Metaboolse sündroomi korral on ainevahetus kehas häiritud, mis viib erinevate riskifaktorite suurenemiseni nagu näiteks rasva kogunemine kõhul, insuliiniresistentsus, vererasvahäired ning kõrge vererõhk. Kui kaks neist riskifaktoritest on esindatud, tekib metaboolne sündroom ning suureneb eelnimetatud haiguste risk.

Metaboolne sündroom on 2-tüübi diabeedi eelstaadium, mis on väga tõsine, sest suureneb järsult infarkti, insuldi ning teiste südame-veresoonkonna haiguste oht.
Rasv, mis on kogunenud kõhule, siseorganite vahele, on ohtlikum kui näiteks puusadele kogunenud rasv, sest kõhurasv mõjutab ainevahetust rohkem kui nahaalune rasv ning viib negatiivsete mõjudeni vererasvas ning vererõhus.

Selle tõttu ei toimi ka insuliin sama hästi, mis viib veresuhkru taseme tõusuni. Kõhurasva on võimalik kõige lihtsamini mõõta tavalise mõõdulindiga. Naiste puhul on kriitiliseks vööümbermõõduks 80 ning kui vööümbermõõt on suurem kui 88 cm, suureneb risk tervisele hüppeliselt. Meeste vastavad mõõdud on 94 ja 102 cm.

Rasvumine suurendab drastiliselt ka vähki haigestumise riski. Naistel on selleks emakakaelavähk. Ülekaalulisel naisel on risk kolm korda suurem kui normaalkaalulisel naisel. Klimakteeriumi läbinud naistel suurendab ülekaal ka rinnavähi riski. Ülekaalu korral on suurenenud risk haigestuda ka teistesse vähivormidesse. Parimaks viisiks vähki haigestumist vältida on hoida end kogu elu normaalkaalus.

Miks ülekaal erinevaid vähiriske suurendab, puudub teadlastel veel täpne informatsioon.
Lisaks erinevatesse haigustesse haigestumise riski suurenemisele põhjustab rasvumine ka elukvaliteedi halvenemist. Rootsi Sahlgrenska ülikoolihaigla doktor Jan Karlsson, kes on 1987. Aastast olnud tegev suure uuringuga, Swedish Obese Subjects või SOS-uuring lühi- ja pikaajalisest mõjust kirurigilisele ning traditsioonilisele rasvumise ravile. Uuringu käigus analüüsivad teadlased ka ülekaaluliste patsientide elukvaliteeti ning psühhilist tervist. See võib puudutada söömisharjumusi, tundeid, inimese sotsiaalseid suhteid ning seda kuidas ülekaal mõjutab töökohta, vaba aega ning kooselu.

Uuring on näidanud, et rasvunud inimeste elukvaliteet on madalam kui normaalkaalulistel. Nad tunnevad end sagedamini väsinuna, neil esineb rohkem probleeme kooselus ning rasvunud inimesed on sagedamini üksikud, eriti naised. Ülekaalulised inimesed väldivad tavaliselt sotsiaalseid situatsioone ning jäävad parema meelega koju. Pikas perspektiivis võib see viia isoleerituse ning üksinduseni.

Allikas: Forskning.se