Kindlasti oled toiminud sarnaselt paljude teistega — viivitanud jõuludeaegsetest lisakilodest vabanemisega. Noh, nüüd on igatahes aeg aknast välja vaadata. Rannahooaeg on tegelikult hirmuäratavalt lähedal. Juhul, kui Sul on need mõned lisakilod, millest tuleb lahti saada, peaksid läbi lugema järgmised näpunäited.

Selleks, et lisakilodest veel enne suve vabaneda, on kõige tähtsam suhtumine. Pead iseendas otsusele jõudma, kui palju Sa maha tahad võtta ja kui palju aega Sa sellele pühendada soovid.

Kui jutt on kahest-kolmest kilost, võid asja üsna rahulikult võtta. Kuue-kaheksa kilo nimel pead end juba veidi rohkem pingutama. Pea meeles, et nädalas saad maha võtta umbes pool kuni ühe kilo. Kõigega, mis üle selle, kaasneb vaid lihaskadu.

Pea meeles, et oleksid kalkulaatoriga aus — nii saad õige pildi oma igapäevasest kaloritarbimisest. Esimesel nädalal tuleb süüa 200 kilokalorit vähem, kui kalkulaator näitab. Kui kaal enam ei alane, vähenda kalorite hulka veel 200 võrra. Jätka samamoodi, kuni oled kehakaaluga rahul. Pea meeles, et mõnele piisab jätkuvaks kaalulangetamiseks vaid esimesest 200-st kalorist. Kui kaalulangus peaks peatuma, tuleb, nagu öeldud, lihtsalt kalorite hulka vähendada. Kui aga vähendad kalorite hulka liiga palju, on oht kaotada lihasmassi. Tähtis on leida sobiv tasakaal. Teatava kontrolli säilitamise huvides peaksid end kaaluma või kasutama mõõdulinti.

Koosta endale plaan sellest, mida ja millal sööd ning kui palju kaloreid iga söögikord peaks sisaldama. Samuti pane paika plaan sellest millal, kui kaua ja mida hakkad treenima. Ära unusta kombineerida kardiotreeninguid jõutreeningutega. Tõhusaima rasvapõletuse tagamiseks soovitatatkse teha jõutreeninguid hommikuti enne hommikusööki. Kui tühja kõhuga käib jõutreening üle jõu, söö enne treeningut tibatilluke valguportsjon.

Kilodest vabanemisel on oluline seada endale realistlikke eesmärke. Ülepingutuse korral keharasv ei vähene ning tekib ületreenimise oht. Oluline on leida sobiv tasakaal treenimise ja igapäevaste toimetuste vahel, millest esimesest, kuigi tõeliselt väsitavast, tekib selline energiaülejääk, mida jagub Su muudeks toimetusteks rohkem kui küll.

Tähtis teada

  • Võta aega.
Kiiresti kaalust alla võtta on lihtne, kuid sellega kaotab organism glükogeeni ja vedelikku. Pealegi oled sunnitud üsna vähe sööma, mistõttu hakkab
taas kiiresti tõusma, kui pöördud tagasi tavapäraste söömisharjumuste juurde. Kehakaalu langetamine puhtalt rasvapõletuse baasil võtab veidi kauem aega, kuid annab püsiva tulemuse.

Võta maha maksimaalselt pool kilo nädalas.
Kõik, mis üle selle, tuleks suuresti lihasmassi arvelt.

Söö pisut rohkem valke kui tavaliselt.
See vähendab lihaskoe lagunemist ja kiirendab rasvade põlemist.

Parima tulemuse saavutamiseks tee rasvapõletustreening hommikuti ja jõutreening õhtuti.
Ära unusta puhkepäevi. Kaks päeva nädalas võiksid olla täiesti treeninguvabad.

  • Paranda vormi.
Hea vorm võimaldab kehal rohkem rasva põletada — mida parem vorm, seda suurem rasvapõletus isegi rahulikus/puhkeolekus. Hästi mõjub aeroobne treening igal kujul, näiteks
spinning
, aeroobika, sulgpall, jooks. Seetõttu vali endale just see treening, mis Sulle kõige paremini sobib.

Luba endale nädalas üks päev, kus sööd veidi vabamalt.
Sel päeval võid energiatarbimist suurendada 500-700 kilokalori võrra. Sel moel ei harju Su organism vähese energiatarbimisega. Veendu, et see oleks nädalast nädalasse sama päev, näiteks laupäev.

Ära usalda „imekuure”, mis lubavad Sulle kaalulangetamisel abiks olla.
Selliseid tooteid ei ole olemas. Seevastu leidub terve rida põnevaid toidulisandeid, mis võivad organismile õige toitumise ja treenimise kõrval kasuks tulla. Kuluta raha vaid nende toidulisandite peale, mille kohta tead, et neist on abi.

Vähenda küllastunud rasvhapete osakaalu.
Neid leidub enim loomsetes toiduainetes, näiteks piimas ja lihas. Neist lähed paksuks kergemini kui küllastumata rasvast.

Allikas: http://www.iform.no/