Apteekri sõnul saab higistamisvastased vahendid jagada üldjoontes kolmeks – deodorandid, antiperspirandid ja toidulisandid.

Kõige sagedamini teatakse ja kasutatakse deodorante, mis higistamist olemuslikult ei vähenda, küll aga seovad ja neutraliseerivad need higilõhna.

Higistamist saab peatada antiperspirantidega, mis sobivad välispidiseks kasutamiseks nii kaenlaalustel kui ka jalgadel ja peopesadel. Mõnikord peljatakse antiperspirandi kasutamist ülekuumenemise hirmus, aga see on põhjendamatu, sest organismi higistamine päriselt ei peatu, lihtsalt kaenlaaluste ja jalgade asemel higistavad teised ja vähemlõhnavad piirkonnad.

Kõik efektiivsed higistamisvastased antiperspirandid sisaldavad toimeainena alumiiniumisoola. Higistajale on kasulik teada, et apteegis müüdavate antiperspirantide alumiiniumsoola sisaldus on kõrgem kui poodides müüdavatel. Toote toime kestab kahest kuni seitsme päevani ning enamus tänapäeval müügil olevatest higistamisvastastest toodetest sobivad ka allergikutele ja tundliku nahaga inimestele, sest on lõhnatud ning parabeenivabad. Erinevaid tootesarju on palju, enamik nendest on ka bakterivastase, nahka tugevdava või niisutava toimega ning alati tasub apteekriga nõu pidada, milline toode sobib nahatüübiga kõige paremini.

Antiperspiranti on soovitatav määrida pestud nahale õhtul enne magamaminekut. Siin ei kehti reegel, et rohkem on parem, sest liiga suure koguse nahale määrimine võib põhjustada kipitust, punetust või sügelemist, eriti kui toodet kasutatakse äsja raseeritud nahal. Allergikud peaksid jälgima toote komponente ja kui on soov kasutada alumiiniumivabu vahendeid, siis apteegist leiab neidki, kuid nii efektiivset toimet kui alumiiniumsooladel neil paraku pole.

Lisaks välispidiselt kasutatavatele vahenditele leiab apteegist ka higistamisvastased looduslikud tabletid, mis sisaldavad salveilehtedest eraldatud aktiivseid aineid. Looduslikud kapslid aitavad nii siis, kui higistamine on põhjustatud ülekaalust, klimakteeriumist kui emotsioonidest. Kapslid on küll looduslikud, kuid tasub teada et rasedad ja imetavad emad neid kasutada ei tohi. Toidulisandi higistamist pärssiv toime algab kahe tunni jooksul pärast tableti võtmist ning kestab kuus tundi. Erinevalt antiperspirantidest pole tegu lokaalse vahendiga, sest toidulisand toimib kogu kehal. Kapsleid võib võtta nii kuuridena kui enne olulist üritust, samuti võib antiperspiranti ja toidulisandit omavahel kombineerida.

Jaga
Kommentaarid