Selle asemel, et lubada endale 2013. aastal kaalust alla võtta, püstita enda jaoks konkreetsed eesmärgid. Need võiksid olla väikesed, et saaksid ennast järje peal hoida, aga samas piisavalt väljakutsuvad, et nende täitmisel tunneksid enda üle uhkust.

Eesmärgid võiksid põhineda sinu nõrkadel külgedel. Toimi nii:

1. Mõtle sügavalt järele, mis on see, mis takistab sul saavutada oma ideaalkaal.

2. Pane kõik põhjused paberile kirja.

3. Aruta endamisi, mida sa saaksid iga punkti juures muuta, et sinu nõrgad küljed ei mõjutaks sinu kaalulangust.

4. Vii muutused ellu kohe, mitte alles homme või ülehomme!

5. Iga paari kahe nädala tagant kirjuta üles, kui hästi või halvasti sul on vahepeal läinud. Kui edusammud on liiga väikesed, püüa analüüsida ebaõnnestumise põhjuseid.

6. Vajaduse korral sea endale veelgi väiksemad vaheesmärgid (näiteks „tänasest alates tulen bussi pealt üks peatus varem maha, et saaksin rohkem kõndida“).

Miks just selline strateegia?

Usun, et iga inimene on erinev — kui ühe jaoks on näiteks magusasöömine see „kurja juur“, siis teine inimene võitleb jälle olematu trennimotivatsiooniga. Samas on igal inimesel jälle oma tugevad küljed.

Näiteks minu tugev külg on suur tahe trenni teha. Ma tean, et kui ma tahan kaalust alla võtta, pean tegelema hoopis toitumise parandamisega. Kui suudan väikesed muudatused oma menüüsse teha, mis ajapikku muutuvad heaks harjumuseks, peaksin justkui iseenesest kaalust alla võtma.

Näiteks on minu üheks nõrkuseks pärastlõunal, nii umbes kella kolme-nelja paiku söömine, kuigi tegelikult näljatunne puudub. Seega üritan nüüdsest oma päevaplaani nii koostada, et ma sel hetkel mitte mingil juhul külmkapi läheduses ei viibiks. Hommikuti ja õhtuti on mul lihtsalt palju kergem oma kalorinormist kinni pidada.

Teine näide puudutab minu suurimat nõrkust — tumedat rukkileiba. Et suurt leivasöömist vältida, ma seda koju lihtsalt enam ei osta. Kui tuleb tahtmine ise leiba küpsetada, siis teen seda nädalavahetusel, mil saan kõik ülejäägid oma noormehele anda. Mida pole, seda ei saa ka süüa!

Veel üheks minu nõrgaks küljeks on reisimise ajal liiga palju söömine. Kui liigun ühest kohast teise kas lennuki, rongi või bussiga, on see minu jaoks lihtsalt nii ebameeldiv, et üritan toiduga oma tuju tõsta. Millegi näksimine teeb mu olemise küll paremaks, samas ei ole see hea mu figuurile. Mida siis teha? Üritan olla ettenägelikum ja võtan reisile palju värskeid köögivilju kaasa: beebiporgandeid, salatilehti, paprikaviilusid jne. Nii ei söö ma endale ühe korraga palju kaloreid sisse, kuid ei pea näksimist piirama.

Need on vaid üksikuid näited sellest, kuidas on tänu väikestele muudatustele oma senistes harjumustes võimalik pikemas perspektiivis kaalust alla võtta. Tuvasta sinagi enda nõrgad küljed ja alusta tegutsemisega juba täna!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.