Margot Lehari sõnul muutuvad kooliaasta alguses ja sügise lähenedes apteegi külastajate seas üha populaarsemaks laste multivitamiinid, lisaks ka kalaõlide preparaadid, milles sisalduvad oomega-3 rasvhapped mõjuvad tasakaalustavalt närvisüsteemile ja aitavad tõsta keskendumis- ja tähelepanuvõimet. “Vana hea punane päevakübar on endiselt au sees, kuigi selle tarvitamisega võiks oodata oktoobri-novembrini. Eraldi võetakse lastele lisandina ka D-vitamiini, mida tuleb võtta igapäevaselt kuni suve alguseni,” räägib Lehari.

Miks sagenevad haigestumised just õppeperioodi alguses?

“On teada, et inimesel on kurgus ja ninaneelus palju erinevaid baktereid ja viirusi. Tavaliselt saab organism nendest jagu ilma, et me seda ise märkakski. Nad tungivad organismi ja põhjustavad haiguse siis, kui inimese organism nõrgeneb. Näiteks saab kurk äkitselt külma ja niiskust või üleüldse inimene külmetab. Külmetushaigus võib kallale tulla kui jalad saavad märjaks või kui laps on pikast õppepäevast ja trennidest pidevalt väsinud,” kirjeldab apteeker. Haigestumisi põhjustab see, kui keha läheb järsku suurenenud suhtlusest ja mitmete reeglite järgimisest stressi, samuti on määravaks põhjuseks ka vähenenud unetunnid.

Kuidas viirustest võitu saada?

Apteeker selgitab, et kui viirused on lapse pikali niitnud, siis tuleb anda lapsele esimese asjana puhkust. “Samuti on soovitav juua pärnaõie, kibuvitsa või nurmenuku teed, loputada nina meresoola lahusega, mis aitab viirused välja tõrjuda,” räägib apteeker ja lisab, et abi on ka kahenädalasest piimhappebakterite kuurist. “Selleks sobivad näiteks sellised segud, mis on mõeldud spetsiaalselt immuunsusele ja kuhu on ka lisatud tsinki. Teise toetava ja tervise paranemist kiirendava vahendina võiks kasutada ternespiimast eraldatud antikehasid - laktoferriine,” soovitab Lehari. Neid on apteekides müügil imemistablettidena ja kurguspreidena. Apteeker rõhutab, et nende puhul on oluline, et pärast lisandi manustamist enam ei sööda ega jooda. Seepärast on ideaalne neid tarvitada kas õhtul enne magamajäämist või hommikul pärast sööki.

Millal tuleb kontrollida D-vitamiini taset?

D-vitamiinil on meie organismis väga oluline roll ja vitamiini taset tuleks kontrollida hiljemalt kaheksa nädalat peale augustit. “Õigeaegse teadmisega saab oktoobris hakata vajadusel õiges annuses D-vitamiini preparaati lisaks tarvitama, mis võimaldab lihtsa vaevaga välistada lapsel D-vitamiini vaegusest tingitud väsimuse ja sellega kaasneva immuunsuse languse,” räägib Lehari ning toonitab, et eriti tuleb D-vitamiini taset kontrolli hoida, kui laps hakkab käima trennides, mis toob omakorda kaasa veelgi suurema vitamiinide vajaduse. Et olla kindel, et D-vitamiini tase oleks organismis normis, on olemasoleva D-vitamiini taseme fikseerimine mõistlik ettevaatusabinõu. Apteegis tehtav D-vitamiini test on kiire ja mugav, mille abil saab vastuse 15 minutiga.

Toidulaud olgu vitamiinirikas

“Loomulikult peab toituma tervislikult, sööma piisavalt piimatooteid, linnuliha ja muna, et organismil oleks ehitusmaterjale ehk valke, millega immuunsusrakud omakorda toimetavad,” räägib Lehari. Vajalikke vitamiine ja mineraalaineid sisaldav toit aitab hoida ka silmade tervise korras. Suvekuudel saavad laste silmad palju puhkust, sest seda pakub õues ja looduses viibimine. Ent kooliaasta alguses hakkavad silmad koheselt suurt koormust saama. “Lastega tuleb käia regulaarselt silmaarstil, eriti kui laps kurdab peavalude üle või ka siis kui laps saab koolis märkusi, et ta ei ole tunnis tähelepanelik ega keskendunud,” selgitab apteeker. Ühtlasi lisab, et silmade tervise seisukohalt on väga oluline värviliste köögiviljade ja metsasaaduste söömine. Sobivad hästi tomatid, mustikad, mustsõstrad ja muud erinevad marjad - loetleb Lehari ja loodab, et neid sai suvekuudel hoolega ka sügavkülma varutud.

Regulaarne liikumine annab õige kehahoiaku

Laste koolikotid kipuvad olema vägagi rasked. Selleks aga, et nooruki rüht ei kannataks, tuleb jälgida, et ranits oleks võimalikult ergonoomiline. “Koolikotti tuleb kanda kahe õla peal vähemalt kuni 14 aastani. Samuti tasub tähelepanu pöörata, et laps ei istuks längus seljaga,” juhib apteeker tähelepanu. Igati abiks on see, kui laps panna trenni, mis treenib rohkem kõhu- ja seljalihaseid ning lasta lapsel rohkem kõndida. Soovitav on skolioosi välistamiseks lasta lapse selg perearstil iga aastaselt ka üle vaadata.

Lõpetuseks soovitab apteeker õpetada lapsi esimese asjana koolist tulles korralikult seebiga käsi pesema, nii et see harjumus kinnistuks nende igapäevasesse rutiini. Tugeva tervise nimel ei tohiks unustada värskes õhus liikumist, enne trennidesse minekut väikest toidu vahepala ja kehale ka parajat puhkuse andmist.

Jaga
Kommentaarid