Trattoria tähistab Itaalia gastronoomsel maastikul bistrood, mis on küll palju vabama olekuga kui restoran, kuid ei jää viimasele alla ei kvaliteedi ega kogemuse poolest. Toidud on trattoria’s enamasti kodusemad, samas alati maitsvad ja kõhtu täitvad, kvaliteetset veini serveeritakse lauda pigem karahviniga – nii ka Al Fedos – ja melu on toidukohas alati rohkem. Lisaks on trattoria’s väga tavaline, et suuremas seltskonnas süüakse ühiselt kõike koos: tellitud toidud käivad käest kätte ja igaüks saab nautida paljusid erinevaid roogasid.

Al Fredo Trattoria täidab väga hästi ära kõik mainitud reeglid. Väga raskel ajal avatud bistroo annab endast parima, et iga sööma tulnud inimese kogemus oleks kui väike ja salajane reis sooja Itaaliasse. Vaadates esimese asjana läbi restorani menüü, jääb silma julge lähenemine nii suure gastronoomiariigi kui Itaalia köögile. Restoran ei piira ennast mingi konkreetse Itaalia piirkonnaga, kuid tunda on seda õiget Itaalia sooja suhtumist toitu – ükski tooraine ei ole ebaoluline, vaid kõigest pigistatakse välja parim, iga maitseaine mängib kindlat rolli.

T1 tuleb enamasti sööma teadlik inimene, kes teab täpselt, mida soovib ja millisest restoranist seda maitset otsida. Al Fredo Trattoria on olnud küll vähe aega avatud, kuid juba on tekkinud püsikliendid, juba on inimesed leidnud üles need maitsed, mida restoran klientidele pakkuda soovib.

Restorani asutajatega rääkides selgub, et enamik toorainest tuleb otse Itaaliast ja jõuab restorani kööki ülivärskena. Veel selgub, et Eestis väga populaarseks muutunud burrata on kaotamas oma kohta eelroogade troonil, selle asemele on tulnud järgmised põnevad leiud põhjatust Itaalia köögist. Kui menüüs on olemas soliidne valik pastasid ja pitsasid, mis on iga Itaalia restorani alustala, siis enam üllatab eel- ja pearoogade põnev valik. Esimest korda käib peast läbi mõte pastat ja pitsat üldse mitte tellida.

Näiteks pakub Al Fredo Trattoria praetud veisemaksa ja Itaalia ühte maitsvamat eelrooga vitello tonnato’t – kes ei tea, mis see on, siis kohe jõuame selle juurde. Enne aga tasub mainida ära veel üks väike vimka: trattoria’sse tasub tulla esimese Itaalia restoranina Tallinnas ainuüksi pakutavate bruschetta’de pärast. Miks? Sest Al Fredo pakub täiesti omanäolisi bruschetta’sid, mis näevad välja kui väikesed pitsad, kuid on kaetud mõnusate värskete leidudega kogu Itaaliast. Amps on kosutav nii meelele kui ka kehale.

Esimene käik: vitello tonnato

Ühena vähestest Itaalia restoranidest Eestis pakub T1 kaubanduskeskuse kõrgeimal korrusel asuv trattoria ühte Põhja-Itaaliast Piedmontest pärit hõrku rooga nimega vitello tonnato. Küpsetatud ja õhukeselt viilutatud vasikafileelõigud paigutatakse taldrikule mosaiigina üksteist kergelt katma, toidule annab õige meki aga lihale niristatav tuunikalaga maitsestatud majoneesikaste. Lisaks serveerib Al Fredo peakokk päikesekuivatatud tomateid, rukolat ja lehtkapsakrõpse.

Taldrikult vastu vaatav lihaeelroog on terviklik kunstiteos, mis on nii visuaalselt ilus kui ka tehniliselt täiuslik. Maitses ei pea samuti mitte mingil juhul pettuma, võiks isegi öelda, et iga söömaaeg võiks alata nii võimsalt: hõrk vasikarostbiif sulab suus ja annab välja kreemiseid veisepoja maitseid. Lisandiks pakutud tuunikala-majoneesikaste, soolakas koorene kreem, annab aga kogu roale täiesti uue taseme. Rukola lisab toidule kerge mõru noodi, päikesekuivatatud tomatid umamit, lehtkapsakrõps ja sellele raputatud roheline pulber aga rõõmu.

