Jaak Visnap (sündinud 1975) on kunstnik, kunsti- ja kultuurivaldkonnas tegev üle 20 aasta. Kunstniku viimase kümne aasta fotokunsti paremik on väljas näitusel "Udu".

Külastaja võib fotodel näha mitmeid kohti, mida praegu enam võib-olla ära ei tunnekski – uusarenduslik linnapilt on lihtsalt sedavõrd palju muutunud. Näituse pealkiri kajab vastu kõikidelt fotodelt. Udu on Visnapi piltidel saanud justkui tegelaseks omaette. Kusjuures see pole Photoshopis ilusaks töödeldud udu, see on ikkagi graanul-karvane hall-ollus, mis digitaalselt töötlemata. Nii nagu üks õige udu fotokaamerale jääb.

Visnap ujub mitmeski mõttes riiklikule kunstipoliitikale vastuvoolu. Ta usub, et tippu pürgimiseks ei piisa kultuuriministeeriumi toetustest ja sõprade-tuttavate kunstikriitikast, nagu Eestis tihtipeale juhtub. Mujal maailmas käivad asjad pisut teisiti – kõige suuremad ja edukamad galeriid on ikkagi erakätes, riigil on tippkunsti väga vähe asja. Sarnast rida ajab mees ka T1 Mall of Tallinnas, kus juhib galeriid Tallinn Art Space. Kõik tööd, mis seintele välja pandud, on ka müügis.

Lisaks suurtele panoraamfotodele pakub galerii palju muudki. Siin asub näiteks Litograafia Muuseum, mis on Visnapi sõnul maailmas üsna ainulaadne. Näha saab vanu presse, millega kujutised kivile või paberile trükitakse. Lisaks saab katsuda 400 miljonit aastat vanu kivitükke!

Art Space'i kõrval on ka pisike Kostabi Galerii, kus ripuvad väga erinevate kunstnike tööd. Midagi igale maitsele. Kes midagi meeldivat näeb, võib teose reaalset koju kaasa viia – kõik maalid on müügis.

Jaga
Kommentaarid