Malm armastab rasva, aga mitte niiskust. Kui ta niiskust saab, läheb ta rooste. Õnneks on seda võimalik eemaldada ja edaspidi nõud paremini hoida. Kui malmnõusid nõudepesuvahendiga ei pese, rasvasena hoiad ja tihti kasutad, lähevad need ajaga ainult paremaks ning nagu öeldud, kestavad igavesti.

Vaja läheb:

  • suur toores kartul
  • jämesool
  • õli (taimeõli, oliiviõli — kõik sobib)

Tee nii:

1. Vala pannile (või potti või ahjuplaadile vms) tubli kogus jämesoola, nii et pind oleks täielikult kaetud.

2. Lõika toores kartul pooleks, nii, et sul oleks seda poolikut mõnus käes hoida ja hakka lõikekohaga soolaga üle valatud nõud nühkima. Tee ringikujulisi liigutusi ja kasuta jõudu, et rooste maha tuleks. Kartul on just parajalt niiske, et sool saaks oma tööd teha.

3. Kui nõu on väga roostes, läheb sool mustaks ja pead vahepeal panni ära loputama ning uue soola panema.

4. Kui pann on puhas, loputa see ilma nõudepesuvahendita üle ja pühi kuivaks. Kuumuta panni umbes minut aega madala kuumusel, et kaoks ka viimane niiskus.

5. Kui pann või muu nõu on täiesti kuiv, vala pannile natuke õli ja hõõru kogu nõu köögipaberiga läikima.

6. Hoia panni või muud nõu madalal kuumusel 30 minutit.

7. Kui nõu on jahtunud, pühi ära üleliigne õli ja nõu ongi valmis söögi tegemiseks.

Et pann või muu malmnõu ei saaks niiskust, hoia seda söögi tegemise vaheaegadel võimalusel ahjus.

Allikas: Apartment Therapy