Täiesti möödapääsmatu esimeseks roaks, eriti veel, kui võtta veinikaardilt kõrvale kerge, kuid iseloomukas „Pinot Grigio” marjast vein.

Teine käik: pasta di manzo, fegato alla Veneziana con purè di patate

Kuna räägime ikkagi Itaalia restoranist, siis ilma pastat mekkimata oleks võimatu objektiivselt otsustada, kas köök ikka saab oma tööga hakkama. Lauda tuuakse selle peale köögi enda poolt parimaks nimetatud pasta di manzo ehk kreemine veiselihapasta tomatitega. Kreemine linguine pasta, mis üllatab oma lihtsuse, kuid väga sügavate maitsetega: kui korraga saab suhu kõik pastasse segatud, lööb seal helisema sümfoonia. Kreemine pasta teeb suu mahedaks, selle järel annab veis mehisuse ja tekstuuri, millele kaks erinevat tomatit – päikesekuivatatud ja värsked kirsstomatid – lisavad umamit, hapet ja särtsu. Tõsine üllatus, kuidas toekus ja värskus saavad korraga ühel taldrikul nii hästi läbi saada. Huvitaval kombel sobib pastaga imehästi kokku sellele riputatud värske till, mis lisab ürdilisust ja maisust.

Nagu varem sai mainitud, jääb menüüd esimest korda sirvides kohe silma pearoogade juures pakutav fegato alla Veneziana con purè di patate ehk praetud veisemaks kartulikreemi ja pikalt praetud punase sibulaga. Võib tunduda, et maks ei ole Itaalia toit, kuid eksite – see on ehe ja õige trattoria toit riigi põhjaosa „külmematel” aladel. Al Fredo maks on võimas. Pealt krõbedaks praetud maks on seest roosa ja koos maksale raputatud soola ning pipraga võiks selle ära süüa vaid veini vahele juues. Kuid veelgi mõnusamaks, ümaramaks ja kreemisemaks muutub kogu suutäis koos pehmeks, klaasjaks praetud sibulaga.

Vahekäik: pizza diavola

Ka ilma pitsat maitsmata ei saaks Itaalia restorani hinnata: Al Fredo pitsa tuleb ausast ahjust, krõbedana ja nii nagu olema peab. Valik on pikk, kuid jääb mõistlikkuse piiridesse. Lasen endale taas parimat valikut pakkuda, milleks on ettekandaja sõnul diavola pitsa. Selge on see, et pitsa tuleks valida mitme peale, sest see on suhteliselt suur, kuid peamiselt seepärast, et siis saab maitsta läbi rohkem toite: pitsa on nagu pitsa ikka.

Diavola’le annab sõltuvust tekitava maitse vürtsikus, milles saab süüdistada nii pitsal kasutatud pepperoni’t kui ka seda, et pitsale on raputatud tšillist lõigatud rõngad. Elamuste- ja maitserohket pitsaampsu segab natukene üks pisikene asi: saia on ehk Itaalia pitsa kohta liiga palju. Samas kui see meeldib või ei sega, siis on Al Fredo pitsa igati aus valik.

Magustoit: tiramisu ja gelato

Kui pärast võimsat söömingut on veel kõhus ruumi, siis kindlasti tasuks end kostitada ka magustoidu ja seedimist soodustava espressoga. Tiramisu ja paar pallikest seda õiget gelato’t mahub alati kõhtu ja paneb ilusa punkti niigi imelisele maitserännakule. Al Fredo Trattoria ei ole midagi vähemat ega rohkemat kui väga mõnus Itaalia bistroo, kus esikohal on toidu maitsed, aroomid ja tõsiasi, et toit on selleks, et seda sõpradega jagada ning nautida. Leidke tee T1 kaubanduskesuse neljandale korrusele ja pakkuge omale üks mõnus reis Itaaliasse.

Ti vogliamo bene, sei sempre il benvenuto!

Al Fredo Trattoria
T1 Mall of Tallinn
4. korrus

alfredo@fredo.ee
+372 5303 0693

Avatud iga päev kell 11–22.

Jaga
Kommentaarid