Ja see ei ole veel kõik! Tuleb välja, et erinevalt teistest õhema koorega puu- ja köögiviljadest ei kaota banaanid noppimise järel toiteväärtust. Nii et vanaema õpetussõnad “kui see maitseb hea, siis ei saa see su tervisele kasulik olla” ei pea antud juhul paika. Banaanid aitavad saada jagu ja vältida mitmeid haigusi, mistõttu nende lülitamine pere igapäevasesse toidusedelisse on igati teretulnud mõte.

All on ära toodud probleemid, millest võib saada jagu, kui te alustate ja lõpetate päeva banaaniga.

Probleemid:

  • 1. Aneemia: banaanid on suure rauasisaldusega ning võivad stimuleerida hemoglobiini tootmist veres. Ja ei mingit kõhukinnisust, nii nagu rauatablettidega juhtuda võib!

  • 2. Vererõhk: Arstid soovitavad iga päev banaani süüa, aga miks? Kuna banaanid sisaldavad palju kaaliumi, aga vähe soola. Banaane soovitatakse tavaliselt süüa vererõhku alandavaid tablette tarvitavatel patsientidel, kuna tabletid viivad kehast kaaliumi välja. Madal kaaliumisisaldus aga loob eeltingimused infarktiks ja muudeks haigusteks.

    India arstid on avastanud, et kõigest kaks banaani päevas võib alandada vererõhku kümne protsendi võrra nädalas. Ameerikas läbi viidud uuring aga näitas, et viis banaani päevas on 50 protsenti efektiivsem kui hüpertooniravimite võtmine.

    USA ravimiamet lubab nüüd banaanifirmadel avalikult reklaamida, et banaan aitab viia alla vererõhku ja kaitsta insuldi eest.

  • 3. Ajutegevuse stimuleerimine: 200 Twickenhami (Middlesex) tudengiga läbi viidud uuring näitas, et banaani söömine hommiku- ja lõunasöögi ajal stimuleeris ajutegevust ning parandas eksamitulemusi. Ka muud uuringud on näidanud, et kaaliumisisaldusega toidud stimuleerivad õppimist, muutes õppurid erksamaks.

  • 4. Kõhukinnisus: banaanid on kiudainerikkad, mistõttu nende tarbimine stimuleerib soolestiku tegevust ja aitab vältida lahtistite võtmist.

  • 5. Depressioon: banaanid sisaldavad trütofaani, mille keha muudab serotoniiniks, mis omakorda aitab lõõgastuda, seega parandades tuju ning aidates luua rõõmsama meeleolu. See on leidnud kinnitust uuringutes depressiooni all kannatavate patsientidega.

  • 6. Pohmell: alkohol viib kehast mineraale ja vedelikku välja, kusjuures üks tõhusamaid pohmelliravisid võib olla banaani-piimakokteil, mis on magustatud meega. Banaanikokteil rahustab kõhtu, asendab kaotatud kaaliumi, ning piim aitab taastada keha vedelikutasakaalu, samas rahustab trüptofaan teie närve…

  • 7.Kõrvetised: banaanid avaldavad kehale rahustavat mõju. Järgmine kord, kui te kannatate kõrvetiste all, rahustage gaasid maha banaaniga.

  • 8. Hommikune südamepööritus: kui te olete rase ning teil on hommikuti süda paha, siis sööge söögikordade vahel banaani, see aitab hoida vere suhkrusisalduse üleval. Ja kui te unustasite eelmisel päeval banaani süüa, siis võtke banaan kohe hommikul.

  • 9.Luustiku tugevdaja: banaanid on fosforirikkad, mis on vajalik luustiku arenguks, see puuvili sisaldab ka kaltsiumi ja kaaliumi ning iseäranis C-vitamiini ja paljusid muid vitamiine, näiteks A-vitamiini. Banaanides ei ole rasva ega kolesterooli. Erinevalt üldlevinud arvamusest ei aja banaanid paksuks.

  • 10. Menstruatsioonieelne pinge: sööge banaani, kuna selles sisalduv B6 vitamiin reguleerib vere glükoositaset ja trüptofaan rahustab, mis leevendab meeleolu.

  • 11. Haavandid: banaane kasutatakse rahustava toiduna siseorganite haavandite korral. See on ainus puuvili, mida võib süüa krooniliste haavanditega, ta aitab neutraliseerida happesust ja leevendada soolestiku seinte ärritust.

  • 12. Palavik: paljudes kultuurides peetakse banaani jahutavaks puuviljaks, mis võib viia alla nii füüsilise kui emotsionaalse temperatuuri last ootavatel emadel. Tais söövad titeootel emad banaane, et nende laps ei sünniks liiga kõrge kehatemperatuuriga.

  • 13. Hooajaline depressioon: banaanid aitavad saada üle pimedal ajal osasid inimesi vaevast depressioonist, kuna sisaldavad tuju tõstvat trüptofaani.

  • 14. Suitsetamine: banaanid aitavad suitsetamisest loobuda, kuna neis sisalduvad vitamiinid C, A1, B6, samuti kaalium ja magneesium aitavad tasakaalustada nikotiini efekti.

    Väike näpunäide! Mida kollasem puuvili on ja mida kergem seedida, seda rohkem on seal kiudtaineid! Rohelised banaanid on tärkliserikkamad, raskemad seedida ning sisaldavad vähem vitamiine.