Inimene otsustab teha suvel kuupikkuse trennipausi, kuid sellegipoolest ei suuda rahulikult puhata, sest tunneb süümepiina, et mitu päeva trenni ei teinud. On see normaalne või mitte?

Muidugi on see normaalne. Kui rääkida inimesest, kes on regulaarselt trenni teinud ja mingil põhjusel enam ei tee, siis loomulikult tekivad heas mõttes võõrutusnähud. Keha ei saa trenni ja energiat jääb üle, sest keha on harjunud ennast väsitama ja sellest koormust saama. See ei ole midagi halba, kui tõesti kuu aega käia pikemalt puhkusel. Samas võiks selle puhkuse ka korralikult läbi mõelda, et olla sel puhkusel aktiivne. Jalutada rannas või mägedes, mitte päevad läbi lihtsalt vedeleda ja alkoholi limpsida. Teiselt poolt, kui ongi sellised ebameeldivad tunded või seisundid, et senine treeningharjumus on olnud väga intensiivne, mistõttu tekib selline rahutusseisund treeningu puudumisel.

Puhkuse ajal äärmused ei ole head, ehk siis on mõistlik teha puhkus aktiivseks, kuid ei tasu minna sinna ka selle mõttega, et kus saaks hullult trenni edasi teha. Puhkuse ajal tuleks mõistusega end lõdvemaks lasta, aga see aktiivsus peab olema sees. Kui olla täiesti trennihull ja minna kuskile puhkama, kus sama kõvasti trenni edasi teha, siis tuleks endalt küsida, et kumb on olulisem. Suurem probleem on see, et minnakse puhkusele ja ei tehta midagi, raske on end motiveerida. Puhkuse ajal trennist eemal oleku rahutus ja süümepiinad on oluliselt rohkem tagaplaanil kui see, et üldse midagi ei tehta, siis läheb vorm käest ära. Tihtipeale kui puhatakse ja ollakse eemal, siis üritatakse seda puhkamist maksimaliseerida, meeldiv soe keskkond või vesi, päev otsa kokteilijoomine ja toit on ka rikkalikum. Süümepiinad pigem tekivadki siis, kui on juba näha, et vorm hakkab kaduma. See võib suurema hulga inimesi rajalt välja viia. Siit tekibki küsimus, et kui palju on neid inimesi, kes lihtsalt käega löövad või alustavad suure valuga otsast peale. Põhisoovitus ongi pikemalt puhates aktiivset elu edasi hoida.

Kui puhata ainult nädal või kaks, siis ei juhtu mitte midagi, kui trennis ei käi. Paksuks võid end süüa ka trenni tehes. Kuu või vähem ei olegi nii halb.

Mis vahe on ühe- ja kolmekuusel pausil?

Tuleb endalt küsida, miks sa üldse pausi tahad. Kui on kuuajaline paus, siis tehakse seda plaanipäraselt, mingil põhjusel. Kui sa juba lausa terve suvi enam midagi ei tee, siis tekib juba mulje, et oled alla andnud. Kui jätad kõik need kolm kuud trenni täiesti ära, siis on näha ka muutust. Organism kohaneb sellega, mida sa talle ette söödad. Kui sa sunnid teda pidevalt tugevat trenni tegema, siis ta kohaneb sellega ja sealt tekibki see hea vorm. Küll aga kui võtad pikemaajaliselt koorma tagant ära, siis keha kohandabki oma treenitustasandi madalamaks. Suvel on inimestel rohkem vaba aega. Veedetakse rohkem aega väliüritustel, tihtipeale süüakse rohkem ja juuakse rohkem ka alkoholi. Me ei kuluta nii palju ja teiselt poolt anname liialt peale ning nii võibki see pilt ette tulla, mida me ei soovi.

