1. Pese hoolega käsi
Kõik, mida sa oma kätega päeva jooksul katsud, on kaetud viiruste ja bakteritega – nii uksenupud, käepidemed, sularaha ja oma isiklik mobiiltelefongi. Vähene kätepesu on peamine põhjus, miks inimesed paljudesse haigustesse nakatuvad.

Pese käsi hoolega ka päeva jooksul, mitte ainult enne söömist, sest paratamatult on inimesel harjumus oma nägu katsuda ja silmi hõõruda. Just silmade ja nina kaudu enamik haigustekitajad organismi pääsevadki.

2. Ole puhas
Käi kuuma duši all või lõõgastu vannis, sest sellega tekkivad aurud aitavad puhastada hingamisteid ning vabaneda varajasest nohust enne, kui see tõsisemaks areneb. Samuti aitab kuumateraapia alandada stressi ning lõõgastuda.

Kuumale dušile ja vannile lisaks aitavad hingamisteid avada näiteks kuum tee või kergelt vürtsikas puljong. Nii on ka bakteritel keerulisem organismi sisse murda.

3. Toitu tervislikult
Rohke köögi- ja puuviljade söömine aitab kehal varuda piisavalt vitamiine, mis omakorda toetavad organismi vastupanuvõimet.

Näiteks sisaldavad tsitruselised, nagu apelsinid, greibid ja mandariinid, palju C-vitamiini, mis aitab kaasa valgevereliblede tootmisele. Valged verelibled on olulised võitluses põletikutekitajatega.

Võib juhtuda, et keha ei saa igapäevasest toidust piisavalt vitamiine. Vajadusel võta toidu kõrvale vitamiinipreparaate.

4. Ole aktiivne
Füüsiline aktiivsus on teada-tuntud stressimaandaja, mis tõstab tuju ning aitab hoida kehakaalu. Mõlemad on olulised tegurid, mis toetavad loomulikku immuunsüsteemi. Trenniga tuleb olla aga ettevaatlik, sest liiga intensiivne füüsiline koormus võib just organismi nõrgestada ning muuta haiguste suhtes vastuvõtlikumaks.

5. Hoia stressitase madal
Pidev stress nõrgestab organismi ja selle immuunsüsteemi. Seega võta aega, et lõõgastuda ning vaimul puhata lasta. Käi väljas ning veeda aega koos sõprade ja perega. Igapäevarutiinist väljasaamine hoiab keha erksa ja tugevana.

Jaga
Kommentaarid