Mis see on?
Gluteen on proteiin, mis veega segunedes kleepuvaks munavalgeks muutub. See munavalge hoolitseb selle eest, et leib kindlalt koos püsiks. Kui gluteen küpsetamiselt puuduks, sööksime leiva asemel vedelat ollust.

Milles seda leidub?
Gluteeni sisaldavad näiteks leib, kondiitritooted, koogid, jahu, pasta, linnasejoogid jne. Samas võivad osaliselt gluteeni sisaldada ka sellised toidud nagu maisihelbed, poolfabrikaadid, ketšup ja šokolaad.

Mis on gluteenivaba dieet?
Sellise dieedi puhul loobutakse täielikult gluteeni sisaldavatest toitudest. Muide: hoolikamalt näpuga järge ajades on raske gluteenivaba dieedi ja madala süsivesikusisaldusega dieedi vahel erinevusi leida, sest kes leivast ja nuudlitest loobub, loobub gluteeni kõrval ka süsivesikutest.

Millest tekib gluteenitalumatus?
Gluteenist loobumine võib päädida teatud ainete defitsiidiga organismis. Puudu võib tulla rauast ning D ja K vitamiinist, kuid puudujääki saab toidulisandite abil korvata. Mõned inimesed ei talu juba lapsepõlvest alates gluteeni. Meditsiiniline termin gluteenitalumatuse jaoks on tsöliaakia ning see haigus annab endast tavaliselt märku kõhuvalude ja kõhulahtisuse näol.

Mida ma gluteenivaba dieedi puhul süüa võin?
Gluteeni ei sisalda riis, mais, kartulid, puu- ja juurviljad.

Tähelepanu: Kuigi gluteenivaba dieet lööb hetkel Hollywoodis laineid, on seda jõutud juba kritiseerida. Toitumisekspert Sven-David Müller arvab: „Selline dieet on täielik jama! Juba moraalsest aspektist on vale muuta kellegi haigus (tsöliaakia) dieeditrendiks. Gluteenist tuleb loobuda üksnes juhul, kui ollakse aine vastu allergiline. Gluteenist loobumine kellelgi kaalust alla võtta ei aita!”

Allikas: bild.de