Kuigi õnne valemit on sajandeid leiutatud ja mitmes erinevas versioonis väljagi pakutud, vaevlevad paljud meist masenduse käes ja ei naudi oma elu täiel rinnal. Samas on õnn tunne, mis ei sõltu materiaalsetest väärtustest, vaid õigest suhtumisest. Vahest on kasu kümnest lihtsast sammust oma elu korrastamisel.

1. SAMM — AUSTA OMA KEHA

Su keha on sulle antud tööriist, kasuta seda õigesti. Alkohol, suits, narkootikumid, ebatervislik toit, vähene liikumine — võid kindel olla, et su tööriist läheb kiirelt rooste. Lihtsam on oma tööriista ise korras hoida, kui pärast suurte summade eest parandama hakata. Kas sa toidaksid oma lemmiklooma friikartulite, burgerite, šokolaadi ja õluga? Miks siis ise neid tarbid? Su keha ei ole prügikast.

2. SAMM — REGULAARNE LIIKUMINE

Jaluta igal hommikul vähemalt 30 minutit värskes õhus, hoolimata ilmast. Õues liikumine hoiab su pea selge ja annab rohkem energiat, kui arvatagi oskad. See on sinu üksiolemise aeg, et saaksid läbi mõelda oma päevaplaanid ja analüüsida eilseid tegevusi. Kui mõte hommikusest jalutuskäigust vaevalise ärkamise tõttu utoopiline tundub, harjuta ennast õhtuste jalutuskäikudega.

3. SAMM — HINDA OMA AEGA

Aeg on meie kõigi jaoks limiteeritud, õpi seda hindama. Kui sa ei pane planeeritud tegevusi kalendrisse kirja, jäävad need tegemata. Unistada on vahva, aga kui soovid ka tulemusi näha, pead tegutsema. Mitte millegi tegemine röövib rohkelt aega ja muudab sind pigem õnnetuks. End televiisori taha sättides mõtle, kas sõprade või perega suhtlemine või raamatu lugemine poleks parem viis lõõgastumiseks?

4. SAMM — ELA ILUSAT ELU

Viska või anna ära esemed, mida sa enam ei kasuta, mis on koledad või vanad. Kui ümbritsed end selliste asjadega, ei tekita sa uutele võimalustele ruumi. Soeta endale ainult ilusad ja sinu jaoks tõeliselt meeldivad esemed. Ära piira ennast mõttega, et ei saa seda või teist lubada. Sellega annad oma ajule käskluse lahenduste otsimine lõpetada ja jääd vanade asjade lõksu. Avarda oma maailma ja otsi uusi võimalusi — elu peab olema ilus!

5. SAMM — HINDA ELULT SAADUD ÕPPETUNDE

Meie kõigi elu koosneb tõusudest ja mõõnadest. Siiski ei hakka keegi edu tipus olles mõtlema, kuidas küll kõik saavutati? Pigem analüüsitakse põhjas olles, kuidas küll kõigest ilma jäädi ja mida peaks tegema, et tippu tagasi jõuda. Ära kunagi arva, et mõõnale ei järgne uus tõus. Tõenäoliselt järgneb veel kõrgem hüpe, kui oli kukkumine, sest nüüd oled õppetunni võrra targem.

6. SAMM — JULGE VÕTTA RISKE

Sinu saavutused sõltuvad sellest, kui palju sa julged asju ära teha ja ebaõnnestumise korral jälle nullist alustada. Kas sa julged riskeerida või pigem kardad läbipõlemist? Oluline on meeles pidada, et perfektsionistid ei saavuta kunagi midagi. Nad ei tee esimest katsetki, kuna kardavad ebaõnnestumist. Harva õnnestub kõik esimesel korral, kuid edu vilju naudivad vaid riskeerijad.

7. SAMM — NAUDI SUHTLEMIST

Meile meeldivad need inimesed, kellele meie meeldime. Kui soovid kellegi sümpaatiat võita, ära häbene välja näidata, et tema sulle meeldib. Näita üles siirast huvi ja ole aus, nii enda kui teiste vastu. Suhtlemisel pea meeles, et kõige olulisemaks on oskus kuulata. Ei, mitte kuulamise teesklemine, kannatamatult oma jutujärge oodates. Kuidas sul õnnestub teisi inimesi tundma õppida, kui ainult iseendast räägid? Ebasiirus ja egoism on läbinähtavad ning pärsivad suhtlemist.

8. SAMM — VÄLDI NEGATIIVSEID EMOTSIOONE

Ära võta asju isiklikult ja ära vali solvuda. Kui keegi sulle halba soovib või sulle halvasti ütleb, ära mine sellega kaasa. Pakud vaid tigetsejale rahuldust ja rikud oma tervist. Negatiivsed emotsioonid nagu vihastamine, solvumine, muretsemine, kadestamine, õõnestavad meid sisemiselt ning vähendavad positiivsete emotsioonide hulka, mida samal ajal tunda võiksid. Naera kõigi asjade üle, mis sind siiani närvi ajasid. Elu muutub palju lihtsamaks ja ilusamaks.

9. SAMM — ÕPI TARGEMATELT

Lase targematel inimestel ennast õpetada, selles ei ole midagi halba. Sul võivad väga head ideed olla, kuid kellegi teise ideed võivad sulle veelgi suuremat kasu tuua. Ära raiska ennast ja oma kallist aega vaidlemisele, see ei vii kuhugi. Kui idee meeldib, tegutse. Kui ei meeldi, ära raiska oma aega.

10. SAMM — UNISTA SUURELT JA TEGUTSE!

Kuhu liigud oma eluga praegu, kas soovitud või soovimatus suunas? On sul mõni unistus, mille täitmisega oled viivitanud, paremaid aegu oodanud? Liigu enesekindlalt oma unistuse suunas, tee iga päev sammuke lähemale jõudmiseks ja ela oma elu nii, nagu oled ette kujutanud. Tee seda, mida oma südames õigeks pead, kuula head muusikat, jaluta looduses ja naera nii palju kui võimalik. Ning pea meeles — õnn on nakkav!

Delfi Naisteleht 10/3/2007