Trenni tehes on lihtne tegeleda vaid vastupidavusega ning unustada ära lihaste treenimise. Jõutreening on kasulik aga kõikidele. Jõutreening ei muutu sa mitte ainult tugevamaks vaid vähendad ka keharasva protsenti, parandad oma lihasmassi ning põletad kaloreid efektiivsemalt.

Kui sa oma lihaseid ei kasuta, väheneb vananedes ka lihasmass. Mida vanemaks muutud, seda rohkem pead lihaste säilitamiseks vaeva nägema. Samal ajal näitavad uuringud, et lihaste treenimiseks ei ole kunagi liiga hilja. Ka 80-aastane, kes on alustanud lihaste treenimist, suudab paari nädalaga oma lihasmassi suurendada.

Jõutreeningu eelised:

  • Tugevad jalad — trenni mõjul paraneb luutihendus ning väheneb luuhõreduse risk.
  • Kehakaal kontrolli all — lihased aitavad põletada kaloreid efektiivselt, mis aitab kaasa kaalulangusele
  • Väheneb vigastuste risk — tugevad lihased kaitsevad liigeseid vigastuste eest, aitab olla liikuvam ning hoida paremini tasakaalu.
  • Suurem vastupidavus — lihased aitavad pikemini midagi teha ning sa ei väsi nii kiiresti.
  • Parem enesetunne — tugevad lihased parandavad enesetunnet, suurendavad keha valitsemist ning vähendab depressiooni riski.
  • Parem uni — regulaarne jõutreening aitab vähendada uneprobleeme.
  • Krooniliste haiguste riski vähenemine — jõutreening aitab ennetada ning leevendada kroonilisi haigusi nagu artriit, seljavalu, depressioon, diabeet, rasvumine ja luuhõredus.

Lihastreeningut on võimalik teha kodus või jõusaalis. Vali see, mis sulle paremini sobib. Kodus on võimalik teha kükke, kõhulihaste harjutusi, kätekõverdusi, väljaasteid jne. Raskusteks saad kasutada ka vee- või liivaga täidetud plastpudeleid.

Jõutreeningu puhul on oluline, et lased lihastel pärast treeningut taastuda. Las iga lihasgrupp puhkab vähemalt päeva enne kui seda lihasgruppi uuesti treenid. Suurenda vaikselt raskuseid, kuid lõpeta treenimine valu või paistes liigeseid tundes. See näitab, et oled treeninud liiga tugevalt.

Treeninguks piisab 2-3 jõutreeningust nädalas, pikkusega 20-30 minutit, et märkaksid juba paari nädala järel tulemust. Regulaarse jõutreeninguga parandada oma jõudu kuue kuuga 50 protsenti.

Allikas: sund.nu