Gripi tunneb ära sümptomitest nagu kurguvalu, peavalu, palavik, lihas- ja liigesvalu, silmavalu, väsimus ja kuiv köha. “Siinkohal tuleks meeles pidada, et väga rögane ja nohune olek ei viita veel gripile,“ räägib Lehari ja lisab, et gripi puhul tunneb inimene end haigemana kui tavaliselt.

Gripiviirus levib õhu teel piisknakkusena – köhimise ja aevastamise kaudu. “Gripi levikut saab seega vähendada, kui aevastada ja köhida ühekordsesse salvrätti või enda varrukasse, mitte enda peopessa, millega pärast ukselinke ja käsipuid katsudes viirust samuti edasi kantakse,” selgitab Lehari, ning lisab, et haigestunud täiskasvanu on nakkav umbes nädal haigestumisest ja väikelapsed kuni kolm nädalat.

Grippi haigestumise vältimisel tuleb kasuks vana hea tarkus - käsi tasub korralikult vee ja seebiga pesta või alternatiivina kasutada puhastamiseks desinfitseerivat ainet. “Inimene, kes puudutab haigustekitajatega saastunud pindu ja pärast seda pesemata kätega oma näopiirkonda, võib haiguse sel teel üles korjata,” hoiatab Lehari.

Talvel tasub hoida end ka liigse külmetamise eest. “Jaanuaris-veebruaris saabuvad paljud soojamaareisilt ja keha on mõnusat soojust täis. Siis käiakse hõlmad lahti ja kurk katmata õues, aga soovitav on ikka juba lennukilt maha astudes end paariks nädalaks kenasti soojalt sisse pakkida, et keha ja kurk jälle harjuks külmaga – nii väheneb haigestumise oht oluliselt,” soovitab proviisor.
Viirushaigusesse nakatumise vältimiseks on võimalik apteegist küsida ninna pihustatavaid viiruste vastaseid spreisid. “Neid saab kasutada tervel gripi hooajal näiteks enne rahvarohketesse kohtadesse minemist,” selgitab proviisor.

Parima kaitse tagab vaktsiin

Parima kaitse gripi vastu tagab proviisori sõnul siiski vaktsineerimine, mida tuleks teha novembris-detsembris. Praegu on gripp juba levimas ja umbes 75% kõigist viirustest on gripiviirused. “Kuna viiruse vastased antikehad tekivad umbes kahe nädalaga, siis jõuavad vaktsineerida veel need, kes hoiduvad eemale rahvarohketest paikadest ja kel on võimalus veidi vabamalt võtta oma töö- ja puhkerežiimi planeerimist,” selgitab Lehari.
Vaktsineerimine pole oluline vaid riskirühmas, vaid ka tervetel inimestel, kes puutuvad palju kokku teiste inimestega - nt klienditeenindajad, medõed, apteekrid. “Nii kaitseme ka neid, kes põevad haigust läbi keskmisest märksa raskemalt, näiteks rasedad ja alla 5-aastased lapsed, ning neid, kes mingil põhjusel vaktsineerida ei tohi,” räägib Lehari.
Grippi ära ravi püstijalu
“Osadel inimestel on komme esmaste haigussümptomite ilmnemisel tormata jõusaali või trenni. Gripi puhul ma seda kohe üldse ei soovitaks – esiteks nõrgendatakse nii enda organismi ning teiseks levitatakse higi ja õhu kaudu viirust ka teistele,” hoiatab proviisor.

Gripi ravimeid saab välja kirjutada arst. “Nende puuduseks on see, et neid peab tarvitama hakkama hiljemalt kaks päeva pärast esmaste sümptomite ilmnemist,” räägib Lehari. Apteegi käsimüügis on palju sümptomeid leevendavaid ravimeid. “Tervetele üle 16-aastastele täiskasvanutele sobib külmetusjookides olev kombinatsioon – suur annus paratsetamooli ning kuiva köha pärssiv ravim. Diabeetikud, eakad ja krooniliste haiguste põdejad peavad leppima tavalise paratsetamooliga, mida tuleks võtta iga 4–6 tunni järel,” selgitab proviisor.

Samuti soovitab apteeker juua sooja ravimtaime teed (nt pärnaõis, nurmenukk, aed-liivatee, salvei), tarvitada C-vitamiini ning kindlasti püsida kodus ja puhata ning seda ka paar päeva pärast palaviku taandumist.

Tasuks meeles pidada, et gripi teeb raskeks haiguseks suurem tüsistuste tekke tõenäosus. “Tüsistustena on kõige raskem kopsupõletik, mis riskirühma kuuluvate inimestele võib lõppeda surmaga. Seega kui kopsus on valus ja hingata on raske, tuleks kindlasti pöörduda kiiremas korras arstile ja kindlasti mitte tormata tööle ega trenni,” hoiatab Lehari.

Jaga
Kommentaarid