Need inimesed, kes suvel spordiklubis ei käi ja teevad väljas trenni, näiteks sõidavad rulluiskudega, rattaga või käiakse jooksmas, siis see võibki tõesti nii olla. Kui oled mitu suve järjest nii teinud, siis küsi endalt, kui palju sa seda eelmisel suvel tegelikult tegid või kui palju sa seda üldse teha suudad? Paljud lähevad suvele vastu selle ideega, aga tegelikkus on teine. Kui oled juba aastaid endale seda juttu rääkinud, siis vaatagi ajast tagasi ja mõtle, kui palju sa tegelikult sellega tegelesid. Tihtipeale koduses keskkonnas trenni tehes, ma ei ütle, et kõigiga nii on, tekib palju segavaid faktoreid: näiteks pesen põranda ära ja siis teen trenni, lapsed on jälle siin ja ma tegelen nendega või külalised juba tulevad. Kui aga tuled spordiklubisse kohale, siis siin muud ei olegi teha kui trenni.

Suvi on kõige riskantsem aeg trenni tegemiseks. Siis on tegevust palju vähem ja nii-öelda libastumise oht on suurem.

Teeme oma klubis iga natukese aja tagant 10 nädala väljakutse. 2019 suveks mõtlesime välja sellise väljakutse, et vastavalt sellele, mitu korda nädalas inimene treenib, peab ta lisaks tegema vastava arvu samme. Ehk mida vähem treeningkordasid, seda rohkem samme peab pärast tegema. See on selle mõttega tehtud, et paljud inimesed ei lähe tegelikult treenima, kui neid miski ei motiveeri. Selle kampaaniaga proovime neid motiveerida oma eesmärgini jõudmiseks. Tavaliselt kui inimene annab lubaduse, on ta rohkem motiveeritud.

Kas on mõistlik näiteks jooksmas käia keskpäeval kõrvetava päikse all?

Raske öelda. Pane nokamüts pähe ja mine jookse. See tegelikult oleneb ka sellest, kuidas inimene on harjunud. Võib-olla meie keskkonnas on see tõesti veidi keeruline. Meil on neli erinevat aastaaega, talvel oleme siis nii-öelda pimedas ja kui siis mai kuus järsku lõõmav päike tuleb, siis on see harjumatu ja võid saada päikesepiste. Ütleme nii, et kui päike on päise päeva ajal väljas, siis väga ei viitsitagi trenni teha. Pigem tuleks valida trenni jaoks aeg, mil päike enam nii jubedalt pähe ei lõõma. Kui ei ole võimalus valida, siis kaitse lihtsalt oma pead päikse eest.

Kindlasti põhisõnum ei ole see, et lammuta suvel samamoodi edasi kui näiteks talvel. Me näeme, et inimesed käivad ühes või teises äärmuses, kõik või mitte midagi. Kas teen samamoodi trenni edasi nagu sügisel või talvel töö kõrvalt või ma jätan muude suviste kohustuste kõrvalt üldse trenni tegemata. Sa ei peagi suvel täiega edasi tegema, tõmba natukene tagasi. Kui käisid sügisel 3-4 korda nädalas trennis, siis suvel käi näiteks 2 korda nädalas. Kui hoiad regulaarsust edasi, aga harvem, siis sa siiski hoiad alles seda, mis sul on. Kui mõnda aega täiesti ära jätad, siis tulebki loid tunne ja ei viitsi üldse enam teha.

Statistika näitab, et suvel on jõusaalides vähem inimesi ja klubid ka vähendavad trennide arve, sest treenerid lähevad puhkusele. Kas see oleks hea aeg uute treeningute proovimiseks? Spordiklubisiseselt.

