Probleem 1: Kõik ühe korraga
Kõige tavalisem viga on see, et soovime teha kõike ühe korraga: treenida viis korda nädalas, süüa väga tervislikult ning samal ajal alustada ka katsega loobuda 100 päevaks suhkru söömisest. Seejärel soovime ka tulemust näha pärast kolme päeva. Selle tulemusena tekib kehas stress. Stressi mõjul hakkab ta koguma vedelikku, mille tõttu tunneme end paistes olevat ning võtame kaalus juurde. Paljud jäävad liiga suurest treeningkoormusest haigeks ning seejärel ei saa pikalt üldse treenida.

Selle asemel alusta treeningute päevaplaani lisamisega rahulikult ning treeni alguses pigem vähem. Sea omale realistlik plaan, mida oled suuteline täitma, mitte ära proovi kõike ühe korraga saavutada.
 
Probleem 2: Liiga vähe toitu

Kui sööd enne treeningut liiga vähe, ei suuda sa liiga aktiivselt osaleda nagu teeksid seda piisava energia korral. Toit on keha kütus, mis on vajalik, et keha saaks toimida, mitte ebavajalik kahjulik asi nagu paljudele tundub. Paljud naised eelistavad käia ringi näljatundega, sest see paneb neid tundma saleda ja tublina. Kuid kui päeva jooksul piisavalt ei söö viib see lõpuks õhtuse ülesöömiseni, mis on palju ebatervislikum.

Selle asemel söö korralikult viis korda päevas nii, et see sobib sinu päevase rütmiga: hommikusöök, lõuna, õhtusöök ja kaks vahepala. Võta appi mõni toidupäeviku lahendus, näiteks Kaaluabi.ee ning kontrolli, kas sööd ikka piisavalt.
 
Probleem 3: Liiga palju toitu hilisel kellaajal
Paljud piiravad oma söömist päeval, loobuvad hommikusöögist, jätavad lõuna vahele kuid õhtul, pärast treeningut tuntakse end väga näljasena. Siis on oht, et õhtusöögiks süüakse liiga palju. Selle asemel, et hoida täiskõhutunne kogu päeva ühtlasel tasemel, lastakse näljal liiga tugevaks minna. Tulemuseks on ülesöömine, süües sageli suurema koguse, kui oleks inimene päevas normaalselt süües omastanud. Seejärel tekib süütunne ning järgmisel hommikul alustatakse jälle oma näljutamist. Tulemuseks on surnud ring.

Selle asemel söö peotäis valku, peotäis süsivesikuid ning käelaba ulatuses köögivilju, mida lisa kõrgusesse. Vahepalana on hea surutud peotäis valku ning kui sööd puuvilja, lisa alati juurde ka valku ja rasva.
 
Probleem 4: Ebareaalne
Kui teed liiga range plaani, juhtub kergesti see, et hakkad end lohutama magusaga ning seda päris sageli. Kui oled kõigest pidanud loobuma tunned end nii tublina, et leiad, et võid endale hamburgeri või shokolaaditahvli ikka lubada. Selle tulemusena tarbid sa aga rohkem kui oleksid söönud normaalselt toitudes ja treenides.

Selle asemel tee strateegia, mis on reaalne. Lähtu oma varasematest kogemustest. Küsi alustuseks endalt, kuhu tahad jõuda kolme kuu jooksul ning siis astu sammuke oma eesmärgile lähemale.
 
Probleem 5: Kaloririkkad janukustutajad
Tavaline vaatepilt on treeningsaalis olevad inimesed, kes on ostnud spordijoogi ning tarbivad seda trenni ajal. Seejärel ostavad nad valgujoogi, sest arvavad, et treening muidu ei avalda piisavat mõju. Koju jõudes on nad nende jookide kaudu tarbinud rohkem kaloreid kui nad kulutasid lõppenud treeninguga.
Selle asemel tasub kaloreid sisaldavate jookide tarbimisega olla ettevaatlik. Joo selle asemel vett. See on parim jook nii enne, treeningu ajal kui ka pärast treeningut.

Probleem 6: Stressitreening
Kui tunned end vaimselt halvasti ning oled stressis võib treening sageli aidata, sest treeninguga organismi lisanduv endorfiinide ja adrenaliini kogus aitab seda leevendada. Me tunneme end paremini ning vähem stressis. Kui treening tekitab sinus aga stressi, on tulemus vastupidine. Hormoon kortisoolil on rasva ladestav toime ning stressi korral hakkab keha seda tootma. Ümar vöökoht on üks hea indikaator, mis näitab, et kehas on palju kortisooli.

Selle asemel mine jalutama kui elus on kiire periood ning treening tekitab veel täiendavat stressi. Ära unusta aga, et selleks, et treening oleks kasulik, ei pea see kaua kestma. Kehale avaldab positiivset mõju lühike ja intensiivne treening.

Probleem 7: Loobud igapäevasest liikumisest
Keskmine naine peaks ööpäeva jooksul põletama umbes 2000 kalorit. Ainult istudes kulutab keskmine naine keskmiselt 1300 kalorit. See, kes kõnnib või sõidab rattaga tööle ning kelle töö on üsna liikuv, kulutab igapäevasele liikumisele ca 350 kalorit. Ülejäänud 350 kalorit saab kulutada treeninguga. Kui igapäevaelus sa palju ei liigu peaksid treeninguga kulutama 700 kalorit.

Selle asemel mine tööle jala või jalgrattaga kui see on võimalik, lifti asemel eelista treppe jne. 85 protsenti naiste jaoks on igapäevane liikumine olulisem kui treening.
 
Probleem 8: Ainevahetus langeb
Sinu ainevahetus langeb mida treenitumaks muutud ning mida väiksemaks muutub rasva osa kehas. Lihtsaks võrdluseks suure maastikuauto kütusekulu ning väikese 2-ukselise linnaauto kütusekulu. Mida saledam on inimene, seda vähem kulub keha käigus hoidmiseks. Seepärast on jõutreening oluline. Lihased vajavad rohkem energiat kui rasv ka puhkeasendis.

Kui soovid kaalust alla võtta, tee jõutrenni, siis jätkab keha kalorite põletamist. Kui kaal langeb vaid dieediga ei teki lihaseid ning seepärast langeb ka ainevahetus.
 
Probleem 9: Kõhulihaste vale treenimine
Kui soovid lamedamat kõhtu ning saledamat vöökohta, pead töötama lihastega, mis kõhtu koos hoiavad. Sit-up-ide tegemise tulemusena võid saada hoopis turjavalu ning sünnitanud naised ka kõhulihaste eraldumise.

Selle asemel treeni lihasgruppe kõhu ümber. Hea harjutus on lamada pikali, tõstes kogu oma keha küünarnukkidele ja varvastele, tõmmates samal ajal kõhtu sisse ja surudes seda vastu selgroogu.
 
Probleem 10: Hirm ebaõnnestuda
Ära karda oma tervislikest muutustest oma lähedastele rääkida. Muidu võivad nad sinu püüdlusi teadmatuse tõttu takistada, selle asemel et sind toetada ja aidata. Räägi neile, et sa ei soovi, et sulle näiteks maiustusi pakutakse või õhtul hilja ahvatlusi valmistatakse. Paljud ei taha oma plaanidest rääkida, sest kardavad ebaõnnestuda. Suurem risk ebaõnnestuda on aga siis kui sa teistele sellest ei räägi.

Kui nad teavad sinu pingutustest, toetavad nad sind. Lisaks oled eeskujuks neile, kes tahaksid ka hakata tervislikumalt elama.

Allikas: Expressen.se