et mitte kõik ei lase sääskedel ja kihulastel oma tuju rikkuda. Peipsi ääres asuv Mesi tare korraldab näiteks sel aastal lausa sääsepüüdmise meistrivõistlusi. Kui arvad, et oled sama julge, siis Facebookis saate end veel võistlusele kirja panna SIIN!