Rääkisime Ruutaga tema eesmärkidest, saavutustest ja sellest, mida tõi kaasa imelise figuuri taasavastamine.

Stardikaal: 81,6
Praegune kaal: 53-54 kg
Mentor: Ilvi Pirson, Tartu


Milline on Sinu enesetunne hetkel?

Ma tunnen ennast väga hästi. Olen rahul ja rõõmus.

Milline on Sinu kaal hetkel? Kas see on Sinu ideaalkaal?

Mu kaal kõigub nii 53-54 kg vahel. Ma arvan, et võin pidada seda küll ideaalkaaluks. Madalamaid numbreid pole vaja, olen ju ka KMI tabelis ideaalkaalu alas.

Mis tegi Sind õnnelikuks Sinu keha juures umbes aasta tagasi kui sa ei olnud veel saavutanud oma praegust figuuri?

Kui ma olin „suur” ei saanud ma tegelikult õieti arugi, kui suur ma olin. See tuli ju koos rasedusega ning jäigi püsima. Ma olin vist isegi rahul. Ma pole kunagi oma keha vihanud, pigem ikka armastanud. Loomulikult oli kohti, mis oleks võinud olla natuke väiksemad. Nüüd hiljem vaatan küll oma tollaseid pilte ja ei suuda ära imestada — kuidas ma sain küll sellisena endaga rahul olla.

Kui võtta tänasest päevast aasta tagasi oli mul juba pool kaalust kadunud või isegi rohkem, siis tundsin küll rõõmu oma siledaks jäänud kõhust ja voltideta külgedest.

Mis oli see „viimane piisk”, mis Sind salenema viis?

Ma ei oskagi öelda, mis see „viimane piisk” võis olla. Äkki see, et mul polnud eriti riideid, mis oleksid selga mahtunud ning poest riideid nr 46 ka osta ei tahtnud.

Kuid üks tuttav lihtsalt üllatas mind oma suure kaalulangusega. Teadsin teda sellise figuurikana ja hiljem teda uuesti nähes, kui ta oli 18 kg maha võtnud, mis paistab kohe eriti ju silma, teadsin ka mina, et saan sellega hakkama. Tegelikult polnud ma ju kunagi enne nii „suur” olnud.

Ja kui aus olla, siis hakkasid näiteks jalgrattaga sõites põlved valutama, hobuse selga oli raske ronda. Et see kõik tuleb suurest ülekaalust, mõistsin ma alles hiljem.

Kas tervislik toitumine on kallis?

Alustamise hetkel olin ilma palgata lapsevanem. Mees küll töötas, aga kui järsku üks palk kõrvalt kaob, siis on küll natuke raske. Õnneks sai siis oma aiast juba palju värsket, mida ei pidanud poest kalli raha eest ostma. Eks ta natuke kallim võibolla ole kui osta kõik ühest kohast, aga nüüdseks arvan, et kui natuke asju läbi mõelda, saab hakkama. Leiab ka odavamalt mitmekülgset toitu.

Mis toimus Sinu ja Sinu kehaga sel ajal kui alustasid figuurisõbrana? Millised tunded Sind valdasid?

Figuurisõbrana alustades oli alguses see päevaste punktide lugemine küllalt tüütu. Kuid ma alustasin teadmisega, et saan hakkama. Ja sain. Harjusin sööma hommikust, jooma vett rohkem kui muidu. Mu keha oli selle kõigega samuti nõus. Mul polnud ühtegi pluss nädalat — ju siis ka kehale sobis uus elustiil. Ma seadsin endale eesmärgid — sünnipäevaks -10 kg ja jõuludeks soovkaal. Sain hakkama.

Suutsin juua piisavalt vett ja jätsin kõrvale mõttetud näksimised. Tegelikult tuleb tunda ära, millal on nälg ja millal lihtsalt isu. Mu keha harjus sööma kindlate vahedega nagu programm ette nägi ning see muutus mulle igapäevaseks. Nüüd tunnen, kui peab sööma või väikese vahepala võtma.

Loomulikult läksin iga kord kaaluma väike ärevus sees, kuid alati rõõmustas saadud tulemus ja andis enesekindlust juurde.


Kas Sa soovitaksid/julgustaksid inimesi astuma Figuurisõpradesse? Miks?

Ma olen juba praegu nii mitmeid soovitanud. Kui inimene tunneb ennast hästi, siis ei pea veel paari lisakilo pärast kuhugi minema. Kui raskus hakkab tervisele ja enesetundele halvasti mõjuma, siis peaks abi otsima. Ja just figuurisõpradelt saab abi. Nad tegelevad ju sinu probleemiga, suunavad ja julgustavad. Me kõik suudame, mõni vajab lihtsalt rohkem aega ja toetust.

Kas oli aeg, mil olid iseendaga väga rahul ja ei kaalunudki mõtet saleneda ja tervislikult toituda?

