Raseduse käigus võtavad paljud naised kaalus juurde. Paljude jaoks on need mõned üksikud kilod ning need kaovad ka pärast sünnitust, kuid umbes iga viienda naise jaoks tähendab rasedus suurt kaalutõusu ning see ei kao ka pärast lapse saamist.

Kõrge KMI suurendab komplikatsioonide ning haiguste riski ning seda nii raseduse ajal kui ka pärast seda. Eriti kehtib see naiste kohta, kel juba enne rasedust oli ebatervislik ülekaal.

Rootsi, Göteborgi ülikooli teadlased uurisid 68 ülekaalulist ja rasvunud naist ning koostasid neile personaalse toitumiskava, mis aitas neil 12 nädalaga võtta kaalus alla keskmiselt 10% oma kehakaalust. Uuringus osalejaid hiljem uurides selgus, et kaalulangus püsis ka aasta pärast toitumise jälgimisega alustamist.

Naised said individuaalsed nõuanded ja toe, et vähendada järk-järgult magusa, snäkside ning karastusjookide tarbimist, hakata täitma poolt taldrikut köögiviljade ja aedviljadega, vähendada oma portsjonite suurust ning kaaluda end reguleerselt, teatas teadlane Fredrik Bertz, kes juhatas uurimust.

Tulemus oli oodatust parem, kaalulangus oli märkimisväärne ning kui tavaliselt võtavad kaalu langetanud inimesed esimesel aastal poole kadunud kehakaalust juurde tagasi, siis uuringus osalenud naiste puhul see nii ei olnud. Uuring näitas ka igapäevast kaloritarbimist, energiakulutust ning rasva-lihaste osakaalu kehas.

Lapse rinnaga toitmine on lisaks et see on lapsele kõige parem toit, aitab emal ka kaalust alla võtta. Teadlase Fredrik Bertzi arvates ei ole imetamine siiski piisav, et saavutada suurem kaalulangus just ülekaaluliste ning rasvunud naiste hulgas, kes seda vajaksid.
Siiani on vähe teada, mis ülekaalulistele ning rasvunud naistele oleks sünnitamise järgselt kõige parem viis kaalulangetamiseks, kas selleks on toitumise muutmine, treening või nende mõlema kombinatsioon ning kuidas hoida kaalulangust püsivana pikaajaliselt. Antud uuring ning ka varasemad uuringud on näidanud, et kaalulangust ei ole võimalik saavutada vaid treeninguga.

Uuring toimus kahes faasis. Esiteks 12 nädalat kestev jälgimine, seejärel 9 kuud, mil naised pidid omal käel hakkama saama. Naised jaotati suvaliselt neljaks grupiks. Esimene grupp sai personaalsed toitumissoovitused, mis baseerusid Põhjamaade toitumissoovitustel, mis on ka Kaaluabi.ee andmete aluseks. Lisaks kaalumine kolm korda nädalas, et reguleerida toidukoguseid. Eesmärk oli saavutada 0,5 kg kaalulangus nädalas. Teine grupp sai individuaalsed treeningjuhised ning pulsikella, et reguleerida kergemate treeningute intensiivsust. Kolmas grupp sai nii toitumise kui ka treeningu alaseid nõuandeid ning neljandas grupis olnud naised ei saanud üldse mingit nõustamist.

Allikas: forskning.se