Ühest küljest on see tõesti nii, ent tihti on arusaamine sellest udune. Tänases postituses kirjutangi selle täpsemalt lahti.

Pruun vs valge

Võtame näitena pruuni ja valge riisi.

Miks ikkagi on nii, et pruun riis, olgugi et nende süsivesikusisaldus on peaaegu sarnane, on kasulikum?

Tegelikult on asi lihtne. Pruuni riisi (sama kehtib ka teiste “tumedate” toiduainete kohta) on vähem töödeldud ning see on kiudainerikkam. Just nimelt- kiudainerikkam. Ja kiudained aitavad hoida kõhu kauem täis. Ja täis kõht on iga dieedi eelduseks.

Muud trikki siin ei ole.

Aga eksitakse, kui arvatakse, et pruuni riisi võib süüa rohkem. Kindlasti mitte. Pruunist riisist tuleb ka väga lihtsasti ülekaal.

“Pruunid” toiduained ei ole mingid imerohud. Aga nagu eelpool mainitud, siis need täidavad natukene paremini kõhtu ja ei lase teisest küljest kõhul nii ruttu tühjaks minna.

Ja sisuliselt ongi kõik. Muud imeseletust ei olegi.

Kas näiteks valge riisiga saab ja tohib “dieeti” pidada?

Aga miks mitte. Vastavad näiteid on meil ka omaenda meeskonna seast võtta. Üks meie tiimiliige kaotas 45 kg oma kehakaalust justnimelt valge riisiga.

Ent nipp on selles, et sellisel juhul peab isude vältimiseks olema paigas lisaks kaloraažile ka toitainete vahekorrad. St valkude, süsivesikute ja rasvade omavahelised suhted.

Kui suures ülekaalus on süsivesikud, tühjeneb kõht kiiresti, pidevalt on nälg ja isudele on praktiliselt võimatu vastu panna.

Ent kui toidus on rasvu ja valke piisavalt, aeglustavad need heledate ja kiiresti keha läbivate toiduainete imendumiskiirust.

Pitsa?

Heaks näiteks on pitsa. On ju pitsa tehtud valgest jahust, ent kõht püsib pärast selle söömist kaua täis. Seda just tema suure rasvasisalduse tõttu. Ma ei propageeri üldse pitsade tarvitamist (kuigi mõistlikult tehtud pitsa sobib edukalt toitumise üheks osaks), üldjuhul on ühe pitsa kaloraaž ülikõrge, ent näitena sobib see hästi.

Ja veelkord — mõõdukus on kõige alus. Õiged kogused ja õiged toitainete vahekorrad. Meie kava koos üle 160 retseptiga leiad siit. Kolm päeva saad proovida täiesti tasuta.