Kindlasti, võib-olla leiad veel midagi huvitavat. Näiteks veekeskus. Selle pluss on see, et võib-olla suvisel ajal võid üle kuumeneda või treeningsaalis paistab päike sisse, kuigi ventilatsioon on siiski sees. Hea on siis käia ujulas. Trenni saab samamoodi edasi teha nagu ka igal muul aastaajal. Loomulikult kui treenerit ei ole, siis võid proovida muid asju. Võib aidata see, et kui natuke end tagasi tõmbad, siis võid stressivabalt muid asju proovida. Teine asi on see, et kui suvisel ajal on tunniplaan hõredam, siis võib-olla leidub ka sinul endal muid tegevusi. Saad käia ja vaadata, kuna sa ise jõusaali minna tahad. Kui me võtame ette näiteks body-bump’i, siis selle kellaajad on 7:30, 12:00, 16:00, 18:00, 20:00 ja 21:00. Erinevatel päevadel ja erinevatel aegadel. Samas võid käia ka grupitrennis.

Kui näiteks varajase ärkamisega inimene käibki hommikul ära trennis, siis ta võibki terve päeva näiteks rannas olla. Hommik võib olla seetõttu hea, et päev otsa oled päikse käes olnud ja siis ei pruugi jaksata enam õhtul trenni minna. Kõikide vajadused on meil rahuldatud, ükskõik kes sa ka poleks.

Suvel ei saa me ei üle ega ümber jäätisest, õllest ja grillist. Kui palju on mõistlik? Kõike endale keelata ka ei saa.

Keelata muidugi ei saa. Kui sa keelad ja murdud, siis sa lihtsalt sööd veel rohkem üle. Ütleme nii, et võid kõike süüa nii palju kui tahad, kuid sobilikes kogustes. Kui vaatad kaloreid, siis ju väga ikka ei taha palju juua ega süüa. Trenn on seejuures väga oluline. Kui sul on istuv eluviis või üldse väga ei liigu, siis on toiduvalik väga piiratud ja võtad lihtsalt kaalust juurde. Siin tulebki välja see, miks on ka suvel liikumine väga oluline. Kui käid spordiklubis edasi, siis on palju lihtsam, saad endale rohkem lubada, kui oled aktiivsem. Sa kas sööd kõike, mida hing ihaldab või ei söö midagi ja stressad. Tuleb leida keskmine tee. 10-15% sellest, mida sa päeva jooksul endale sisse sööd võib vabalt olla nö „patutoit”, on täiesti normaalne, kui trenni ka teed. Piiramatult üle õgida on väga halb.

Kui ajaga kipub olema kiire, siis meie spordiklubis on ju ka ekspresstrenne, mis on 30 minuti pikkused. Tuled ja annad endast kõik ning see reaalselt teebki sama välja, mis ühetunnine treening, sest ekspresstrennis tuleb rohkem pingutada. Pulss käib üleval kõrgel ja all ära. Kui oled selline inimene, kes tahab kõvasti pingutada ja südamega probleeme ei ole, siis on see trenn täiesti okei. Me ei pea ennast teadlikult tagasi hoidma, vaid vahest võimegi rohkem pingutada.

Kui on grilliõhtu ja oled sõpradega, on täiesti okei süüa seda, mis maitseb? Lihtsalt ei tohi suve jooksul unustada, et tuleb teha ka trenni.

Just. Võid suvel rohkem lubada, aga ole ikka teadlik sellest, mida sa endale lubad ja kas liigutad ka sama palju juurde. Ei ole vaja end vangi panna.

Kui suve jooksul on võimalus, siis liiguta ikka edasi, vajadusel vähenda treeningu sagedust. Kui lähed puhkama, siis puhka, aga kui võtad terve suve trennist vabaks, siis on see ohtlik. Mõtle enne, kas suudad omal käel piisavalt trenni teha. Kui ei suuda, siis sa lihtsalt lõhud selle harjumuse ära ja hiljem on raske uuesti alustada. Kui oled kolm kuud eemal, triivid eesmärgist väga kaugele ja see tekitab omakorda ka stressi ning ka kehaliselt.

Kui suvel trenni ei tee, siis sügisel jälle avastad, et peaks tegema. Ürita seda vältida, pigem tee ikka järjepidevalt trenni edasi.