1. Kuula muusikat — muusika saatel treenides kulutab keha rohkem kaloreid. Uuringud on nimelt näidanud, et muusikat kuulates on võimalik oma pingusvõimsust suurendada kuni 20 protsenti. Seepärast kuula kõrvaklappidest meelsasti muusikat nii kodus treenides kui ka jõusaalis.

2. Pähklile palun! söö vahepalaks pähkleid. Need toidavad hästi kõhtu, sest sisaldavad kasulikke rasvhappeid, valku ja kiudaineid. Seepärast peletavad nad paremini nälga kui puuviljad. 15-20 pähklit on sobilik vahepala. Vali ilma soolata, kuid nad võivad olla kuivröstitud.

3. Kata sinisega — söö väiksematelt taldrikutelt, sest nii tundub kogus suurem ja sa ei tõsta nii lihtsalt toitu juurde. Sinist värvi taldrikud peaks aitama ka isu vähendada samal ajal kui kollased ja punased taldrikud suurendavad söögiisu.

4. Treeni 10 minutit — treeninguga alustamine tundub suur väljakutse? Piisab natukesest, näiteks jookse 10 minutit, selleks leiad ikka aega ning ka jaksad. Kui aga 10 minuti pärast ei tundu väga hull, võid meelsasti kauem joosta.

5. Täida kõht — eelista toitu, milles on suur kogus, vett ning kiudaineid, sest see täidab paremini kõhtu. Kuna kõht täitud, saadetakse ajju teade, et kõht hakkab täis saama. Nii sööd vähem kaloreid. Melon, oad ning kaerahelbed tekitavad selle efekti.

6. Vali õige eelroog — eelroog võib aidata tegelikult vähem süüa. Uuringud on näidanud, et eelrooga söönud võivad süüa isegi kuni 200 kalorit söögikorra kohta vähem. Oluline on aga valida õiged asjad nagu õun, salat, supp või greip.

7. Maga palju — liiga vähene uni käivitab hormooni, mis paneb meid end näljasena tundma ning vähendab täiskõhutunnet tekitava hormooni hulka. 7-8 tundi und öösel aitab hoida hormoone tasakaalus ning nii on kergem süüa parajas koguses.

8. Pese hambaid — kui näksimisest on raske loobuda, siis pese pärast iga söögikorda hambaid. See aitab vähendada isu ning kui sa ka midagi siiski sööd, siis ei ole see sama maitsev. Näksimisest loobumine võib vähendada tunduvalt söödavate kalorite hulka.

9. Vähenda alkoholi tarbimist — tarbi alkoholi võimalikult vähe, sest alkohol sisaldab suures koguses ebatervislikke „tühje“ kaloreid. Klaasis veinis on üle 100 kcal ning õlus veelgi rohkem. Ka magusad limonaadid ei ole väga tervislikumad. Piira alkoholitarbimist ning proovi mingiks ajaks alkoholist täitsa loobuda.

10. Kanna kitsaid riideid — järgmisel korral välja sööma minnes pane midagi liibuvat selga. Selles võivad olla nii kitsad püksid kui liibuv kleit. Kitsastes riietes sööki tavaliselt väga juurde ei tõsta.

11. Vali õiged süsivesikud — vali süsivesikud, mis täidavad kõhtu, kuid annavad vähe kaloreid ning ei tekita veresuhkru suuri kõikumisi. Proovi tarbida kiudaineterikkamaid köögivilju nagu kapsas, brokkoli, lillkapsas, juurviljad ning rohelised salatilehed. Vähenda valge riisi, pasta ning teiste jahutoodete tarbimist.

12. Söö hommikusöögiks muna — hommikusööki on hea alustada munaga. Nii saad päevaks palju kasulikke aineid, kõht püsib kaua täis ning veresuhkru tase on ühtlane. Nii väldid ka tugevat näljatunnet enne lõunasööki.

13. Väldi salatilõksu — salat võib olla väga hea valik kui see on tervislik, toitev ja kasulik. Kui salat koosneb õhulistest veerikastest aedviljadest ning paksust salatikastmest, siis ei ole see kasulik. Selle asemel oled väga näljane ning magusaisu kütkes juba paari tunni pärast. Vali selle asemel toitev alternatiiv, mis sisaldab ka tervislikku valku, meeleldi kaunvilju või läätseid ning oliivõlil baseeruvat kastet.

14. Pea suhkrupausi — otsusta nädala sees suhkrut sisaldavatest toitudest loobuda. Või loobu suhkrust mingiks ajaks. Ära võta kooke, magustoitu, komme kui neid pakutakse või poes osteldes. Alguses on see raske, kuid peagi märkad tulemust.

Allikas: Expressen