Mõnikord on miski uus hoopis taasleitud vana. Ja vanana võib mõista ka jooga iidseid põhimõtteid, mis saladuskatete alt vabanedes on kättesaadavad meile kõigile. Rohkem kui 5000 aasta jooksul on joogid täiustanud tehnikaid, mis aitavad ühendada vaimset, hingelist ja kehalist poolt. Joogas on tähtis kulgemine ja teeloleku nautime. Ei ole minevikku ja tulevikku, on ainult praegune hetk. Ja praeguses hetkes on rahu. Rahu, mida me kõik selles kiirustavas maailmas hädasti vajame.

Joogaga alustamiseks ei ole palju vaja. Põhivarustuse hulka kuuluvad mugavad riided, joogamatt ja vaikne nurgake. Kõige olulisem on tahe ja algaja uudishimulik meel. Et joogaga pealehakkamine enda jaoks lihtsamaks teha, võid katsetada järgmisi nippe:

Alusta väikeselt

Esmapilgul ei ütle erinevate joogastiilide ning harjutuste keerulised nimed midagi. Võta endale aega, surfa netis ning uuri Youtube’i. Netis on uskumatult palju tasuta materjali, mis aitab joogaga tutvust teha. Veebilehtedest soovitaks spiritvoyage’i ja Youtube`ist võid katsetada näiteks algajatele mõeldud setti, mis sobib suurepäraselt päeva alustamiseks:

Loe jooga ajaloo kohta ja tee endale selgeks põhiterminid nagu mantra, tšakra, nadi, juurelukk ja pranayama. Algteadmistega varustatult tunned end esimest korda tundi minnes kindlasti julgemalt.

Katseta erinevaid stiile ja õpetajaid

Tavaliselt on esimene joogatund tasuta. Uuri enivevate joogastuudiote kavasid ja katseta. Isegi sama joogastiil võib anda täiesti erineva elamuse teise õpetaja käe all. Vali endale õpetaja ja koht, mis sind inspireerivad. Usalda oma kõhutunnet.

Joogaga võib suurepäraselt tegeleda ka kodus, aga grupis on lihtsam alustada. Ära heitu, kui esimestel nädalatel (kuudel) on raske painduda ja taskaal kipub mõnda harjutust tehes kaduma.

Kutsu sõber kaasa

Juba vanarahvaski teadis, et seltsis on segasem. Võta oma avastusretkele kaasa sõber, kes on samuti algaja. Saate kogemusi vahetada ja koos naeru kihistada, kui mõni keerulisem harjutus esimese korraga välja ei tule. Koos olles hoolime vähem teiste arvamusest ja meil on lihtsam kogemusele keskenduda.

Anna endast parim

Kui midagi teed, siis tee hingega. Unusta ära enda võrdlemine teistega, konkurents ja ajalised eesmärgid. Joogat teed endale ja me kõik alustame erinevalt lähtekohalt. Jooga on teekonna nautime. Ja igalühel meist on oma isiklik tee.

Lase vabaks

Joogas on ühendatud nii vaimne, hingeline kui füüsiline pool. Joogaga alustades püüa olla eelarvamuste vaba. Loomulikult on meis kõigis negatiivseid mõtteid, aga lase neil lihtsalt minna, ära takerdu neisse. Ära raiska aega ette kujutamisele, millised peaksid olema joogaga tegelejad, mis peaks neil seljas olema, mida peaksid nad sööma jne. Iga joogi on erinev ja interpreteerib joogat talle omasel viisil.

Ära ole karm enda vastu. Anna endale aega, sest iga päev on erinev ja harjutused, mis tulid eile hiilgavalt välja, võivad täna hoopis takerduda. Lase vabaks tunded ja mõtted, millest kasu ei ole ja naudi praegust hetke. Just seda aitabki jooga sul enda jaoks leida.

See artikkel on inspireeritud järgmisest allikast: http://tinybuddha.com/blog/5-easy-ways-to-get-into-yoga-this-spring/