Saladus peitub harjumustes

Kui inimene on pikemat aega olnud tubli ja suutnud kontrollida oma toitumisharjumusi ja harjunud uute-tervislike- eluviisidega, siis mingil hetkel võivad hakata teda kimbutama esimesed märgid väsimusest, võib tunduda, et ei jätku enam tahtejõudu.

Arvatakse, et läheb vaja vaid tahet ja tugevat distsipliini, kuid oluline on hoopis teatud harjumuste muutmine ja neid peaks muutma teadlikult. Harjumuste muutmiseks:

  1. kirjuta üles söödud toidud

  2. säästa toiduportsjoneid eriolukordadeks nagu sünnipäevad või küllaminekud

  3. leia aega iganädalaseks liikumiseks

Kui saavutad edu kaalus mahavõtmisel, siis innustud juba omaenda edusammudest. Kuigi algselt saavutatud vaimustus vaibub varem või hiljem, saab pidevaks motivaatoriks sinu saavutatud edu kaalulangetamisel.

Alguses on uued harjumused nagu õrnad taimed, mis aja joksul kasvavad suurteks puudeks. Kuna inimene on ise oma harjumused aegade jooksul välja kujundanud, siis uusi vastu võtta on tihtipeale raske. Siinkohal on vaja luua endale realistlikud uued harjumused. Ära muuda oma elustiili kardinaalselt ja kiiresti, vaid proovi tasapisi üha tervislikumaks muutuda, lisades oma igapäevaellu nii liikumist kui tervislikku toitu. Tee seda iga korraga aina rohkem, kuni lõpuks on see saanud täieõiguslikuks osaks sinu elus, sest vanadest harjumustest kinnihoidmine ei vii sihile.

Väikeste sammudega eesmärkide poole

Tagasilöökide puhul ära ole väga pettunud, sest oma tõelist tugevust saad tõestada jätkamises. Kui kirjutad üles mida sööd, siis võid vähendada nn patustamisi. Ära oota järgmise päeva ega nädala lõpuni. Pettumise asemel põleta lisakaloreid korraliku liikumisega.

Väikeste sammudega eesmärgi poole liikudes oled edukas. Jäta meelde,, et:

  • Šokolaadiga enese lohutamine viib stressini kuni märkad lisakilosid

  • Kui kõht on juba täis, siis ei pea tingimata kogu taldrikust tühjaks sööma

  • Ennast ei pea alati premeerima söömisega.

  • Külaliste tulekuks ei pea olema palju toitu, piisab kui seda on mõõdukalt. Ka külalised hoolivad heas vormis püsimisest.

Kui kiusatus koputab uksele, siis kohtle teda kui kutsumata külalist. Harjuta ennast ütlema ei. Kui sa ei suuda vastu panna kartulikrõpsudele või küpsistele ja sa ei saa rahu enne, kui kogu pakk on tühi, siis peaksid loobuma kindluse mõttes nende ostmisest. Kui teised pereliiikmed ei suuda neist loobuda, siis hoia neid vähemalt väljaspool nägemisulatust. Kui oled end sel viisil valitsenud, võidad juurde eneseusaldust ning võid ka vahetevahel näksida ilma koheselt kontrolli kaotamata. Soovitavalt tee seda teiste inimeste seltskonnas mitte salaja.

Kui on kohutav koogiisu, siis luba seda endale. Tee seda südametunnistuse piinadeta ja ära püüa oma lemmiktoite vältida vaid lülita need mõõdukas koguses oma menüüsse.

Kiusatusse võivad viia mitte ainult teatud toidud vaid ka olukorrad.

Mõni seostab reklaamipausi teleri ees kohese vajadusega kartulikrõpse süüa, mõni ei suuda kohvikust mööduda jättes ostamata maitsvaid saiakesi ja mõni ostab šokolaadi kui maksab bensiinijaamas tankimise eest. Kui sulle on mõni nendest käitumisviisidest omane, siis peaksid otsima võimalusi, kuidas käituda teisiti nendes olukordades.

Näiteks leia mõni muu tegevus reklaamipausi ajaks, kasvõi loe raamatut või tee lihtsaid võimlemisliigutusi, möödu kohvikust sisse astumata.


Siinkohal on Sulle mõningad soovitused kuidas enese üle kontrolli hoida:

  • Tõstad rootsi lauas taldrikule toitu vaid üks toidukord. Ära täida taldrikut korduvalt.

  • Telli restorani külastusel vett ja pearoa kaste eraldi ning friikartulite asemel keedukartulid

  • Ütled teisele torditükile "ei"

  • Lao ostukärusse palju värsket puu- ja köögivilja küpsiste asemel

  • Väldi kaubanduskeskuses neid riiuleid, kus on sellised toiduained, mis võiksid kiusatust tekitada

  • Laste toidujäägid viska ära

  • Tõuse varem, et teha hommikuvõimlemist

Kui proovid ka tegelikkuses eelnevalt loetletud asjadega hakkama saada, siis oled edukas. Tahet ja eneseusaldust!