Peale lapse sündi tundsin jah ennast hästi ning arvasin, et kaal läheb ise ära. Aga nagu nüüd tean, ei lähe ise kohe mitte midagi ära. Pigem tuleb juurde. Nii ma siis peaaegu poolteist aastat istusin oma kilogeda ja lihtsalt lootsin. Olin rõõmus ja rahul oma eluga.

Milline on olnud kõige kaunim või meeldejäävam kompliment, mis Sulle peale salenemist tehtud on?

Ma ei mäleta küll ühtegi otsest komplimenti kuid nii mõnigi oli meeldivalt üllatunud- kas see oled sina? Küll on öeldud, et ära nüüd rohkem enam alla võta — see mis on, on väga kena. Ja ma arvan, et oma enesetunne on kõige tähtsam.

Millised on Sinu lemmikud spordialad? Millega tegeled kõige meelsamini?

Ei saa kuidagi ilma ratsutamiseta. Mul on oma hobune ja sellega kaasnevad teatud kohustused. Ratsutamine hoiab erksana nii keha kui vaimu. Ma võin tundide viisi tegeleda oma hobusega ja ka sõitmisest ei ütle ma kunagi ära. Tallis veedetud aeg justkui lendab.

Muidugi meeldib mulle ka iluuisutamine. Kunagi sai ka kõvasti trenni tehtud, kuid nüüd on see jäänud siiski rohkem vaatamise hobiks. Vahel harva vean kapist uisud välja ja teen jääl ka mõne pirueti või väikese hüppe kuid kahjuks ei jää selleks eriti aega.

Enamiku vabast ajast veedan ikka oma kalli lapse ja pere seltsis.

Millised on toiduained, milleta Sa ei saaks kuidagi hakkama? Millised on toiduained- maitseained mida Sa alati lisad isevalmistatud toitude hulka?

Mul ei ole kindlaid toiduaineid välja kujunenud, ma saan ikka vajadusel ühe teisega asendada. Omavalmistatud toidud on alati tilliga maitsestatud. Ka küüslauk on sage külaline.

Millega ennast premeerid?

Premeerin ennast pigem mõne uue kleidi või kingadega, mõni spaa külastus või hooldus. Magusa või toiduga pole end küll juba ammu-ammu premeerinud.

Kes Sind toetasid siis kui tekkis tunne, et enam ei taha ja ei jõua tervislikult toituda, trenni teha ja saleneda?

Mul ei olnud selliseid hetki, et ma ei taha ja ei jõua. Kuid toetajateks olid mu mees ja mu ema. Just nende positiivne suhtumine aitasid mul jõuda siia, kus ma olen. Selline vaikne kuid mõistev ja toetav seljatagune on väga hea. Ei oodatud suuri tulemusi, ei pandud mulle kohustusi — läheb nii nagu läheb.

Millised tunded valdasid Sind siis kui said teada, et said aasta Figuurisõbra tiitli?

Ma olin ju tegelikult juba võitnud — mu soovkaal oli käes. Ma olin kuldfiguur ja enesega rahul.

Kuid peavõit - see tunne oli vägev. Ma mõtlesin, et ÄRA TEGIME, just nimelt meie. Mina, mu mentor Ilvi Pirson ja Tartu. Ma olin ju ainuke Tartust ja see andis võidule veel suurema tähenduse.

Ma olen õnnelik oma võidu üle. Ja ma olen väga rõõmus, et mul on selline tore mentor ja sõber Ilvi Pirson, kes oskab alati positiivseid tundeid tekitada ja hea nõuga aidata.

Kas see andis rohkem motivatsiooni?

Vast natuke ikka andis. See kinnitas, et ma suudan ja saan. Saab kui piisavalt hästi tahta.

Oled noor ema. Kas Sinul kui emal on raskem oma toitumisharjumusi muuta kui vallalistel ja neil, kelle lapsed on juba suuremad ja oma elu peal?

Ma ei usu et toitumisharjumusi on noorel emal raskem muuta kui teistel. Minul sööb kogu pere ühte toitu, kui teen ekstra figuurisõbralikku siis võtab mees omale vajaliku juurde. Ning kui teen tavatoitu, vaatan mina ise endale vajalikku juurde. Laps on veel väike ja sööb seda mida emme valmistab.

Kas Sinu pere läks Sinu toitumismuudatustega kaasa?

Jah, mu mehele sobis see ka. Ta küll ei söö täpselt samamoodi kui mina, kuid saame hakkama. Kõik on rahul.

Kas Sa võid kokkuvõtteks öelda, et Figuurisõpradega liitumine ja salnemine, enda nö „käsile võtmine” muutis Sinu elu?

Figuurisõbrad, kaalulangus see kõik muutis mu elu küll.

Ma õppisin aru saama oma kehast, tundma millal on nälg ja millal isu. Ma olen hakanud sööma hommikusööki ning vajan päeval kahte toidukorda ning vahepalasid. Enam vähem kindlate vahedega ja õigete portsjonitega.

Ilma figuurisõprade toetuse ja soovitusteta ei oskaks ma siiani teha õigeid valikuid. Ma tean nüüd mida mu keha vajab ja kui palju.

See oli üks väga õige otsus.