Rasvumisel mängivad olulist rolli nii keskkonnamõjurid kui toitumisharjumused, ent märkimisväärset mõju avaldavad ka geenid. Teadlased on leidnud mitu uut rasvumisega seotud geenivariatsiooni, mis aitavad meil paremini mõista, kuidas aju ja närvisüsteem söömist ja ainevahetust kontrollivad. Uudne on idee, et ülekaaluliste seedesüsteemi bakteriaalne kooslus on omapärane — teatud mikroobitüvesid on nende organismis rohkem. Seetõttu tasub kaalulangetamisel appi võtta head bakterid, mis kallutavad mikroobitüvede tasakaalu meile soovitud suunas. Head bakterid aitavad tagada soolestiku korrapärase töö, mis on toimiva ainevahetuse eelduseks. Lisaks aitavad probiootikumid seedeprotsesse stimuleerida ja vajalikel ainetel paremini imenduda.

Seda, et soolestikus elutsevad mikroobid võivad mõjutavad kehakaalu, tõestab alljärgnev uuring. Washingtoni ülikooli teadlased analüüsisid soolestiku bakteriaalset koostist nii ülekaalulistel kui ka kõhnadel inimestel. Selgus, et ülekaaluliste inimeste mikroobidest moodustasid n-ö head bakterid 5%, kõhnadel inimestel aga tervelt 20%. Kui ülekaalulised inimesed olid olnud terve aasta süsivesikute- ja rasvavaesel dieedil, vähenes nende kehakaal ning muutus ka soolestiku bakteriaalne koosseis — varasema 5% asemel moodustasid head ehk Bacteroidetes-rühma bakterid tervelt 15%.

Milliseid häid baktereid eelistada?

Häid baktereid leidub nii jogurtites kui terviselisandite kujul (tabletid, kapslid, pulbrid). Kui soov on kehakaalu probleemile meeldivamat ja teatud juhtudel tõhusat abi leida, tuleks eelistada probiootilisi toidulisandeid. Seda põhjusel, et nendes on heade bakterite kontsentratsioon kordi kõrgem. Tavalisse jogurtisse pandud mikroobikultuurid ei jõua naljalt maost kaugemale, nendes sisalduv bakterite maht on suhteliselt väike ja sama efekti saavutamiseks tuleb neid kordi kauem tarbida. Lisaks on jogurtid suhteliselt suhkrurikkad.

Seega — enne piimhappebaktereid sisaldavate piimatoodete või toidulisandite ostmist tutvuge, mida teile heade bakterite nime all tegelikkuses pakutakse. Lugege pakendilt, milliseid erinevaid baktereid ja kui suures ulatuses tooted neid sisaldavad. Rusikareegel on see, et mida rohkem erinevaid baktereid toode sisaldab, seda suurem on tõenäosus, et võite abi saada. Viis erinevat bakterit on juba väga hea. Kuna paljudele ei pruugi kõik bakterid positiivselt mõjuda (ei sobi kõik preparaadid), suureneb kasutegur märgatavalt, kui tootes on erinevate bakteriperekondade esindajad.

Õige toitumine ja piisav liikumine on alus kaalulangetamises, kuid probiootikumid võivad aidata selle meeldivamaks muuta. Kindlasti tasub sellel teemal eelnevalt konsulteerida ka oma arstiga.