Ootuspäraselt tegid enim teste Tallinna apteekide külastajad, kuid märkimisväärset huvi näitasid üles ka Pärnu, Rapla, Võru ja Narva linna elanikud. Ligi 75% testi teinutest olid naisterahvad, kellest lõviosa oli vanuses 65+.

Aasta aega tagasi aparaadid kasutusele võtnud Benu apteegi proviisori Margot Lehari sõnul tuleb kiita naisi teadliku tervisekäitumise eest, ent kurvastab see, kui vähe mehi terviseuuringuid läbib. “Mehed ütlevad tihtilugu, et sellisteks uuringuteks ei ole töö kõrvalt lihtsalt aega. Ometi on D-vitamiini kiirtestid olemas mitmekümnes apteegis üle Eesti ning uuringuaja saab tasuta broneerida meie kodulehel,” julgustas apteeker mehi oma tervist jälgima.

Kui testitegijate vanuselist jagunemist vaadata, on proviisor Lehari sõnul aina vähem noori apteeki sattumas. “Eks noored tajuvad apteeki veel ravimimüüja, mitte terviseedendaja rollis. Samas on apteegipidajate suurim eesmärk just ravi ennetada ja seda läbi parema terviseedenduse,” sõnas Margot Lehari.

Maailma esimesed laborivälised D-vitamiini taseme mõõtmise seadmed kasutusele võtnud Benu apteegi proviisori sõnul on D-vitamiini taseme jälgimine valgusvaeses Eestis tark tegu. “Vitamiinide efektiivsuse üle on kaua vaieldud, ent fakt on see, et põhjamaa kliimas elavad inimesed on läbi aastasadade kompenseerinud päikesevaesel ajal tekkivat D-vitamiinipuudust rikka kala- ja loomarasvadieediga,” selgitas Lehari. Tema sõnul on sellist menüüd meie toidulaudadel aina vähem ja nii on õlikapslitel baseeruvad D-vitamiini toidulisandid ainus hea meetod maadelda vererõhuhaiguste, stressi ja halva enesetundega, mida järjest pimedamad sügispäevad toovad.

Proviisor Lehari sõnul saab kiirtesti tegemiseks lähima apteegi valida apteegi kodulehelt www.benu.ee ning leppida testiks sobiv aeg kokku. D-vitamiini kiirtestiks on vaja ainult üks-kaks tilka sõrmeotsaverd ning aparaat annab vastuse 15 minutiga. Test on tundlik nii D2- kui ka D3-vitamiini suhtes, olles kliiniliselt testitud.

D-vitamiini taset aitavad tõsta mitmed toiduallikad: külmaveekalad, nagu makrell, lõhe ja heeringas, tursamaksaõli, munakollane, maks, või ja piim. Aedviljad on D-vitamiini poolest vaesed. D-vitamiini defitsiiti põhjustavad vähene päikesevalgus, rinnaga toitmine, rasedus, rasvumine, alkoholi liigtarvitamine ja liiga piiritletud toiduvalik.

Tartu ülikooli teadlaste uuringu järgi esineb eestlastel D-vitamiini vähesust aasta ringi. 80%-l uuringus osalejatest jäi ka sügisel D-vitamiini tase alla optimaalse.

Jaga
Kommentaarid